Produsele ecologice la control

• publicat la: 19 februarie 2014
Produsele ecologice la control

      In perioada 10-14.02.2014  s-a desfasurat o actiune tematica  de control la nivel national cu privire la respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor alimentare ecologice .

   Controlul tematic s-a desfasurat  pe raza judetului  Satu Mare la un numar de 10 operatori economici. Toti  operatorii economici verificati au  inregistrat  abateri ,fiind   verificate  produse alimentare ecologice  in valoare de 5.258,6 lei .

Deficiente constatate au fost urmatoarele:

1.  Lipsa afisare preturi  sau afisate cu preturi  ilizibile greu de citit –abatere constatata la    la 3 operatori  economici din Satu Mare  miere de salcam, sare de mare, gris bio,  zahar brun, paste bio).

2 .Starea ambalajelor  necorespunzătoare

– Produsul  ,, Bio Cafea Gano Clasic    depistat  la comercializare la  2 operatori  economici  din Satu Mare  care  aveau ambalajul   de la cafea devidat .

3 . Neincadrarea in data durabilitatii minimale declarata de producator

data durabilitatii minimale era depasita cu doua zile , la produsele ,,Seminte dovleac si  ,,Rondele simple de orez- , produse depistate  la comercializare la  un operator economic din Satu Mare . in cantitate de 2 kg

4 . Lipsa informatii etichetare

Lipsa traducere in limba romana  a denumirii produselor din import  ,la produsele paste fainoase BIOPONT  , s-au gasit la comercializare la  2 operatori economici .

la produsele Pulbere Lucerna,  Orez Scoti ,Cocaz Negru , Tărâţe de ovaz- distribuitor  un operator din Bucuresti  ,mentiunile referitoare la data durabilitatii minimale, cantitatea neta si denumirea produsului  nu erau  inscrise  in acelasi câmp vizual –  deficienta constatata la 3 operatori .economici din Satu Mare .

-La produsul  Miere Biologica polifloră 250 gr- distribuitor un operator economic din  Arad nu se mentioneaza în limba română sintagma „”A se consuma de preferinta inainte de”  produs comercializat de  2 operatori  economici din Satu Mare  

-La produsul ,, Biscuiti cu unt ,miere si lămâie-cereal Bio 160 gr.,,denumirea produsului original este cu Miere,citrom & sarrasin,  traducerea in limba română  a listei de ingrediente este doar aroma de lămâie fără procent si lipseste cu desavârsire produsul mentionat ca ‚’sarrasin’’ – distribuitor  un operator economic din ilfov  produs comercializat de 2 operatori economici  

-La produsul ,, Cafea Arabica 100% – 250 gr.- data durabilitatii minimale  de  pe ambalaj nu era trecuta corect fiind   indescifrabila .  

-La produsele alimentare ecologice  

-.cereale Bio 375 gr. 

– Biscuiti cu orez si ciocolata fara gluten -250 gr –,

-Ceai  ,,Bio ceai Bien Etre -30 gr –

 ,,Ceai de ierburi si citrice Bio  -50 gr

 nu  aveau mentionate   pe eticheta lista ingredientelor

-La produsul ,, Dulceata de usturoi bio – 220 gr.- ( pe ambalaj deumirea dulceata de usturoi nu este corecta tinand cont de faptul ca procetul de usturoi  (  %  )de usturoi este 6% si restul fiind alte ingrediente cu procent mai mare.

Pentru deficientele constatate s-au aplicat sanctiuni contraventionale cu avertisment si amenzi in valoare de  35.000 lei    fiind  oprite  temporar de la comercializare 223.5 kg  de produse alimentare ecologice in valoare de 4.337 lei   si retrase definitiv  de la comercializare 2 kg  in valoare de   40 lei  .

 

Cms. sef adj.                                                                     

Maria Pinter             

Lasati un comentariu