Tradiţia învăţării prin joc

• publicat la: 27 februarie 2014
Tradiţia învăţării prin joc

Asociatia Parinti pentru Copii din Satu Mare în parteneriat cu Gradinita Dumbrava Minunata din Satu Mare  Asociatia Adsonatum, Satu Mare, Asociatia pentru Dezvoltarea Turismului Rural si Agroturismului “In Vaile si Muntii Transcarpatiei”, Ukraina ,  Institutia de Educatie Prescolara din Vari, Berehove, Ukraina, în perioada 01.012.2014– 31.01. 2015, implementează proiectul ” Traditia invatarii prin joc”, finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră ENPI Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2007-2013 (www.huskroua-cbc.net),  completat de co-finanțarea națională a statelor membre participante în program, Ungaria și România.

Bugetul total al proiectului este de 88.460,96  EUR, aportul propriu al organizaţiilor partenere fiind de 6840 EUR.

Proiectul urmăreşte promovarea  cooperarii transfrontaliere , în scopul de a dezvolta sistemul de învățământ  in România și Ucraina pe baza unei identități culturale și tradiționale comune care stau la baza  acestui  parteneriat.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

– Instruirea  unui  grup de 16 educatoare și învățători din România și Ucraina in vedeerea aplicarii  metodologiei inovatoare de invatare , Mind Lab

– Formarea a 6 formatori pentru metodologia de invatare „Mindlab” din România și din Ucraina,  care vor putea pregati in viitor  cadrele didactice  ce vor dori sa aplice in educatie aceasta metoda.

  Stimularea dezvoltarii  capacitatii de gandire precum si a abilitatilor emotionale si sociale necesare vietii, pornind de la jocuri de strategie.- pentru aproximativ 500 de  copii – maghiari , români , ucraineni și romi , bazate pe noua metodologie Mind Lab.

– Conștientizarea  influenței culturii și a diferitelor tradiții specifice zonei transfrontaliere in evoluția jucăriei,  a jocurilor  și conceptelor educaționale.

– Dezvoltarea  capacitatatii  de toleranta si cooperare  pentru aproximativ 80 de copii prescolari din 4  gardinite din Ucraina și România  cu diverse limbi de predare : maghiară , română , ucraineană și romi in cadrul unor activitati comune.

– Asigurarea condițiilor pentru a comunica metoda de învățământ inovatoare Mind Lab pentru alte instituții preșcolare și de școală primară din regiunea țintă al proiectului

În cadrul proiectului se vor derula următoarele activităţi majore:

– „Traning” – Formarea cadrelor didactice preșcolare din cele două țări pentru a utiliza metoda Mind Lab.

 -„Laboratorul jucariilor inteligente”- Dotarea gradinitelor si scolilor implicate  in proiect cu seturi de materiale didactice  bazate pe concepte de dezvoltare a  rationamentelor si inteligentei socio emotionale.

-„ Smart Kids” – Desfășurarea cursurilor de predare pentru copii, bazate pe metoda Mind Lab în instituțiile partenere – 4 grădinițe și o școală primară.

-„Istoria jucarilor-amprente de traditie si cultura” – Expoziție cu jucării din trecut și prezent.

-„Jucarii pe roti, s’ajunga la toti:”- Organizarea si amenajarea expozitiei itinerante cu jucarii  si  materiale didactice  in locuri diferite din Romania si Ucraina.

   „Olimpiada Mind Lab”- Competitie organizata pentru copiii din Romania si Ukraina care au practicat metoda de invatare  bazata pe jocuri de strategie.

-„ Orice copil e un Gepetto”- Competiie pentru creatie de jucarii , destinata prescolarilor.

-„ Invatarea e joc, jocul e invatare” – Realizarea  de catre educatoarele din Romania si Ucraina  a unei publicatii  cu activitati didactice  utilizand ca  strategie de invatare jocul traditional si  jocul modern.

– „ Conferinta finala a proiectului”- Asigurarea  continuitatii  in cooperarea transfrontaliera  in vederea  modernizarii educatiei prescolare in regiune.

Lasati un comentariu