Universitatea Harvard vinde, de urgență, pădurile din România

• publicat la: 12 februarie 2014
Universitatea Harvard vinde, de urgență, pădurile din România

Cel mai mare proprietar privat de păduri din România, firma Scolopax , își vinde, în regim de urgență, toate suprafețele pe care le-a cumpărat în ultimii nouă ani. De curând, reprezentanul local al companiei a fost reținut de către procurorii anticorupție.

Scolopax este un SRL românesc controlat în proporție de 99,99 la sută de către universitatea americană Harvard, prin divizia sa de investiții.

În total, la vânzare sunt scoase peste 32 de mii de hectare, împrăștiate în 21 de județe.Dragoș Lipan Secu, reprezentantul Scolopax România, a fost arestat acum două săptămâni, împreună cu soția sa. Cei doi sunt cercetați de către procurorii DNA Bihor pentru luare de mită și spălare de bani

Procurorii spun că reprezentantul Scolopax a crescut artificial prețul plătit de companie pentru o pădure, o parte din surplus intrând în buzunarul său. Doar în acest caz, procurorii bihoreni spun că el ar fi primit mită aproape 1 milion de euro, plus un sejur în Grand Canaria și un automobil. Anchetatorii l-au luat în vizor pe reprezentantul Scolopax, după denunțul vânzătorului, Eler Csaba Robert, un fost partener de afaceri al lui Secu.

Eler a obținut, la rîndul său, o parte dintre suprafețele vîndute, printr-un contract încheiat cu primarul din Botoșani, Eugen Nichita, cercetat și el în acest dosar. Terenurile au fost inițial retrocedate, iar apoi cumpărate de edil de la cei care le revendicaseră.

Modelul tranzacțiilor succesive, prin care pădurea din Botoșani a ajuns la Scolopax, la un preț mult mai mare decât cel inițial, a fost replicat în alte locuri din țară.

Anchetă și în Buzău

Procurorii DNA Ploiești investighează o afacere similară în Buzău, unde Scolopax a cumpărat 681 de hectare de pădure în urma unor retrocedări și tranzacții suspecte. Scolopax a fost, din nou, reprezentantă de Dragoș Lipan Secu. Rădăcinile tranzacției ajung până în anul 2006, când unul dintre moștenitori, Nicolae Clăbescu, a depus mai multe cereri, la mai multe primării din județ, pentru a primi mai multe păduri. Înainte de 1948, pădurile s-au aflat în posesia bunicii sale, Elena Clăbescu. Potrivit documentelor din arhivă, moștenitorilor Elenei Clăbescu, le-ar fi revenit doar o suprafață de 225 de hectare, pe raza localităților Lopătari și Gura Teghii. Nicolae Clăbescu a depus inițial o cerere la comisia locală Gura Teghii, de unde a și primit rapid 226 de hectare. Același Clăbescu a mai revendicat 90 de hectare de la aceiași primărie. Comisia județeană Buzău a validat și această a doua cerere.

continuare in riseproject.ro

comentarii

de pentru joltica copy paste la 12 februarie 2014 - 18:34

ai ajuns la capatul puterilor daca postezi disperat jalnicele voastre minciuni servite pe nemestecate de kovacistu vost datornic si coldus.
sau carnea fripta va da indigestii daca ati fost crescuti cu cea cruda de sub saua cailor pe care ati venit din asia?
stai blind ca si altii au venit peaici si cred ca daca au flotant pot fi stapani pe bunul altora.nu trebuie sa iti fie rusine ca nu aveti istorie sau o aveti cum o aveti. nu le poti avea pe toate.si cu mana in banii altora si cu istorie.
incearca sa te linistesti ca face rau atata stres si poate dai in apoplexie si e pacat la asa om tanar…..

de lupuldac la 12 februarie 2014 - 22:20

Cand dacii faceau bratari de aur si ceramica pentru toata Europa era liniste si pace pe pamant dar desigur ca atunci inca nu ajunsesera pe aceste meleaguri binecuvantate migratorii huni cu hoardele lor puse pe jaf si masacre…..au invatat sa foloseasca focul si sa prajeasca carnea si apoi sa si scrie si sa se roage dar …tot huni violenti au ramas…pana in ziua de azi… dar desigur ca nu in totalitate…cei inteligenti au trecut de stadiul in care actionau instinctiv si acum pot convietui in buna pace cu ceilalti.ciurucurile insa strica de obicei cosul cu mere

de emil la 13 februarie 2014 - 00:15

zsegoli 18:11

Romanii au luptat pentru Ardeal inclusiv cu ungurii, iar in ultimele confruntari armate (1919 și 1944)armata romana a ajuns pan in Budapesta si chiar mai departe. Ardealul a fost primit cadou de unguri, de la Hitler si Mussolini, prietenii tai, cărora ar fi elegant sa le faci o vizita.

Lasati un comentariu