Consilierii locali finanţează alfabetizarea rromilor

• publicat la: 14 martie 2014
Consilierii locali finanţează alfabetizarea rromilor

Consilierii locali au aprobat în şedinţa de azi a Consiliului Local,introducerea reţelei de apă şi canalizare  menajeră în Viile Careiului.

 Studiul de  fezabilitate al obiectivului de investigaţie ,,Reţele de apă şi canalizare menajeră în Viile Careiului”va avea  o valoare totală  de 8.769.365 lei .Proiectantul lucrării este o mai veche cunoştinţă  a administratiei careiene, SC RONO AQUA SRL din Oradea,care s-au ocupat si de studiul de fezabilitate pentru realizarea utilităţilor  la noile construcţii de pe strada Tireamului.

Lucrarea din Viile Careiului,zona de agrement a orasului,va cuprinde reţele de distribuţie de apă pe o lungime de 4,74 km cuprinzând 510 branşamente de apă şi reţele de canalizare menajeră în lungime de 4,7 km ce vor cuprinde 114 cămine şi 510 racorduri de canalizare.Durata de realizare este prevăzută de a fi de 4 luni.

Tot in cadrul şedinţei de astăzi,aleşii locali au aprobat studiul  de fezabilitate pentru obiectivul ,,Iluminat arhitectural pentru Monumentul Ostaşului Român,, în  valoare de 17.958 lei .Nu este pentru prima dată când executivul careian nu oferă consilierilor o mapă completă pentru şedinţele din Consiliul Local.Aspectul a fost semnalat de această dată de către consilierul Ciută care a solicitat o schiţă pentru a vizualiza modalitatea de  dispunere a corpurilor de iluminat al obiectivului menţionat.

,,Nu  am avut în dosarul primit pentru această şedintă nicio schiţă care să menţioneze amplasarea  obiectelor propuse pentru iluminat.Pe lângă acest aspect,firma Erlux SRL SM nu cunoaşte  nici măcar numele obiectivului ce urmează  a fi iluminat sau  poate aşa i s-a comunicat de la primărie şi scrie în adresa  ce conţine devizul că  oferă soluţii pentru….Monumentul Eroilor Români din al doilea război mondial,aceasta fiind denumirea unui cu totul alt monument.”

Din punctul de vedere al administratorului Beko Tamas, totul este foarte clar.,,Soluţia tehnică este foarte clară va avea efect bun şi va fi corespunzătoare pentru monument.”

De aceeaşi părere este şi primarul Kovacs care recunoaşte că :,,De un an de zile sunt în discuţii cu ei,sunt cei mai meseriaşi din judeţ şi vă spun că nu se poate vedea iluminatul decât după finalizare.Oamenii nu sunt la prima lucrare în oraş.,,

Deşi nu există nicio schiţă ataşată la acest proiect de hotărâre, toţi consilierii au votat în alb pentru aprobarea acestei lucrări.

Mici controverse  au fost şi pe marginea  proiectului de hotărâre privind alocarea sumei de 7.000 lei în favoarea Asociaţiei Ordinului Cavalerilor Vinului,,Sfântul  Orban,, Carei, pentru finanţarea organizării concursului local şi zonal de vinuri din soiuri nobile ediţia a XIX –a.

Consilierul UDMR Tempfli propune ca  suma alocată să fie de 5.000 de lei în timp ce consilierul liberal Păuşan Bujor propune suma de 3.000 de lei. Liberalii au votat propunerea colegului lor ,dar suma aprobată a fost de 5.000 de lei in urma votului consilierilor PSD şi UDMR.

Unanimitate de voturi a obţinut proiectul  de hotărâre privind alocarea sumei de 7.000lei pentru derularea proiectului de alfabetizare al adulţilor aparţinând etniei rrome, deşi au existat unele  discutii datorate mai mult lipsei capacităţii de înţelegere a consilierilor UDMR legate de sugestiile liberalilor.Aceştia au sugerat că ar fi binevenită  o urmărire a procesului de alfabetizare finanţat de două societăţi locale in proportie de 2/3:,,Avem o listă de 33 de persoane care sunt de acord să participe la aceste cursuri şi nu înţeleg de ce unii colegi de la UDMR  spun că vor fi doar 7 ,a afirmat consilierul Ciută.Domnul Geza care a întocmit acest tabel  este un om de bază în primărie şi deci ştie ce face .Noi vrem să se facă aceste cursuri dacă tot există finanţare. Dorim doar  să urmărim desfăşurarea lor ,adică dorim ca această iniţiativă să fie eficientă pentru persoanele în cauză,,

Derularea procesului de alfabetizare este prevăzută  pe o perioadă de 1 an , cursuri zilnice de 3 ore susţinute de cadre didactice,la Liceul Tehnologic Simion Bărnuţiu,ulterior noul centru Social Carei. Pentru asigurarea condiţilor materiale şi salariale privind organizarea acestor cursuri,Direcţia de învăţământ şi sănătate din cadrul Primăriei Carei a prevăzut că este nevoie de 300 lei consumabile lunar şi asigurarea unui salariu de 1.500 de lei/lunar pentru un cadru didactic timp de 1 an.

 Daniela Ciută

comentarii

de rrom la 15 martie 2014 - 10:31

asa o sa devenim si noi derectori de scoli
ca sintiem pree marginalizati.
Multumum ca va ganditi si mla noi!
ca doar voturile noastre conteaza!

de rromulet la 15 martie 2014 - 11:49

sa avem si profesori rromi
si maistri rromi
ca scoala cu rromi deja este
ca avem drepturi putine
ca noi tat rromi vom ramane
si orasul va fi de rromi
ca noi avem grija, ne inmultim ca iepurii
voi sa dati numa banii, mariti impozitele……

de lajos la 15 martie 2014 - 12:58

pentru cat am descarcat la voi puteti macar sa invatati sa scrieti si sa ajutati apoi la mine la birou

de viermele la 15 martie 2014 - 16:40

Bine ca trecem clasele
Fara sa invatam
Facem ce vrem in scoli
Nu ne e teama de politie
procuratura primarie
La toti frica e de noi…

de la viile carei la 15 martie 2014 - 16:59

ar trebui sa se mute un primar , sau un avocat ,sau cineva cu fata mare sa se faca drumul si in valea ianculestiului si pe zorilor. imi stric masina pana ce ies la strand, iar daca ma duc pe jos , nu vad de praf.
partea asta nu apartine de carei?

de testver la 15 martie 2014 - 17:41

de cind plecat din india
noi nu muncit si nu muncim si nu vom munci
muncesc si invata altii pentru noi
ne platesc apa curent ca daca nu furam si curentul
ne dau bani fara sa facem vreo munca numa ne inmultim
ca unde s multi puterea creste(hora unirii)
primaru facut gard ca frica i mare si politia locala frica mare
noi conducem pe ei

de Apasul cu Harpa la 15 martie 2014 - 19:24

„Zeci de mii de ţigani au protestat ieri într-una din cele mai sărace regiuni din România”, a titrat azi CNN, cu referire la marşul organizat de secui în Harghita şi Covasna. Se pare că redactorii CNN au fost induşi în eroare de mustăţile tipic secuieşti, care nu sunt cu nimic diferite de cele tradiţionale ale ţiganilor.
În articol se precizează că „ţiganii” au mărşăluit pentru a cerşi în grup. „Individual, cerşesc bani sau mâncare. Odată adunaţi câteva zeci de mii, pretenţiile lor cresc: cerşesc bani direct de la Guvern, dar şi teritorii întregi, pe care să le conducă după bunul lor plac. O mentalitate care nu-şi are locul în Europa secolului XXI”, apreciază jurnaliştii americani.

Americanii militează pentru integrarea lor în societate, în primul rând prin alfabetizare. Asta după ce au constatat că peste 90% dintre cei care au mărşăluit nu numai că nu cunosc limba engleză, dar nu sunt în stare să se exprime nici măcar în română. Mai mult, marea lor majoritate nu deţin noţiuni elementare de istorie sau geografie. „Trăiesc în secolul greşit!”, au spus jurnaliştii CNN despre ei.

I love America !!!

Szeretem Ameriká!!!

de scoalatiganeascademeserii la 15 martie 2014 - 20:40

apoi aici se integreaza
stricind si pe ceilalti
care devin ca ei
Traiasca integrarea!(La fel ca in europa)

Lasati un comentariu