Dari Helga-Fata de Aur a tenisului de masă din Carei joacă pentru un club din Mediaş

• publicat la: 26 martie 2014
Dari Helga-Fata de Aur a tenisului de masă din Carei joacă pentru un club din Mediaş

Una dintre sportivele Clubului TAPO Carei, cu rezultate deosebite obtinute la competitiile unde reuşeşte să participe,este Dari Helga.Antrenorul Mircea Podoba o numeşte Fata de Aur a tenisului de masă din Carei.Deşi suntem abia în luna martie,Dari Helga a participa  la 3 competitii de anvergură:

1.In 02-06 ianuarie 2014 a avut loc competiția de tenis de masă „HUNGARIAN CADET OPEN” la Budapesta, organizată de federația europeană de Tenis de Masă, unde au participat echipe din Austria,Germania, Anglia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Olanda,Turcia, Rusia, Belarus, Moldova, România și Ungaria. Clubul Elevilor TAPO Carei a participat cu o echipă de fete  formată din Dari Helga și Keresztesi Kitty, antrenate de Podoba Mircea de la Clubul elevilor- TAPO Carei.

2. In perioada 31.01-02.02.2014 a avut loc la Craiova, Concursul de tenis de masă “Top 12”   rezervat juniorilor III (sportivi cu vârstele cuprinse între 11-13 ani, M+F), competiţie desfăşurată timp de două zile în sala sporturilor “Ion Constantinescu”.

Clubul Elevilor -TAPO Carei a participat cu 2 sportive:Keresztesi Kitty,locul 7 in clasamentul naţional  si Dari Helga,locul 9.La finalul competitiei,sportiva Keresztesi Kitty(pregătită de Hodasz Laszlo la Satu Mare si de Podoba Mircea la Carei) s-a clasat pe locul 3 cucerind astfel medalia de bronz, iar Dari Helga a obtinut locul 7,pe tara.

3. In perioada 14-16 martie 2014 a  avut loc CUPA FEDERATIEI la Tenis de Masă  pentru copii 8-11 ani şi jun III ( 12 ani ).Competiţia a fost organizată la Buzău, in scopul selectionarii lotului care va reprezenta România la Campionatul European de minicadeti care va avea loc in luna august in FRANTA.Lotul va fi  compus din primii 3 sportivi clasaţi  la această competitie. Sportiva DARI HELGA a obtinut locul 1,asigurându-şi in mare parte locul in Lotul României ,deoarece in luna August va mai avea o asemenea selecţie finală.

Fata de Aur Dari Helga a acceptat să ofere câteva date despre  evolutia sa de până acum şi despre intenţiile sale de viitor.

l. Cum te cheamă? Când te-ai născut? Ce  şcoală frecventezi?
– Mă numesc Helga Dari, m-am născut la data de 14 mai 2002 şi sunt elevă la Şcoala Generală “Vasile Lucaciu” din Carei, în clasa profesoarei Erika Ştirbu.

2. De când ai început tenisul de masă?
– În clasa I am participat la o selecţie la Clubul Elevilor Tapo Carei, iar de atunci vin zilnic la antrenamente, sub îndrumarea antrenorului Mircea Podoba.

3. Când au apărut primele rezultate?
– Îmi aduc aminte că un an şi jumătate am făcut doar antrenamente, după care am participat la primele competiţii (memoriale şi cupe) din oraşele apropiate care au tradiţie în tenisul de masă: Zalău, Cluj, Oradea, Cehu Silvaniei, Salonta, Satu Mare, unde reuşeam să câştig primele medalii, cupe şi diplome. După aceste competiţii, antrenorul meu a hotărât să particip la Campionatele Naţionale unde au apărut şi primele rezultate pe plan naţional: locul IV în clasamentul naţional la categoria 8 – 10 ani, după care 2 ani la rând am cucerit titlul de Campioană Naţională cu echipa, calificându-mă anul acesta şi la România Top 12 unde am obţinut locul 7, mai având un an la această categorie; iar în luna ianuarie am participat la Openul de Mini Cadeţi al Ungariei, unde au participat 17 ţări, obţinând locul III.

Recent am câştigat locul I la Cupa Federaţiei, organizată în Buzău, obţinând dreptul de a fi selecţionată în lotul României de mini-cadeţi care va participa la Campionatul European din luna august în Franţa. Evident acesta este cel mai bun rezultat al meu până în prezent.

4. Cum se împacă şcoala cu sportul?
– Cu şcoala mă descurc foarte bine, participând la diverse olimpiade şi concursuri. Profesorii şi diriginta sunt înţelegători când sunt plecată la concursuri, dar niciodată nu plec la şcoală cu lecţiile nefăcute.

5.Cum te descurci cu antrenorul?
– Antrenorul, Mircea-bacsi, este un antrenor bun, a pregătit mulţi sportivi talentaţi care au fost şi sunt componenţi ai Centrelor Olimpice Bistriţa şi Constanţa, cum ar fi Mark Pink, Kristof Sek, Alin Mara, medaliaţi la diverse competiţii naţionale şi internaţionale. Nenea Mircea este un pedagog bun, sever cu noi când trebuie, ştie să vorbească cu noi şi să ne motiveze. Dacă nu era dânsul, poate aş fi abandonat demult tenisul. Dânsul mai este ajutat de Geza Botyan şi de Vasile Macari.

6. Ai un idol?
– Bineînţeles. Jucătoarea mea preferată este Szocs Bernadette, componentă a Lotului Naţional de senioare a României, multiplă campioană naţională şi europeană, cu care ţin legătura şi în prezent.

7. Ce părere ai de colegii tăi de antrenament?
– La antrenamente sunt copii foarte mulţi şi talentaţi, cum ar fi colegul meu Paul Szilagyi, care are doar 9 ani, Anca Grad, Kitty Keresztesi (partenera mea de joc şi de dublu), Marcel Mudure, David Papp, Bence Szabo, Eliza Reitler etc., cu care îmi petrec zilnic 3 ore de antrenament. Este păcat că colegii noştri mai mari au plecat să joace tenis la alte cluburi din ţară şi străinătate.

8. Ce aşteptări ai de la tenisul de masă?
– În primul rând aş dori să obţin rezultate bune ca să ajung ca idolul meu Berni, iar după aceea să antrenez şi eu copii.

9. Ce doreşti să spui la final?
– Doresc să-i mulţumesc antrenorului pentru răbdarea şi încrederea acordată şi nu în ultimul rând mulţumesc părinţilor mei pentru că mă sprijină şi mă susţin în tot ceea ce fac.

 Momentan, Dari Helga joacă pentru ExproGaz Medias dar  antrenamentele se desfăşoară  la Carei,la sala clubului TAPO.Nu este singura elevă  careieancă nevoită să evolueze la alt Club decât cel local,datorită nesusţinerii acestei ramuri sportive   de către administratia locală sau alţi sponsori puternici.Până şi problema asigurării transportului la competiţii   necesită  trecerea antrenorului prin furcile caudine atent întreţinute de  superiorii lui.

 Daniela Ciută

Lasati un comentariu