Dezbateri despre economia sătmăreană

• publicat la: 20 martie 2014
Dezbateri despre economia sătmăreană

Casa Svabilor din Satu Mare a gazduit joi, 20 martie prima editie a evenimentului numit “Economia Satmareana – Perspective pozitive”. Evenimentul a fost organizat de către Instituţia Prefectului judeţul Satu Mare, Consiliul Judeţean Satu Mare şi Primăria Municipiului Satu Mare.

Importanta si semnificatia intalnirii o reprezinta, pe de o parte informarea si cunoasterea mai aprofundata si mai corecta a problemelor si nevoilor cu care se confrunta mediul de afaceri din judetul Satu Mare. Alături de prefectul Eugeniu Avram, președintele Consiliului Judetean , Adrian Ștef și vicepreședintele Mircea Govor, viceprimarul dr. Radu Roca și de inițiatorii evenimentului, Cornel Mureșan și Tiberiu Markos din cadrul (AEGR-DRW) și președintele asociației, Dan Brumboiu, s-au aflat europarlamentarul Ion M. Pașcu, deputații UDMR, Erdei D. Istvan și Kereskenyi Gabor și invitații de onoare, , deputata Maria Grappini, și secretarul de stat în Ministerul Economiei, Anca Ionescu, precum și directori de instituții cu atribuții în domeniul afacerilor.

Deputata Maria Grapini a prezentat un mic raport de activitate din perioada în care a ocupat fotoliul de ministru, specificând că economia națională a înregistrat o creștere a numărului de investiți a exporturilor și a venitului consolidat. Aceasta a inițiat o serie de măsuri și ordonanțe pentru încurajarea mediului de afaceri, îmbunătățirea actului administrativ, alternative de finanțare și credite pentru investiții acordate IMM-urilor. Satu Mare se află pe locul 29 la nivel naţional în privinţa atragerii de investitori, ca atare oamenii de afaceri, împreună cu autorităţile trebuie să profite de poziţia geografică a judeţului şi să depună eforturi comune pentru dezvoltarea economică.

Presedintele Consiliului Judetean, Adrian Stef a precizat faptul ca este foarte utila o asemenea intalnire si a punctat in discursul sau numeroasele demersuri pe care Consiliul Judetean le efectueaza in scopul dezvoltarii judetului.

Acesta a vorbit despre importanta promovarii turismului in regiunea noastra, pentru a atrage astfel turisti si investitori si a reamintit celor prezenti despre punctul de informare turistica, din incinta Muzeului Judetean, si participarea reprezentantilor judetului la numeroase targuri internationale de turism. De asemenea, presedintele Consiliului Judetean a punctat aportul adus la dezvoltarea judetului, si prin infrastructura si numeroasele proiecte derulate in regiune. La finalul întâlniri a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri între oamenii de afaceri sătmăreni și Maria Grapini.

Reprezentanții mediului de afaceri au adus în discuție problema finanțărilor pentru IMM-uri, a creditelor bancare, aceștia considerându-se „la discreția băncilor”. Prin legea IMM-urilor care a trecut de Senat și se află la Camera Deputaților se va reglementa o serie de lucruri importante pentru ajutorarea acestora.

Lasati un comentariu