Evanghelia de Duminică

• publicat la: 2 martie 2014
Evanghelia de Duminică

Duminica Izgonirii lui Adam din Rai este cel mai tragic moment din istoria omenirii, clipa în care omul se desparte de Creatorul său, potrivit crestinortodox.ro.

În această dumnică se citeşte Evanghelia Iertării. Aşadar, prima încercare de a ieşi biruitori din lupta cu păcatul este iertarea, reîntoarcerea la iubire.

„Zis-a Domnul: Daca veti ierta oamenilor greselile lor, va ierta si voua Tatal vostru Cel ceresc; iar daca nu veti ierta oamenilor greselile lor, nici Tatal vostru nu va va ierta greselile voastre. Cand postiti, nu fiti tristi ca fatarnicii; ca ei isi intuneca fetele, ca sa se arate oamenilor ca postesc. Adevarat graiesc voua: si-au luat plata lor. Tu insa, cand postesti, unge capul tau si fata ta o spala, ca sa nu te arati oamenilor ca postesti, ci Tatalui tau, Care este in ascuns, si Tatal tau, Care vede in ascuns, iti va rasplati tie. Nu va adunati comori pe pamant, unde molia si rugina le strica si unde furii le sapa si le fura, ci adunati-va comori in cer, unde nici molia, nici rugina nu le strica si unde furii nu le sapa si nu le fura. Caci unde este comoara voastra, acolo va fi si inima voastra”. (Matei 6, 14-21)

Începe Postul Mare, începe lupta omului cu el insusi spre a se decide in cele din urma in ce parte isi va indrepta pasii (…)
„Pacatul, spunea Pr. Galeriu, nu este numai incalcarea Voii Ziditorului, ci, prin aceasta, este si oprirea, stagnarea intr-o stare invechita pentru persoana umana, chemata la un progres spiritual nesfarsit” (…).

”Si ce altceva face Dumnezeu cu Adam?… Ii reda libertatea deplina si in acelasi timp ii daruieste rodul pomului: constiinta! Cu alte cuvinte pune lege in adancul fiintei lui, si a noastră, prin care poate acum sa deosebeasca singur binele de rau, sinceritatea de minciuna, pacatul de fapta buna. Acea lege despre care vorbeste in Epistolele sale Sf. Ap. Pavel, acea lege care a fost data de Dumnezeu nu spre stergerea pacatelor omului, ci spre a-l face constient de starea lui de pacatosenie, caci eliberarea omului de pacat s-a facut prin Hristos Iisus!

Este greu sa descriu in cuvinte Tainele Domnului, insa cred ca una dintre cele mai relevante descrieri o face Oscar Wilde: „Constiinta este lucrul cel mai dumnezeiesc din noi…”.

A vrut Adam sa cunoasca Binele si raul, acum sper ca se bucura ca este inzestrat cu „o busola” ce-i va arata negresit drumul de intoarcere catre Dumnezeu (…).

Exista oameni care nu vor sa auda aceasta soapta, care isi „astupa” simtul corectitudinii in ceea ce priveste faptele pe care vor sa le faca, dar asta nu inseamna ca nu sunt si ei inzestrati cu acest dar. Constiinta ne atentioneaza mereu de cele facute sau nefacute, ea va ramane credincioasa lui Dumnezeu si netagaduit lucreaza spre mantuirea sufletului. Este o raza de lumina in intunericul vietii, este glasul Domnului ce-ti vorbeste atunci cand toti tac, este discernamantul pe care nu l-a avut Adam.

Daca Vechiul Testament este plin de randuieli care sa delimiteze cele ce sunt ingaduite si cele ce sunt uraciune in fata Domnului, in Noul Testament totul se reduce la iubire. La acea lege a iubirii care devine criteriul de judecata. Si iarasi se vede cat de mult respecta Dumnezeu pe om, caci nu il supune unei condamnari direct proportionala cu faptele sale, ci iubirea pe care a avut-o fata de el, de Dumnezeu si de semenii lui il va judeca!

„Constiinta este ingerul lui Dumnezeu care-l pazeste pe om” spunea Pr. Paisie Olarul.

Sursa:  crestinortodox.ro

Lasati un comentariu