Intrarea în ţară a extremiştilor de la Jobbik şi alte 3 formaţiuni, interzisă

• publicat la: 14 martie 2014
Intrarea în ţară a extremiştilor de la Jobbik şi alte 3 formaţiuni, interzisă

Potrivit unui anunţ al Ministerul Afacerilor Interne, autorităţile au decis vineri luare unor măsuri faţă de anumite persoane care desfăşoară în ţara noastră activităţi cu caracter extremist.

„În urma activităţilor de evaluare a riscurilor la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale, în conformitate cu dispoziţiile legale, autorităţile române competente au luat decizia instituirii unor măsuri preventive în vederea pre-întâmpinării producerii unor evenimente de natură a afecta ordinea publică şi securitatea naţională. Astfel, a fost instituită măsura nepermieterii intrării pe teritoriul României şi s-a solicitat instanţei compentente declararea ca indezirabili pentru un număr de cetăţeni ungari care desfăşoară în ţara naostră activităţi cu caracter extremist”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI.

Astfel, accesul pe teritoriul României a membrilor din Noua Gardă ungară, Mişcarea de tineret din cele 64 de comitate, Oastea Haiducilor şi Jobbik a fost interzis.

Despre aceştia, a precizat purtătorul de cuvânt al MAI, s-a stabilit „cu certitudine că sunt implicaţi în activităţi de natură a justifica măsurile dispuse în condiţiile legii”.

„La acest moment, suntem într-o procedură de informare a autorităţilor ungare, pentru a avea certitudinea că şi persoanele vizate sunt informate”, a mai spus Monica Dajbog.

Referitor la liderul Jobbik, Vona Gabor, purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că o eventuală măsură împotriva acestuia va putea fi luată numai în urma unei mişcări penale împotriva acestuia.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că nu poate furniza alte informaţii, întrucât pe rolul Ministerului Public se află, în faza implementării, o cauză penală.

Preşedintele Traian Băsescu a discutat joi cu premierul Victor Ponta, ministrul de Interne şi şefii serviciilor de informaţii, la Palatul Cotroceni, despre activitățile extremiștilor maghiari pe teritoriul României.

Premierul a precizat că, din punct de vedere legal, printr-o decizie administrativă, anumitor cetățeni străini din UE li se poate interzice accesul pe teritoriul României.

Ponta a mai susţinut că Ministerul de Interne îl poate declara pe liderul Jobbik drept persoană indezirabilă pe teritoriul României dacă preşedintele Traian Băsescu, ca şef al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, avizează procedura.

Într-un mesaj adresat preşedintelui Băsescu şi premierului Ponta, preşedintele Jobbik, Vona Gabor, spune că se consideră nevinovat şi spune că nu înţelege de ce preşedintele Băsescu şi premierul Ponta îi interzic prezenţa pe teritoriul ţării.

„Ori au fost dezinformaţi, ori fac un joc politic antimaghiar”, a spus Vona Gabor.

În replică, Traaian Băsescu a spus: „Nu primim lectii de la politicieni maghiari in ceea ce priveste modul in care tratam minoritatile”.

„Joc politic antimaghiar fac liderii maghiari care vin pe teritoriul Romaniei si ne spun cum sa ne organizam administrativ, ce sa modificam in Constitutie, cum sa ne purtam cu cetatenii romani, chiar daca sunt de etnie maghiara”.

„Nu cred ca romanii au tot atatea drepturi in Ungaria cate au minoritarii maghiari in Romania, pe care ii respectam, ii tratam cu atentie, incercam sa ii facem sa se simta bine in Romania. Iar eu sunt unul care nu pot fi suspectat de lipsa de respect pentru minoritatea maghiara”, a mai spus Basescu.

Persoane care susțin autonomia Ținutului secuiesc au participat luni la un miting neautorizat, în Târgu Mureș. Aproape 3.000 de oameni au ieșit pe stradă purtând steaguri secuiești și afișând mesaje în care au cerut autonomia.

Mitingul a degenerat, protestatarii s-au îmbrâncit cu jandarmii, în care au aruncat cu pietre și petarde şi i-au loviți cu bețele steagurilor, în momentul în care aceștia au intervenit în încercarea de a bloca accesul pe străzi.

 

sursa cotidianul.ro

comentarii

de un roman la 14 martie 2014 - 21:26

In sfarsit o decizie demna si corecta impotriva sovinilor,extremistilor si iredentistilor maghiari.Sa dea Domnul sa si fie pusa in aplicare la sange aceasta decizie.
Este strigator la cer ca s-au permis si pana in prezent actiuni ale Jobbik,Garda Maghiara etc.pe teritioriul Romaniei.Ganditi-va cam ce reactii ar fi avut statul Israel daca pe teritoriul sau ar fi avut loc manifestatii fasciste,neo-naziste sau extremiste ale unor cetateni germani?Sau organizatii teroriste gen Al Qaeda in New York sau Washington?
Si fara sa ascundem adevarul sau sa fim acuzati de rea intentie descendenti ai celor de la Jobbik etc. au fost cei care au facut genocid peste aceste meleaguri si noi romanii le permitem sa vina sa vorbeasca deschis despre vremuri care ,,ei” si-ar dori sa se mai repete…NU UITATI ROMANI ce a fost o data nu avem voie sa mai lasam sa se repete…

de emil la 21 martie 2014 - 21:20

E bine că e expulzat un extremist ungur, dar nu e suficient, ar trebui expulzați mai mulți și să li se interzică mai multora să-și facă propaganda anti-românească în România. Să-și plimbe steagurile în Ungaria, nu în România. Iar ungurii ăia care ar trebui dați afară din țară sunt din ăia care huiduie imnul României și batjocoresc drapelul românesc chiar aici, pe teritoriul României. Despre aiureli cu copii bătuți ai fi putut să te abții să amintești, fiindcă niște copii unguri din echipa națională a României l-au bătut pe un coleg de-al etnic român, ghici când? Tocmai de ziua României. Iar amenințările vin de unde? Îți amintești ce s-a întâmplat cu Sabina, fetița aia cu bentița tricoloră? Cine pe cine amenință? Cine sărbătorește o sărbătoare a Ungariei cu caracter clar anti românesc, pe teritoriul României? Extremiștii români? Dă extremismul pe dinafară din toți horthyștii ăștia care vă pretindeți democrați, dar săpați permanent la temelia statului român. Minoritățile din România au drepturi cu mult peste standardele europene și cu mult peste ceea ce au minoritățile etnice în Ungaria. Dar extremiștii ungariști tot mai vor. Ce mai vor? Să-i scoată pe români din România? Din nefericire, da, chiar asta vor. Guvernul României are deja în componență extremiști ungariști. Cu concursul lor, autonomia secuiască, criminală pentru existența statului român, dar mai ales pentru etnicii români din Harghita și Covasna, are de acum cale liberă.

de emil la 21 martie 2014 - 21:23

zsolidobas

Fă-te mic și du-te acasă.

de emil la 21 martie 2014 - 21:26

zsolidobas

Asta cu Alba Iulia a depășit orice tupeu iredentist de până acum. Ca urmare te trimit direct și clar în 3,14zda. A horthistei de mumă-ta.

de un roman la 21 martie 2014 - 21:49

Asta e istoria care o stii tu Zsoltachescu,dar ar fi fost bine si atunci si acum si ai fi bine oricand daca s-ar face acest lucru cu iredentisti ,sovini si mizerabili ca tine Zsoltica draga…Ati facut genocid mizerabilule cu romanii de cand ati ajuns de v-ati scaldat prin baltile Ardealului jegos si lepros ce esti…

de pentru plagiatorul joltilica minte mica la 21 martie 2014 - 22:24

http://www.martiriromani.com/TeroareaHorthysta.asp

de emil la 21 martie 2014 - 22:51

z=zsoli
d=dobas
a=anya

Lasati un comentariu