Pericolul din dormitor

• publicat la: 11 martie 2014
Pericolul din dormitor

Opt din zece persoane isi tin telefoanele aproape atunci cand dorm si jumatate dintre utilizatori folosesc mobilul pe post de ceas desteptator, potrivit unui sondaj realizat de Ofcom.

Potrivit cercetatorilor, faptul ca tinem langa noi telefoanele atunci cand dormim, ne face sa fim “hipervigilenti”, asa ca somnul nostru va fi mai agitat si nu vom reusi sa ne odihnim in adevaratul sens al cuvantului. Mai mult, folosirea mobilului in apropierea orei de culcare ar putea declansa insomnii sau alte probleme asemanatoare.

Doctorul Guy Meadows, specialist in insomnii la The Sleep School, in Londra, spune ca mai multi oameni ar dormi mai bine daca si-ar tine dispozitivele mobile si orice alte device-uri electronice in afara dormitorului. Mai mult, exista si voci care sustin ca atunci ca dormim efectiv cu mobilul in pat, ori foarte aproape de el, riscam sa avem ameteli si dureri de cap.

Principala problema cu tinutul celularelor in dormitor este lumina care vine de la ecranele acestora. Cu atat mai mult, daca este vorba de smartphone-uri, al caror display este mai luminos.

Doctorul Charles Czeisler, specialist in medicina somnului la Universitatea Harvard, sustine ca asta ne influenteaza ritmul natural al corpului, pe care “il pacaleste” sa creada ca de fapt e zi, si nu ora de culcare. Lumina stimuleaza celulele din retina, zona din spatele ochiului care transmite mesaje catre creier. Celulele sensibile la lumina sunt cele care “informeaza” corpul despre ce parte a zilei este.

Acestea controleaza eliberarea hormonului de melatonina, ceea ce te face sa te simti somnoros, si cortizolul, hormonul responsabil de trezire”, explica medicul.

Orice lumina artificiala inhiba eliberarea melatoninei, dar lumina de la mobile are un efect cu atat mai mare, cu cat nu este alba, ci formata dintr-un spectru mai mare de culori, in special albastru, care are un efect de stimulativ mai mare.

sursa rostiri.yahoo.com

Lasati un comentariu