Se întâmplă în România: Chevron sigilează fântânile din Pungeşti

• publicat la: 27 martie 2014
Se întâmplă în România: Chevron sigilează fântânile din Pungeşti

Fântânile din Pungeşti, localitate unde Chevron lucrează de zor la amplasarea sondei pentru explorarea gazelor de şist, ar putea fi acoperite şi sigilate cât de curând.

Conform vrn.ro, Chevron s-ar fi oferit să acopere, gratuit, 30 – 40 de puţuri din localitate şi să instaleze, “pe cheltuiala sa”, pompe manuale prin care localnicii să poată scoate apa din fântâni.

Primarul comunei, Mircia Vlasã, le-a prezentat marţi consilierilor locali această propunere, într-o şedinţa de Consiliu Local, explicând că proiectul Chevron-ului ar aduce o mulţime de “beneficii” oamenilor din Siliştea-Pungeşti. Fântânile nu vor mai fi contaminate cu praf, resturi vegetale sau chiar animale, şi “vor fi protejate de eventualele intenţii ale vreunui ONG-ist care ar putea otrăvi fântânile ca să dea vina pe Chevron”.

Protestatarii din Pungeşti însă, precum şi parte a consilierilor locali ce se opun exploatări gazelor de şişt, cred că “bunăvoinţa” Chevronului nu are nimic de a face cu protejarea sănătăţii lor, ci este strict o tentativă a companiei gazifere de a le bloca orice posibilitate de a mai putea face buletine de analiză ale apelor din fântâni.

“Sub pretextul că fac un bine comunităţii, Chevron îşi ascunde propriile interese, ca nimeni să nu mai poată monitoriza calitatea apei, şi să ia “de bune” analizele făcute de ei”, era de părere unul dintre consilierii locali, citat de vrn.ro.

Conform lui George Epurescu, preşedintele “România Fără Ei”, prin această manevră, Chevron doreşte să blocheze posibilitatea locuitorilor din zonă sau a organismelor competente de a monitoriza calitatea apei: “Probele de apă nu se iau de la pompe manuale, care se amorsează în momentul folosirii, ci din puţuri, unde apa freatică se poate acumula, iar Chevron ştie foarte bine acest lucru, că probele nu se iau din ape “în curgere”, care nu sunt standardizate, ci din acumulări, de aici şi ideea lor, de a sigila fântânile şi a le dota cu pompe manuale. Se doreşte să se blocheze posibilitatea locuitorilor din zonă sau a organismelor competente de a monitoriza singuri calitatea apei după începerea lucrărilor de foraj.” Mai mult, fântânile sunt ale oamenilor, iar intenţia CL de a le bloca sursele de apă este un abuz, mai atrage atenţia Epurescu, cunoscut militant împotriva fracturării hidraulice.

sursa NapocaNews

Lasati un comentariu