500 de ani de la Răscoala şi execuţia lui Gheorghe Doja

• publicat la: 28 aprilie 2014
500 de ani de la Răscoala şi execuţia lui Gheorghe Doja

Luna aceasta se  implinesc 500 de ani de la declanşarea războiului ţărănesc condus de Gheorghe Doja.

In societatea transilvană a secolului XV, tendinţa de fond dominantă a fost  consolidarea puterii nobi­limii asupra ţărănimii dependente,fapt ce a dus la inceputul unui sir de rascoale.

In­zestrată cu cele mai largi privilegii, nobilimea transilvană maghiara supune unei exploatări sporite pe ţăranii de pe domeniile ei, străduindu-se să fructifice mai remunerator drepturile ei tradiţionale. Incercarea ţărănimii de a păstra „libertăţile” vechi, de a se descătuşa din lanţurile exploatării senioriale care începeau să se strângă a provocat în 1437 prima din şirul marilor răscoale ţărăneşti din Transilvania. Convenţiile încheiate de ţăranii răsculaţi cu nobilii pe parcursul răscoalei aduc la iveală motivele mişcării: sporirea cen­sului în bani şi a dijmelor, introducerea nonei, dare suplimentară din produse, modalităţile agravate de prelevare a dijmei bisericeşti, îngrădirea dreptului iobagilor de a-şi lăsa moştenire bunurile ca şi a dreptului lor tradiţional de a se strămuta liber de pe un domeniu pe altul.

După răscoala de la Bobâlna, exploatarea seniorială a sporit conside­rabil, fapt care avea să provoace la începutul secolului XVI a doua mare răscoală a ţărănimii.

In primăvara anului 1514 se organizează o cruciadă antiotomană iar ţăranilor participanti li se promite eliberarea din şerbie.

Atraşi de făgăduiala că vor fi eliberaţi din serbie dacă se vor înrola, iobagii s-au înscris în număr mare la oaste,peste 40.000, trecând peste îm­potrivirea marii nobilimi, care era ameninţată să-şi piardă forţa de muncă. Actele de violenţă ale nobilimii pentru a opri plecarea ţăranilor la oaste sau pentru a-i sili pe cei plecaţi să se înapoieze au schimbat curând sensul cruciadei, care s-a transformat într-o răscoală ţărănească. Sub conducerea lui Gheorghe Doja, Grigore Doja si Laurentiu Meszaros, ţăranii  pornesc din tabăra de la Răkos, de lângă Buda, unde se aflau în număr mare, şi înaintează spre Transilvania.

Incercarea nobilimii de a-i opri pe ţăranii care doreau să participe la cruciadă prin măsuri represive, i-a determinat pe acestia să întoarcă armele impotriva nobilimii, cruciada transformându-se in răscoală.

Ţelul răsculaţilor era lichidarea robotei (obligaţia de muncă), a dij­melor, a dărilor în bani; în variantele ei cele mai radicale, răscoala şi-a propus suprimarea nobilimii.
Gheorghe Doja ii invinge pe nobili la Cenad, apoi sunt cucerite targuri si cetati de pe Mures, rascoala extinzandu-se in intreaga Transilvanie. La răscoală s-au asociat orăşenii săraci din Cluj, Turda, Dej, Bistrita, Sighisoara si lucrătorii de la ocnele de sare.

Ioan Zapolya, voievodul Transilvaniei dă ordine dure: “Să fie prinși și arestați toți cei ce se numesc cruciați”.. “cei prinși să fie decapitați, jupuiți de vii, fripți, uciși și nimiciți în cele mai groaznice chinuri.” Nu au scăpat nici soțiile, copiii sau bătrânii din familiile răsculaților, indiferent de religie sau stare socială. În ciuda măsurilor represive numărul răsculaților crește.

Dar, după câteva succese iniţiale, îndeosebi în luptele de la Nădlac şi Cenad, răsculaţii sunt înfrânţi la Timişoara de oastea regală, condusă de voievodul Transilvaniei, Ioan Zâpolya (15 iulie 1514). Pentru a deveni exemplară, represiunea a luat formele cele mai sălbatice. Conducătorul răscoalei, Gheorghe Doja, a fost executat prin ardere pe un tron de fier încins, purtând pe cap o coroană de fier de asemenea încinsă. Treptat, rezistenţa ţărănimii a fost înfrântă în toate zonele în care se întinsese răscoala.

Capul retezat a lui Doja a fost trimis la Seghedin, iar ceea ce a mai ramas din trup a fost taiat in patru si tintuit- pentru infricosarea multimilor- pe portile oraselor Buda, Pesta, Oradea si Alba Iulia.
Viata si martiriul lui Gheorghe Doja, conducătorul războiului ţărănesc din 1514, la care au participat, infrăţitit, români, maghiari, secui, saşi, sârbi, sloveni, rămân neuitate in gândirea plină de recunostinţă a poporului român pentru marii săi inaintasi.
După represiune a urmat codificarea obligaţiilor ţărănimii iobage, la un nivel mult mai ridicat decât înainte de răscoală. Noile obligaţii au fost înscrise în codul de legi — Tripartitum — elaborat de juristul Ştefan Werboczi, care fixează cuantumul dijmei, al nonei, al contribuţiei în bani şi al robotei (o zi pe săptămână) potrivit legislaţiei dietale. Mai semnificativ decât aceste măsuri, noul cod legalizează legarea „perpetuă” a ţăranilor de glie.
Măsurile adoptate după înăbuşirea răscoalelor din 1437 şi din 1514 au consacrat două tendinţe fundamentale în evoluţia vieţii social-politice a Transilvaniei: constituirea regimului celor trei naţiuni privilegiate şi legarea de glie a ţărănimii dependente prin legea „iobăgiei veşnice”, sintetizată, în forma ultimă, de cazarul Ştefan Werboczy. Chipul lui Doja pe „tronul de foc”, sub cleştele călăilor, a rămas pentru „secui” simbolul „bunătăţii” nobiliare şi regale maghiare.

Efectele războiului ţărănesc din Transilvania au constituit una din cauzele disparitiei statului ungar si a împărtirii sale intre turci si habsburgi.

După căderea regatului (1526), intensificându-se exploatarea nobiliară în Principat, inclusiv în „Secuime”, „secuii” s-au răsculat în câteva rânduri, dar din nou au fost reprimaţi cu cruzime şi sadism. Aşa se explică adeziunea lor la acţiunea unificatoare a lui Mihai Viteazul în 1599, cel numit de nobilii maghiari „dacul cel rău”.

Începând din secolul al XVII-lea, opresiunea social-economică şi de maghiarizare, cu marea presiune a noii confesiuni, calvine, nou adoptată de maghiari, dar şi sub noua mare spaimă provocată de „dacul cel rău”, au condus la noul cod de legi, ale iobăgiei în principal, vizându-i îndeosebi pe valahi,  Aprobatae Constitutiones (1653), ulterior cu o ediţie mai completă – „Compilatae Constitutiones” (1669). De reţinut că în „secuime” nu este vorba de „secuizarea” autohtonilor, covârşitor români – căci „secuii” nu erau maghiari–, „secuizarea” fiind un termen de acoperire, folosit mai târziu. Este vorba de maghiarizarea, deopotrivă, şi a unora şi a celorlalţi.

În secolul al XVIII-lea, cu înlesnirile obţinute prin cel dintâi compromis dualist maghiaro-habsburgic (1711), maghiarizarea încă se intensifică. Un istoric secui, Mihaly Cserey, avertiza în cartea sa: „Fereşte-te Transilvanie că nu de puţine ori păsatul unguresc ţi-a fript buzele”. Notăm că „secuii”, în simbioză cu valahii din zonă vedeau în Ardeal patria lor ancestrală. Cartea stă dovada la Biblioteca Academiei Române.

   Ana Maria Roman

comentarii

de domanestiu la 28 aprilie 2014 - 12:44

udemereu se da mare fan gheorghe doja dupa ce l-au chinuit si omorat ca pe cel mai mare dusman al lor!
ipocrizia nu are limite la ei

de vito la 28 aprilie 2014 - 12:51

ce fel de stupefiante folosesti? udemeristii l-au chinuit si omorat?

de guard la 28 aprilie 2014 - 15:43

si fara caracter si fara neuroni tulipanii astia

de proguard la 29 aprilie 2014 - 00:41

noroc cu peneleii lui bratianu care au castigat bataliile de la posada, podul inalt, calugareni.

de glumetul la 29 aprilie 2014 - 07:34

cam pervers simt al umorului la tulipani….sa torturezi si ucizi capii rascoalei de acum 500 de ani si apoi urmasii criminalilor sa aduca omagii celor masacrati.

de magyar la 29 aprilie 2014 - 10:36

nu trebuie sa ne rusinam pentru ca apartinem unei natii si sa ne dam romani daca noi suntem unguri.
numai de faptele noastre ne putem rusina daca e cazul dar de ale altora nu e cazul.eu sunt mandru ca sunt magyar si nu ma ascund sub alte nume de popoare.e adevarat ca noi nu suntem asa multi ca si romanii dar nu are importanta ca si altii sunt mai putini si tot nu le este rusine. conteaza sa fim cinstiti si sa spunem adevarul si sa nu facem rau la altii .

de ungur la 29 aprilie 2014 - 12:13

site extremist, sustinut de extremisti care traiesc printre noi si ne pot da in cap la orice ora doar pentru ca au ura pe unguri. mi-e frica sa merg pe strada in carei, stiind ce se scrie pe aici si ce articole care colcaie de ura impotriva ungurilor sunt postate la foc automat. nimeni nu ia atitudine, chiar nimeni nu poate sa controleze, amendeze ce apare pe site-ul asta? legislatie exista dar nu se sesizeaza nimeni.
propun un subiect de discutie sau poll de votare: va place buletinul de carei si directia in care a apucat-o?
mentionez ca scriu de pe alt IP tocmai pentru ca mi-e frica de actiuni extremiste de natura sa imi faca rau mie sau familiei mele. daca sunt descoperit, astia ma cauta acasa cu prietenii lor camatari.

de marius la 29 aprilie 2014 - 12:29

consilierul prinarului scrie de 8 ani articole extremiste la adrtesa romanilor si mai publica si cartea traseul legendelor satrmarene in care sfideaza si jigneste romanii pe bani din fonduri europene…directorul varna de la directia de invatamant are asociatie extremista de huszari cu care defileaza cu faclii prin cimitir impotriva romanilor si pune poze pe site extremist din carei de unde se ejecteaza cei care au nume romanesc si csabi scrie ca e impertinenta sa ai steag la poarta!
toate de cand avem doi primari udemeristi care tiparesc harta orasului fara monument si care invita pe kelemen la cantina sociala pe banii orasului dar fara consilieri romani….de 1 decembrie nu se face protocol iar de 15 martie se fac 150 de portii pentru maghiari si cu securitas la usa si cine esrte sovin???
ecsedi este seful politiei locale a lui kovacs si scrie sesizari in numele lui margareta si trimite masinile politiei locale pentru o vaca din ianculesti si aduce toata jandarmeria daca vor oamenii sa asiste la sedintele de consiliu…familiile de romani sunt obligate sa caute de lucru in alte orase si primarul aduce unguri din marghita si satumare la lucru sau din capleni si plateste oameni maghiari ca si fandli si kozma cu contract de colaborare cu peste 20 de milioane pe luna….in timp ce vicele de la udemere inuura si ameninta pe toti care sunt romani in primarie si apoi merge pe la baruri in mexico city si pune poze pe facebook cu sotia dezbracata de aattilla.
romanii din oras au interzis la postrui in primarie daca nu stiu ungureste si sunt amenintati ca vor fi executati

de luko la 29 aprilie 2014 - 12:32

si eu scriu mereu de pe alt IP tocmai ca sa nu ma recunoasca robika si istvanka si levente

de cristi la 13 martie 2015 - 20:07

si ioan corvin a stapanit si pamanturi in ungaria si a guvernat si condus intreaga ungarie aproape 7 ani de zile dupa moartea lui vladislav intr-o batalie cu turcii.

de cristi la 14 martie 2015 - 15:06

hahahaaaaa. e de ras asta cu ceea ce ati spus pasatul unguresc. care unguresc? au fost fripti bine ungurii si prajiti chiar de romani astfel incat cata bataie au luat ungurii de la ardeleni in evul mediu nu au luat de la nimeni. da ei ungurii erau bravi doar cu altii in ajutor impotriva romanilor. adica sasi, secui, austriecii(imperiu). asa erau ungurii bravi in fata romanilor ardeleni. in schimb singuri erau soricei fugariti in fata romanilor. fara putere de a rezista mult in fata romanilor ardeleni. asa de pilda ei ungurii nu au reusit sa-si mentina o ocupatie in ardeal pana nu au venit cu sasi, secui si alte natii din regatul lor. pana atunci o tot luau in barba si erau fugariti de catre romanii din ardeal. in 1437-1439 mai bine de doi ani au luat-o in barba ungurii cu tot cu trupe venite din regatul lor tot au luat-o de la romani 2 ani jumate. si cu tot cu sprjinul sasilor, secuilor. de la avram iancu au luat-o la fel in barba.

de cristi la 14 martie 2015 - 15:12

200 de ani din 1000 pana in 1200 s-au tot chinuit ungurii sa-si mentina o ocupatie in ardeal dar nu reuseau fiindca romanii dim ardeal erau multi si ii alungau pe unguri. intre 1150-1160 au venit cu ajutoare impotriva romanilor ardeleni. sasi, secui, slovaci, slavoni(croatia). si asa si-au atribuit ungurii ca soriceii totul lor. dar in spate stateau altii care au luptat pentru ei si sasii si secuii sa poata lua din pamanturile romanilor. si sa fie asezati in ardeal

de cristi la 14 martie 2015 - 15:19

dar lucrurile nu s-au sfarsit nici asa ca voievodul roman borsa si voievodul german kan s-au luptat cu regatul ungar care dorea sa catolicizeze si sa ia din pamanturile romanilor. ba chiar cei doi voievozi pe langa ca s-au opus ungurilor au si ocupat teritorii din ungaria.

de cristi la 14 martie 2015 - 18:20

rascoala secuiului doja a fost una iar intre 1437-1439 mai bine de doi ani dupa cum spune balcescu a fost altceva. a durat mult mai mult si a fost deci razboi. un adevarat razboi a romanilor condusi de antonie magnu, mihai romanul, ioan romanul, pavel. intre 1437-1439 mai bine de doi ani romanii care nu au dorit sa se catolicizeze in timpul lui ludovic anjou si au ramas fara gospodarii prin deposedare de catre acesta in 1382. toti acestia au pus mana pe arme in 1437 si pana in toamna lui 1439 au ucis cu gramada sasi, unguri, secui. au venit trupe din ungaria in 1438 ianuarie dar tot nu au rezolvat nimic defitinitiv impotriva romanilor care veneau in valuri si se tot ridicau incontinuu nimicind trupele ungare, sase si secuiesti. ioan corvin nu a venit intamplator la conducerea ardealului ci a venit ca urmare a acestui razboi a ungariei cu romanii. ungaria primind o palma de la taranii romani fiindca desi aliata cu sasii, secuii ungaria a pierdut mult timp si multe trupe in acest razboi ungaria intrand in colaps. iar profitand de asta romanul ioan corvin ca sa mai dea o palma ungariei a intrat in ungaria si a pus ca si conducator pe cine a dorit el adica pe polonezul vladislav. ungurilor celor rai, sovini nu le-a convenit acest lucru ceea ce a dus la un nou razboi in care trupele conduse de ioan corvin au nimicit trupele ungare. aceasta lupta s-a petrecut in ungaria unde romanul ioan corvin facea ce dorea pe tot parcursul anului 1440. fiindca punand un polonez dorea pace si dorea reducerea ungurilor sovini la tacere. ceea ce s-a intamplat in urma acestui razboi. ioan corvin a stapanit pamanturi in ungaria ca sa nu mai spun de ardeal. in ardeal s-a sprjinit si a sprijinit taranii carora datorita participarii la lupte impotriva turcilor in 1442 i-a reimproprietarit pe domeniile sale din timis, arad, hunedoara, maramures, bistrita iar prin polonezul vladislav si prin el ca si guvernator si conducator al ungariei a si redus platile romanilor reimpropritariti. ioan corvin a fost cel mai mare magnat din europa estica si centrala chiar. aceasta perioada se incadreaza in palme date ungurilor de catre romanii ardeleni.

de iobag la 15 martie 2015 - 12:50

Noi suntem undeva în iarba moale,
În spicul copt, în ţarina fierbinte,
În munţi, cu mândrele poieni la poale,
Noi n-am murit de tot, luaţi aminte!

Noi stăm şi astăzi strajă-ndelungată,
Sus, sus, la ale veşniciei porţi
S-aducem iarăşi jertfă ne-ntinată,
Luaţi aminte, noi nu suntem morţi!

Cum stăm noi jertfă lângă Dumnezeu
Din nou se-nalţă flacăra cea vie
Prin care-n ceruri amintim mereu
Că este pe pământ o Românie.

Şi dacă neamul plânge în nevoi,
Noi stăm de veghe sus, necontenit,
Şi cerem izbăvire pentru voi,
Căci numai pentru asta ne-am jertfit!

de Horia Mărieș la 15 martie 2015 - 14:02

@iobag la 15 March 2015 – 12:50

Gheorghe Doja, în maghiară Dózsa György, (n. cca. 1470, Dalnic, Scaunul Chizd, Regatul Ungariei, astăzi în județul Covasna, România – d. 20 iulie 1514, Timișoara) a fost un mic nobil secui din Transilvania care a condus răscoala țărănească din anul 1514 care-i poartă numele contra marilor proprietari (magnați) unguri de pământ.

Doja spunea despre nobili: “De ce acești oameni să cheltuiască la un singur banchet cât ar trebui aproape unui sat întreg?”

Înlocuiți cuvântul „banchet” cu „Bográcsoskészítő verseny”, cu „hangulatos farsangi bál”, cu „farsangi muri”, cu „böllérverseny”, cu „a Nagykárolyi Szent Orbán Borlovagrend borversenye”, cu „szüreti mulatság”, cu „mese de protocol onoarea grofilor scăpatați”, etc și vedeți ce iese.

Iar apoi, răspundeți Vă rog eu frumos cu DA sau cu NU la întrebarea:

– Nu-i așa că vorbele spuse de Gheorghe Doja in anul 1514 se potrivesc de minune și la marele fix situației existente inclusiv azi, 15 martie 2015, în Carei/nagykároly/Grosskarol ?

Și totuși, de atunci au trecut peste 500 de ani! Chiar nimic nu s-a schimbat, decât data din calendar?

de cristi la 21 martie 2015 - 01:16

nu-mi spune ca asta se petrece acum in carei. acum se petrec toate acele petreceri ce le-ai enumerat tu in carei?

de Horia Mărieș la 21 martie 2015 - 05:18

@cristi la 21 March 2015 – 01:16

Confirm, cu mâna pe Coran (fiindcă-s musulman) că acele paranghelii (petreceri) se petrec în zilele noatre in Carei si nu s-au petrecut în 1514 în timpul răscoalei țărănești conduse de Gheorghe Doja.

Dă igzemplu, azi 21 martie 2015, ziua solstițiului de primăvară, in Motelul Vraja Viilor din Carei/Nagykároly/Grosskarol se va desfășura celebrul deja pe plan mondial, concurs de vinuri nobile organizat de Nagykárolyi Szent Orbán Borlovagrend o de pilangii notorii al cărei președinte de onoare este individul care vă vorbește ceva mai jos, primașul (incă) în funcție (dar nu pentru mult timp) al Primăriei Municipiului Carei.

http://youtu.be/WgUcxiH7OTU

Eu nu pot participa, fiindcă sunt f. departe de acea locație, dar vă deleg pe Dvs să-l culegeți din șant pe primaș după ce se termină paranghelia. De obicei, este nevoie.

de cristi la 22 martie 2015 - 04:16

tu esti roman?

de cristi la 22 martie 2015 - 04:48

se stiu aceste lucruri de catre guvern?

de Horia Mărieș la 22 martie 2015 - 05:24

@de cristi la 22 March 2015 – 04:16: tu esti roman?

Dacă intrebarea mi-a fost adresată cumva mie, răspund: Nu, nu sunt roman. Sunt român.

@de cristi la 22 March 2015 – 04:48 : se stiu aceste lucruri de catre guvern?

Intrebarea asta retorică (ca să nu zic „inteligentă”) cui ii este oare adresată?
Oricum, eu nu știi să vă răspund la ea fiindcă n-am făcut parte și nici nu fac parte din nici un fel de guvern.

de cristi la 22 martie 2015 - 15:39

auzi? cand este urmatoarea astfel de sarbatorire la acest primar. ca sa-i fac o vizita.

Lasati un comentariu