Alegeri europarlamentare 2014:La Carei,mai mulţi votanţi decât toţi locuitorii

• publicat la: 11 aprilie 2014
Alegeri europarlamentare 2014:La Carei,mai mulţi votanţi decât toţi locuitorii

Ne apropiem tot mai mult de data de 25 mai 2014 ,dată la care vor avea loc alegerile europarlamentare.A  avut loc chiar şi o instruire cu primarii din judeţ pe tema alegerilor europarlamentare din 25 mai.

La alegerile pentru Parlamentul European, listele electorale permanente se întocmesc, se tipăresc și se actualizează conform Legii nr. 35/2008, cu modificările și completările ulterioare art. 11 alin. (1) din Legea nr. 33/2007, republicată cu modificările şi completările ulterioare Listele electorale permanente se întocmesc şi se tipăresc de către primari, pe baza datelor şi informațiilor cuprinse în Registrul electoral art. 26 alin. (1) din Legea nr. 35/2008, cu modificările şi completările ulterioare. Listele electorale permanente se întocmesc, cel mai târziu cu 45 de zile înaintea zilei alegerilor – 10 aprilie 2014, într-un singur exemplar, se semnează de primar și de secretarul unității administrativ-teritoriale și se păstrează într-un registru special cu file detaşabile de secretarul unității administrativ-teritoriale.

În termen de 10 zile de la tipărirea listelor electorale permanente – cel mai târziu 18 aprilie 2014 – , primarul este obligat să pună la dispoziția competitorilor electorali, la cererea și pe cheltuiala acestora, copii (xerox) de pe listele electorale permanente.

Nu numai competitorii  au dreptul de a  lua la cunoştinţă de corectitudinea întocmirii listelor electorale.Si  alegătorii au acest drept, de a  verifica  înscrierea în listele electorale. Toate  omisiunile, înscrierile greşite  dar şi  alte  erori din liste se fac la primarul localităţii, acesta fiind obligat să se pronunţe, prin dispoziţie, în cel mult 3 zile de la înregistrare. Contestaţiile împotriva dispoziţiilor date se depun în termen de 5 zile de la comunicare şi se soluţionează, în cel mult 3 zile de la înregistrare, de către judecătoria în a cărei rază teritorială domiciliază alegătorul.
Primarul este obligat să comunice Autorităţii Electorale Permanente orice modificare în listele electorale. Până în 25 aprilie trebuie depuse cererile pentru listele speciale şi cele ale cetăţenilor străini din ţări membre UE care au dreptul să voteze în 25 mai.

Toate bune şi frumoase până aici doar că şi la acest scrutin de alegeri,listele electorale aferente municipiului Carei cuprind mai multi votanţi decât  INTREAGA populaţie a oraşului !

Potrivit declaratiilor secretarului juridic al primariei Carei,Sroth Clara,” listele electorale cuprind şi acum 21.367 de persoane cu drept de vot.Am verificat ca pe liste să  nu mai apară nici o persoană decedată sau care are făcută mutaţia în altă parte.Aceştia au fost radiaţi  dar  nu putem să radiem persoanele care nu renunţă la cetăţenia română. Aceştia nu sunt radiaţi  si poate de acolo vine diferenţa”.

In urma recensământului efectuat în toamna anului 2011 şi a datelor furnizate ulterior de Institutul de Statistică,municipiul Carei are o populaţie de 21.112 locuitori,populaţie ce cuprinde evident şi segmentul de vârstă de 0-18 ani,segment care nu are drept de vot.

Listele electorale permanente pot fi consultate de către cetățenii interesați, potrivit prevederilor articolului 26 al Legii nr. 35/2008, modificată și completată, la sediul primăriei  Carei,zilnic,între orele 9-14,00, la camera 16 de la etajul2.

redacţia

comentarii

de emil la 11 aprilie 2014 - 12:10

Câți dintre cei care nu au renunțat la cetățenia română au cărți de identitate valide, în care să fie menționat domiciliul în Carei? Ca să aibă domiciliul în Carei, respectivii ar trebui să fie proprietarii unei locuințe, adică să aibă contract de vânzare – cumpărare/donație etc. pe locuința respectivă sau să aibă declarație de la un deținător de locuință că este primit în spațiu la o anume adresă. Câți dintre ei au așa ceva? Sper să pierd pariul, dar pariez că primăria habar nu are, în sensul de a avea o situație exactă. Fiindcă, dacă ar fi avut habar, ar fi putut să actualizeze listele. Dar, oare vrea cineva să fie actualizate? Cu excepția liberalilor, care nu au fost niciodată la conducere în Carei, cine mai vrea adevărul?

de Horia Mărieș la 11 aprilie 2014 - 12:46

@emil

În pariul ăsta, merg pe mâna lui @emil. Fără nici o reținere.

de loneywolf la 27 aprilie 2014 - 15:39

Made branza, so EU am domiciliul in carei unde detin o locuinta dar nu mai stau in carei de mai bine de doi ani

de branza la 27 aprilie 2014 - 17:04

pe asta se si bazeaza cei din primarie care fac alegerile de presedinti de sectii de votare…ca nu mai dai pe acasa si pot sa semneze in locul tau pe liste la alegeri..si oricum nu stii si deci nu poti sa faci reclamatie ca a semnat altul in locul tau ca ai votat aici

de emil la 27 aprilie 2014 - 19:38

loneywolf, ai buletin/CI cu adresa de domiciliu in Carei? Daca da, ai domiciliul in Carei. Daca in CI/buletin scrie altceva, atunci ai domiciliul in alta parte, nu in Carei. In cei 2 ani de cand nu mai locuiesti in Carei, ti-ai schimbat CI/buletinul? Daca da, atunci in buletin ai aproape sigur alt domiciliu decat in Carei. Daca ai CI/buletin de Carei de dinainte de a te muta, atunci inca ai domiciliul in Carei, desi, in realitate nu mai locuiesti aici. Adica tocmai o parte din ce spunea articolul. Restul e…. branza!

de hahaha la 29 aprilie 2014 - 18:21

¨Consilierii judeteni vor reprezenta si cu aceasta ocazie dorinta electoratului care i-a trimis prin vot: vor avea acelasi comportament infractional care i-a propulsat in politica! Daca poporul voteaza cu buna stiinta infractori, mincinosi, plagiatori, badarani si paraziti atunci cum sa te astepti ca acestia, odata ajunsi in functiile politice reprezentative, sa fie cinstiti, sa spuna adevarul, sa nu fure, sa fie politicosi si sa munceasca corect pentru alegatori? Deci in acest caz, cum sa ceara explicatii consilierii in „cazul Kiss” cand ei au ca scop politic protejarea celor ca si Kiss si nu impiedicarea infractorilor politici?!¨

de hihihihihi la 29 aprilie 2014 - 19:32

consilierii judeteni nu au ce face cu un primar de carei cu retinere pe salar pentru datoriile neplatite si cu proces pe la ani la bucuresti si cu ginerele angajat in primarie

de rasuplinsu la 30 aprilie 2014 - 06:40

lucian boia este istoricul budapestei care a fost huiduit de romani la ultima sa lansare de carte din bucuresti…cozile de topor ca si el fac casa buna cu iredentistii si extremistii budapestei care au masacrat populatia romana la intrarea in ardeal in 1940

de humanitas la 30 aprilie 2014 - 06:46

Lucian Boia, ultimul Secretar cu Propaganda al PCR pe Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti
http://roncea.ro/wp-content/uploads/2014/04/Adevarul-despre-anticomunistul-Lucian-Boia-de-Ioan-Scurtu-Istoria-Romanilor-de-la-Carol-I-la-Ceausescu-via-Roncea-Ro.jpg

adica un consilier ca boros absolvent al facultatii PCRiste stefan gheorghiu care scrie impotriva romanilor dar traieste din bani romanesti ca in ungaria nu il primeste nimeni

de emil la 30 aprilie 2014 - 11:43

lucian bou
30 aprilie 2014 03:49

Romanii, care reprezentau peste 50% din populatia Ardealului la 1918, erau singurii care aveau dreptul de a decide asupra viitorului provinciei, adica daca sa intre sau nu in frontierele Romaniei, in virtutea dreptului la autodeterminare si in virtutea principiului democratic al majoritatii. Adunarea de la Alba Iulia nici nu a suplinit un referendum, nici nu si-a propus sa-l suplineasca si nici nu avea nevoie sa-l suplineasca pentru ca ea s-a convocat pe baza votului universal, iar cercurile electorale romanesti din Ardeal au ales 628 de reprezentanti care sa le exprime dorinta de a se uni cu Romania si care sa voteze in acest sens in cursul adunarii. Acesti reprezentanti au primit mandate imperative clare in acest scop, anume „credentionalele” cercurilor electorale respective. Respectivii 628 de delegati reprezentau vointa romanilor din Transilvania, tocmai pentru ca fusesera alesi prin vot universal. Cei peste 100.000 de oameni care au mers la Alba Iulia pentru a sustine hotararea de unire cu Romania, intr-adevar nu aveau dreptul de a hotari asupra Ardealului. Prezenta masiva acolo a celor peste 100.000 de oameni avea insa un alt rost, acela de a arata lumii intregi ca unirea nu este opera a 12 oameni si nici a 1228, ci este expresia vointei romanilor ardeleni, populatia majoritara a teritoriului respectiv. Cum se putea dovedi asta? Simplu. Cine in Europa anului 1918 a mai organizat o asemenea adunare si a reusit sa adune peste o suta de mii de oameni in conditiile prezentei unor trupe straine/inamice (germane) la mai putin de 10 km de locul adunarii (Oarda), ale unei administratii ostile cauzei romanesti (cea ungara) care controla inca posta, telegraful, telefoanele, caile ferate, alte servicii si dispunea de garzile unguresti pe care le utiliza in scopul intimidarii si demoralizarii populatiei majoritare, dar mai ales in conditiile in care armata romana (prea des etichetata in ultimul timp ca „armata de ocupatie”)era departe de locul desfasurarii adunarii, iar „protectia” ei nu putea fi invocata in favoarea „intimidarii” minoritatii etnice ostile cauzei romanesti, adica cea ungureasca, daca nu era prezenta la locul „faptei”? Adica nu prea aveai cum dovedi ca administratia ta, ungureasca, stapana in teritoriul respectiv, te-a impiedicat sa te manifesti impotriva vointei de unire a romanilor si te-a fortat sa fii de acord, cand doar afirmarea acestei enormitati te umplea de ridicol. Pe scurt, in 1918, ungurii nu au reusit sa castige un meci in care, desi aveau si jucatori in plus (trupele germane) si arbitrii (administratia ungureasca)de partea lor, ba chiar si publicul favorabil(cercuri internationale, unele chiar aliate ale Romaniei, dar simpatizand cauza Ungariei mari) au fost depasiti pe teren de elanul, entuziasmul si forta de joc a opincarilor valahi, desconsiderati de atata vreme.

de pentru joltica copy paste la 30 aprilie 2014 - 17:31

….zise mireasa virgina iudemereu care intra in paturile tuturor guvernelor de dupa 89…..pentru iudemere discriminarea si defaimarea celor de alte natii este legea de capatai,

Lasati un comentariu