Campania « Europa Fără Fracturare »

• publicat la: 29 aprilie 2014
Campania « Europa Fără Fracturare »

Rețeaua Euro –Magreb, formată din comunităţi, grupuri şi ONG-uri din UE care care se opun exploatării sălbatice a resurselor neconvenţionale de gaze, intenţionează să ia parte la dezbaterea din campania electorală pentru alegerile parlamentare europene, cu o campanie intitulată „Europa Fără Fracturare”, la care s-au alăturat şi grupurile, ONG-urile şi comunităţile din România, îngrijorate de impactul negativ al exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

 În ultimii trei ani, Parlamentul European a dezbătut în mare măsură tema  gazului de șist. Deşi Parlamentul a propus ca directiva privind evaluarea obligatorie a impactului asupra mediului să fie extinsă şi la explorarea și producția acestui combustibil fosil neconvențional, Comisia Europeană a refuzat implementarea hotărârii Parlamentului și a preferat să transforme o propunere votată cu o largă majoritate într-o simplă recomandare, fără valoare legislativă.

Astăzi, problema gazelor de șist este un subiect ce îngrijorează cetăţenii  din întreaga Uniune Europeană, dezbaterea fiind una subminată de graba cu care se dau acorduri pentru explorare, exploatare, precum în România. De asemenea, în Regatul Unit al Marii Britanii și în România manifestaţiile cetățenilor care s-au opus acestei activităţi nocive sunt reprimate, uneori violent.

 La toate nivelurile politice, lobby-ul  desfăşurat de  către investitorii din industria de petrol și gaze nu a fost niciodată mai intens, în scopulde a abroga orice reglementări care le complică activitatea.

Subiectul gazelor de șist este evitat de clasa politică actuală în campania pentru alegerile Europarlamentare, iar societatea civilă trage un semnal de alarmă față de efectele fracturării hidraulice dovedite deja in SUA fără umbră de îndoială și reflectate în studii științifice recunoscute la nivel mondial.

 Societatea civilă atrage atenţia şi asupra noilor acorduri ce se negociază în secret între SUA şi UE, respectiv între Canada şi UE, care au fost create special pentru a oferi companiilor ceea ce îşi doresc, adica eliminarea oricăror cerinţe de protecţie socială, a consumatorilor şi a mediului, şi a sancţiunilor aplicate pentru orice încălcari ale acestor drepturi.

 Viitorul Parlament European are nevoie de deputați europeni, care vor  lupta pentru interesul public, independent de orice interese corporatiste, deputați care să ia poziţie în favoarea cetăţenilor și pentru democrație,împotriva influenței excesive a lobby-ului care sprijină băncile și marile corporaţii, *eurodeputați care să susțină un moratoriu asupra fracturării hidraulice de mare volum* și care să se opună tentativelor din partea companiilor de petrol și gaze de a pune în pericol sau sub semnul întrebării legislația noastră de mediu.

Facem apel  la toți candidații pentru Parlamentul European:

– Să-și exprime în mod public opoziția față de extracția combustibililor fosili neconvenționali și faţă de fracturarea  hidraulică;

– Să susţină  angajarea Europei  într-o tranziție energetică  reală spre  energiile nepoluante și regenerabile;

– Să respingă acordurile comerciale şi de investiţii în curs de negociere,precum și orice clauze care dau drepturi superioare investitorilor;

– Să poarte insigna „Europa Fără Fracturare” pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare.

                 În acest scop vom contacta fiecare candidat în parte şi  vom solicita o poziţie cu privire la folosirea metodei de fracturare hidraulică de mare volum şi cu privire la problematica mai largă a exploatării hidrocarburilor neconvenţionale.

Pe portalul www.StopFracturare.ro <http://www.stopfracturare.ro/> va fi  actualizată zilnic lista candidaților care sprijină cetățenii europeni în

apărarea drepturilor fundamentale.

Lasati un comentariu