Concert de pian la Castel

• publicat la: 25 aprilie 2014
Concert de pian la Castel

Castelul Károlyi Carei a găzduit azi, 25 aprilie 2014 un recital de excepţie la patru mâini în interpretarea Laviniei  Dragoș  și Balaskó Balázs.

 În program s-au interpretat Mozart – Sonata KV 521, Schubert – Fantezia în fa minor, Ravel – Suita Ma mere l oye. Evenimentul a făcut parte din Festivalul BESTFEST 2014 – Primăvara culturală careiană . Interpretii sunt profesori la Scoala de Arte din Satu Mare.

Lavinia Dragos  s-a născut în Satu Mare unde a început să studieze pianul de la vârsta de 6 ani cu doamna profesor Annamaria Manfredi. A urmat apoi cursurile Academiei de muzică Gh. Dima din Cluj Napoca la clasa  prof. univ. Adriana Bera obţinând diploma de licenţa şi masterat în interpretare muzicală.

De la vârsta de 13 ani concerteaza adesea alături de orchestra « Dinu  Lipatti » din Satu-Mare şi orchestra « Transilvania » din Cluj Napoca sub bagheta maeştrilor Alexandru Munteanu, Franz Lamprecht, Gheoghe Costin, Alexandru Lăscaie, Arthur Arnold, Gh.V. Dumănescu. Laureată  la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de pian şi muzică de cameră printre care Festivalul Mozart (Cluj Napoca), Jugend musiziert (Budapesta şi Oslo), Lavinia participă la cursurile de măiestrie a unor pianişti şi profesori renumiţi precum Boris Berezovski, Robert Levin, Erik Tawastjerna, Cordelia Höffer, Mihaly Duffek.

Din 2006 locuieşte în Franţa împreună cu familia şi o întâlneşte pe pianista Elizabeth Sombart şi dirijorul Jordi Mora (amândoi studenţi a-i lui Sergiu Celibidache) alături de care descoperă  şi apoi aprofundează fenomenologia muzicală, împreună având o strânsă colaborare pe plan artistic.  În 2009 participă la concertul aniversar al Fundaţiei Résonnance  în Elvetia, Spania şi Liban alături de Orchestra de camera Vic dirijată de Jordi Mora şi Orchestra naţională din Liban dirijată de Walid Moussallem.

  Din 2011 este profesor de pian la Liceul de Artă « Aurel Popp » din Satu Mare şi director al Asociaţiei Resonnance România a cărei misiune este de a forma pianiştii în spiritul Pedagogiei Resonnance-fenomenologia sunetului şi gestului şi de „a duce muzica clasică în locurile unde ea nu este” (spitale, case de bătrâni, orfelinate, instituţii medicale specializate, închisori).

redactia

comentarii

de Tiberiu Vanca la 26 aprilie 2014 - 12:15

A fost să fie sărbătoare la Marna. A fost sărbătoare la Carei. Felicitări organizatorilor. Se pare că autoritățile ce răspund de cultură în județul Satu-Mare nu duc lipsă de inspiraţie. La mai mult buni prieteni!

Lasati un comentariu