Concert în gara Marna

• publicat la: 26 aprilie 2014
Concert în gara Marna

Cei care au avut inspiraţia de a  face deplasarea la gara  din Marna Nouă ca să asiste la concertul anunţat din timp de  www.buletindecarei.ro , au avut surpriza de a asista la un eveniment  inedit ,într-un nou concept pe plan naţional dar care în străinătate este  des întâlnit.

Iniţiativa aparţine neobosiţilor căutători şi păstrători de tradiţii populare româneşti,Felician Pop,director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare  şi Răzvan Roşu,etnolog, solistul grupului Nepoţii Iancului.

Gara din Marna  este acum casa lelei Victoria,cea care a fost toată viaţa sa agent CFR iar acum, la cei peste 70 de ani ai săi,împărtăşeşte tinerilor din tradiţiile populare româneşti.

Cel mai adesea, gara e un decor ca oricare altul dar după cum afirma Felician Pop,gara este un loc al întâlnirilor.Dacă simbolul mişcării  este trenul,gara este un simbol al punctului fix, locul începerii călătoriei, investit cu mari speranţe – plecarea spre un nou orizont sau dimpotrivă,un loc al despărţirilor.

Vineri,25 aprilie 2014,de la ora 14,00,gara din Marna  a fost un loc al fericitei întâlniri cu muzica populară şi folk a mărnenilor, ianculeştenilor şi careienilor.

Răzvan Roşu a dat glas frumoaselor doine de cătănie,de jale şi dor,acompaniat de taraful Asociatiei Nepoţii Iancului,format din Petrică Zele  la ceteră, Raul Curac la taragot, Nelu Lazea  la acordeon.Nu a lipsit nici  cântecul Trenule, vagon de blană,o creaţie a moţilor chiaburi deportaţi în Bărăgan în timpul perioadei de instaurare a comunismului în România.

Lelea Victoria a rostit  descântece de dulce şi glume aduse de la munte cu care a descreţit frunţile asistenţei.

Creaţii ale poetului Felician Pop au fost puse pe note de tânărul folkist George Negrea,frumoasele melodii fiind  primite cu aplauze  in câmp  deschis de călătorii ocazionali din gară.

Din scenariu  a făcut parte şi  o scurtă oprire a trenului cursă Satu Mare –Oradea,pentru a rememora,simbolic ,plecarea în cătănie a feciorilor din sat,insoţiţi de glasul tulnicului Linei din Ianculeşti.

Solistul Vlad Doroş a fost cel care a încheiat apreciatul  moment artistic din gara Marna ,pe acordurile melodiilor sale fiind încinse dansurile specifice acestor sărbători.

Atmosfera de bună dispozitie a continuat  în jurul unei mese bine garnisite cu bucate specifice moţeşti,nelipsind sarmalele şi plăcintele care au făcut  mereu deliciul oaspeţilor,de oriunde ar fi venit.

Organizarea a aparţinut Consiliului Judeţean,Centrului  Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale,Asociaţiei Nepoţii Iancului.

Daniela Ciută

comentarii

de Maria la 26 aprilie 2014 - 10:45

Nu este o gara!E o halta,mai bine-zis a fost.Oricum,initiativa si activitatile prezentate sunt demne de toata lauda.

de Motzul clujean la 26 aprilie 2014 - 10:56

Felicitari organizatorilor! Iată că ieri Motii au fost din nou fruntea!

de cris la 27 aprilie 2014 - 11:51

Felicitarii!!!

Lasati un comentariu