Flori şi răsaduri pe alese în Piaţa din Carei

• publicat la: 7 aprilie 2014
Flori şi răsaduri pe alese în Piaţa din Carei

Odată cu creşterea temperaturilor de afară,producătorii şi comercianţii de flori si răsaduri şi-au făcut aparitia în pieţe. Oferta este destul de bogată si va deveni chiar mai generoasă în următoarea perioadă. Clientii iau pulsul pieţii acum, deşi preturile nu au crescut faţă de anul trecut. Apropierea Floriilor şi a Paştelui, dar şi incălzirea vremii, le dau speranţe celor care au muncit toată iarna pentru răsaduri sau au investit în marfa cumpărată de la producători.

Muşcate, petunii, begonii, craite, verbine, garofite sau flori pentru stâncării sunt doar câteva dintre ofertele de flori de ghiveci ,anuale sau perene. Frunzele cărnoase si petalele delicate in toate culorile atrag priviri admirative. Din păcate, privitorii sunt mai multi decât cumpărătorii. Comerciantii se plâng de „piata slabă, nu are lumea bani”, dar speră intr-o revigorare a vânzărilor: se apropie sărbătorile si poate că atunci careienii  se vor inghesui să isi  impodobească ferestrele, balcoanele si curtile cu flori.

Panselutele se vând cu 1,5 lei/buc,la fel si  salvia,banuteii, nu-ma- uita,  sau craitele . Firul de muscata la ghiveci costă intre 5 si 10 lei. Cei care nu au răbdare sau pricepere să planteze rasaduri pot cumpăra ghivece bogate cu muşcate sau petunii la 20 de lei.

Nici la tarabele  rezervate comercializarii răsadurilor nu este inghesuială. Producătorii, toţi din Carei, au iesit târziu pe piată din cauza vremii reci, dar nici cumpărătorii nu au dat năvală.

 Vânzătorii  impachetează rapid, dar cu delicatete, răsadurile, mai pun câte unul „din partea casei”, iau  banii si ne dau asigurări că răsadurile sunt exact asa cum scrie pe etichetă. „Rar care fac măgării. Oricum, tot iese o legumă. Nu cumperi răsad de gogosari si ies buruieni. Măcar cu ardei tot te alegi. Clientii ne cunosc si vin an de an.”

Firul de gulie sau varză timpurie se vinde  cu 0,30 lei/buc iar dacă sunt la cub,se dau cu 0,50 lei/buc. La un stand este o ofertă  diversificată de răsaduri profesionale de  legume ca tomatele timpurii cu ciorchine, ardeiul gras, ardeiul Kapia, guliile timpurii, precum şi gogoşarii şi varza timpurie. Preţurile răsadurilor variază între 1 leu, 1,5 şi 2 lei.

Seminţele s-au vândut şi se vând în continuare foarte bine în piata din Carei, morcovii, pătrunjelul, salata îndeosebi.

Cartofii se vand  cu 1,5 lei kg şi 2 lei.

 

O ofertă bogată găsim şi în ceea ce priveşte împletiturile de nuiele sau măturile pentru gospodării.

După perioada in care au predominat citricele ca sursă de vitamine,au apărut si legumele proaspete: salata verde şi creaţă la 1 leu, ridichile şi ceapa verde, de asemenea la 1 leu.

După luni de muncă si bani investiti, de aceste zile depinde totul. Producătorii speră să-şi scoată cheltuielile si ceva in plus care să recompenseze zilele si noptile petrecute in solar.

AnaMaria Roman

Lasati un comentariu