Principele Nicolae primit călduros de moţii din Ianculeşti

• publicat la: 9 aprilie 2014
Principele Nicolae primit călduros de moţii din Ianculeşti

Atmosferă de mare sărbătoare marţi  după-masă în satul Ianculeşti.Urmaşii Iancului cum se autointituleaza moţii de câmpie din Ianculeşti  şi-au pus straie de sărbătoare  şi au ieşit cu mic cu mare să îl întâmpine pe Alteţa Sa Regală Principele Nicolae,aflat în trecere pe aceste meleaguri.

Potrivit obiceiului moţesc,oaspeţii de rang înalt au fost întâmpinaţi la intrarea în sat de călăreţi şi conduşi până în mijlocul satului unde a avut loc primirea oficială.

Tulnicăresele au dat glas de bucurie ,urmând apoi ritualul întâmpinării cu pâine şi sare, în semn de dragoste, bunătate, omenie şi mare cinste.Pâinea, străvechi simbol al vieţii, şi sarea, „mama lui Dumnezeu“, cum este denumită în zicerile din popor, au constituit, pentru români, două elemente cu caracter sacru de-a lungul timpului. Ianculeştenii,oameni primitori,l-au inconjurat de la bun început pe Principele Nicolae cu dragoste,dorind ca acesta să îşi amintească   de aşezarea lor,mai ales că bătrânii satului au amintiri deosebite legate de Regele Mihai I.

Ciprian Chiorean,delegatul sătesc  a făcut urările de bun venit,alături de preotul Gheorghe Sorian,după care alaiul s-a deplasat în părculeţul din jurul  statuii lui Avram Iancu,singurul loc unde  momentan se pot primi oaspeţi,în lipsa oricărui alt aşezământ.

Principele Nicolae a aflat câteva date istorice despre această aşezare de moţi atât din partea lui Ciprian Chiorean cât şi a lui Răzvan Roşu,din Marna Nouă, îmbrăcat în costum   autentic moţesc.

Cuvintele calde exprimate apoi de Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României  au fost primite cu aplauze de săteni dar şi de  simpatizanţii veniţi în număr mare din împrejurimi printre care am remarcat prezenţa directorului Centrului de Creaţie si Păstrarea tradiţiilor Satu Mare,Felician Pop dar şi consilieri municipali .

Preotul a invitat înaltul oaspete să viziteze biserica satului şi să se închine la icoane.

Momentul artistic a fost asigurat de Răzvan Roşu care a interpretat o doină de cătănie şi de către un cor intocmit ad-hoc care a interpretat pricesne şi Imnul lui Iancu.

Din partea veteranilor comunităţii de moţi din Ianculeşti,tanti Ileana a dorit să transmită  un mesaj de recunoştinţă către regale Mihai pentru ajutorul dat in momentele de cumpănă din 1940.

Plăcut impresionat de  călduroasa primire,Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României a  purtat la final conversaţii cu sătenii,vizita prelungindu-se pe neobservate.

Gospodinele satului au oferit celor prezenţi plăcinte tradiţionale moţeşti  şi pălincă de prune.

La plecare,ianculeştenii  au dorit să ofere o icoană pictată pe sticlă de un artist local dar şi o plachetă sculptată în lemn ce conţine elemente simbol pentru comunitatea de moţi.

Daniela Ciută

comentarii

de MARIA la 10 aprilie 2014 - 17:41

o atmosfera de ramas in amintire si de scris in istoria locala a IANCULESTIULUI.Emotii pentru cei ce privesc .Felicitari organizatorilor. Nimic nu se face fare implicare sufleteasca.Comparati cele doua actiuni :cea de la castel SI CEA DE LA IANCULESTI .

de ardeleanu la 10 aprilie 2014 - 22:09

FAIN ! IMAGINI DE PUS IN RAMA ! O remarca totusi ! cum ar fi daca un anumit partid nu ar fi mereu prezent pe acolo ! ca mai sunt partide si miscari romanesti, sau nici unul nu are curajul,nu are membrii necesari in comunitatea respectiva sau sunt ademeniti cetatenii din localitate ?

de Sica la 10 aprilie 2014 - 22:37

unii membrii de partid nu se rusineaza sa se afiseze in comunitate pentru ca nu au de ce!
fiecare este liber sa participe la orice fel de manifestare iar daca sunt si mandri ca sunt exemple pentru comunitate cu atat mai bine!
chestia cu ademenirea tine la ignoranti de teapa celor ce ademenesc.
ce ar fi daca toti membri partidelor ar fi mereu prezenti in mijlocul oamenilor si nu s-ar ascunde dupa sigla unui partid ca sa ameninte pe cei ce detin functii si nu sunt de la acel partid?
va suna cumva cunoscut?…prietenii stiu de ce….

de Silaghi Gabriela la 11 aprilie 2014 - 06:41

Alteta Sa Regala, Principele Nicolae, este un om de o aleasa demnitate!Acorda intreaga sa atentie celor prezenti,asa cum s-a intamplat la intalnirea sa cu elevii Colegiului National Doamna Stanca. Nici o clipa nu a privit ceasul! A raspuns cu lux de detalii intrebarilor tinerilor! A fost sincer, onest, atent la interlocutor , prezent acolo pentru cei de fata!
Cata diferenta fata de politicieni!
Casa Regala este cea mai buna forma de conducere a tarii.Oricine va intalni un membru al dinastiei romanesti va face diferenta fata de toti presedintii Romaniei, si va dori intoarcerea regilor nostri!

de burgermeister la 11 aprilie 2014 - 09:29

si cind te gindesti ca asa m au ales si pe mine…
cu tamtzaram…
apoi m au repudiat…
ce ti e cu interesu…(poarta fessuu)

de citymeister la 11 aprilie 2014 - 09:41

probleme in paradis polgar mester????
li s-au deschis cipele la tulipani????

Lasati un comentariu