A început votul la alegerile europarlamentare

• publicat la: 22 May 2014
A început votul la alegerile europarlamentare

Olanda și Marea Britanie au deschis joi alegerile pentru Parlamentul European.

Secţiile de votare pentru alegerile europene au fost deschise joi dimineaţa în Olanda către ora locală 7.30 (8.30, ora României), iar în Marea Britanie, către ora 6.00 GMT (9.00, ora României)

Italienii sunt ultimii care vor închide votul, duminică seară.

În Olanda, aproape 13 milioane de alegători vor alege joi 26 de eurodeputați, într-un context în care, potrivit profesorului Claes de Vreese de la Universitatea din Amsterdam, “opinia publică este polarizată”, scrie EFE.

Pe baza studiului “Olanda și Europa”, expertul a precizat că, “deși scepticismul a crescut din 2009 în rândurile olandezilor, nu se poate spune că Olanda este o țară eurosceptică, pentru că majoritatea dorește să rămână în UE”.

Sondaje de opinie arată că participarea nu va depăși 40% în această țară. Se estimează că 25% dintre cetățeni sunt încă indeciși.

În Marea Britanie, aproape 46 de milioane de alegători sunt chemați la urne pentru a decide repartizarea celor 73 de locuri ale țării în Parlamentul European, potrivit EFE.

Alegerile europarlamentare se desfășoară pe parcursul a patru zile.

Aproape 400 de milioane de alegători sunt chemați la urne între 22 și 25 mai în cele 28 de țări ale Uniunii Europene pentru a alege 751 de deputați cu un mandat de cinci ani.

Alegeri în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene ar putea conduce la obţinerea unor scoruri considerate istorice de către partide eurosceptice şi populiste, în mai multe ţări-cheie, 

Deși europenii nu votează în aceeaşi zi în toate statele membre ME, rezultatele vor fi anunţate simultan duminică, după închiderea secţiilor de votare în Italia, la ora 21.00 GMT (luni, 0.00, ora României).

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu