De ce să mergem la vot? Ana Otilia Nuţu: Pentru că cine nu votează nu contează

• publicat la: 25 mai 2014
De ce să mergem la vot? Ana Otilia Nuţu: Pentru că cine nu votează nu contează

Boicotarea alegerilor nu este solutia pentru nemultumirile noastre fata de clasa politica, pentru ca astfel va conta mai mult votul dat pe principiul „puiul si faina”, spune Ana Otilia Nutu, expert in politici de energie si infrastructura de transport la Expert Forum (EFOR).

Cele mai recente sondaje, realizate saptamana trecuta, arata ca, desi peste 50% dintre alegatorii români se arată interesati, doar o treime sunt decisi să meargă duminică la cele mai importante alegeri europarlamentare de la infiintarea Uniunii Europene.

„Cine nu voteaza nu conteaza. Faptul ca nu mergi la vot nu inseamna ca dintre candidati nu va castiga cineva, ci doar ca nu vei stabili tu castigatorul, ci ceilalti care voteaza – iar multi voteaza pe principiul ‘puiul si faina’. Cu cat sunt mai putini care voteaza, cu atat ‘puiul si faina’ conteaza mai mult.

Anul acesta avem circa 15 partide si 10 candidati la vot – mi se pare imposibil ca, din atatea optiuni, chiar să nu reusesti să  gasesti absolut nimic mai bun decat restul”, a declarat aceasta pentru Ziare.com.

Ana Otilia Nutu spune că, intr-adevar, alegem de obicei „raul cel mai mic”. „Dar optiunile de pe listele de partide depind foarte mult de pretentia electoratului INTRE alegeri. De pilda, daca oamenii s-ar manifesta aratand ca e inacceptabil ca o anumita functie sa fie data pe criterii de pile, rudenie, amicitie sau relatie de afaceri si ca ar trebui sa fie data pe criteriul competentei, la un moment dat politicienii ar intelege acest lucru. Si atunci nu ar mai pune oameni nepotriviti in functii nepotrivite, ar incepe sa concureze realmente intre ei pentru a-ti atrage votul numind oameni acceptabili.

Pe scurt: calitatea optiunilor pe care le ai la alegeri sunt date de gradul de implicare a cetatenilor in politica, iar, daca toate optiunile sunt proaste, e si din cauza ca noi nu facem nimic sa fie mai bune„, afirma expertul EFOR.

Cele mai importante alegeri europarlamentare de până acum

Duminica, 25 mai, peste 18 milioane de alegatori din Romania sunt asteptati la urne pentru a vota partidul sau candidatul independent care sa ii reprezinte in Parlamentul European in urmatorii cinci ani. Romania va avea 32 de eurodeputati din cei 751 care ii reprezinta pe cei peste 500 de milioane de cetateni din cele 28 de state membre UE. Votul este obligatoriu doar in Belgia, Cipru, Grecia si Luxemburg.
Acestea sunt cele mai importante alegeri europene de pana acum, in conditiile in care Uniunea Europeana face eforturi pentru a depasi criza economica, iar liderii ei au pozitii diverse cu privire la directia care ar trebui urmata in viitor. In plus, sunt primele alegeri desfasurate dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, in 2009, care a conferit o serie de noi competente Parlamentului European.
Mai mult, in premiera, de rezultatul alegerilor europarlamentare din 25 mai va depinde cine va conduce si Comisia Europeana.

 sursa ziare.com

Lasati un comentariu