“Drepturi egale,şanse egale” la Şcoala Gimnazială “Vasile Lucaciu”

• publicat la: 11 mai 2014
“Drepturi egale,şanse egale” la  Şcoala Gimnazială “Vasile Lucaciu”

           Sub acest generic s-a desfăşurat activitatea în parteneriat cu elevii clasei IA, îndrumaţi de profesor pentru învăţământ primar Rodica Motişan şi elevii claselor speciale, educaţi de doamnele profesoare Rodica Pop,Fogoroşi Rodica şi Maria Butean de la Şcoala Gimnazială “Vasile Lucaciu”,Carei în săptămâna Campaniei Globale pentru Educaţie ce are loc în perioada  5-11mai 2014.

           Participanţii implicaţi în această campanie doresc să atragă atenţia factorilor de decizie asupra faptului că,la fel ca toţi  copiii lumii şi copiii cu dizabilităţi au dreptul la educaţie,iar acest fapt trebuie să devină realitate.

           Elevii claselor mici au înţeles noţiunea de“dizabilitate”,au aflat despre modul în care dizabilitatea afectează educaţia şi învăţarea şcolară,au învăţat cum pot promova educaţia pentru copiii cu dizabilităţi.

          În cadrul activităţilor comune au desfăşurat jocuri de intercunoaştere şi relaţionare pozitivă,care au urmărit conştientizarea calităţilor celor din jur,exprimarea liberă în cadrul grupului.”Ghemul magic” a fost jocul care i-a ajutat să simtă că într-un colectiv /clasă /şcoală toţi colegii sunt conectaţi ca într-o reţea,asemenea “pânzei de păianjen” ţesută cu plăcere şi haz de mânuţele lor şi este important ca relaţiile să fie bune,să existe înţelegere,prietenie,respect.

          Alături de copii s-au jucat şi cadrele didactice implicate în activitate,ajutând copiii să se exprime şi  încurajându-i.

          Elevi din celelalte clase ale ciclului primar au desfăşurat activităţi deosebite în această săptămână .Elevii clasei pregătitoare A ,condusă de Renata Suth ,profesor pentru învăţământ primar și coordonatoarea acestui proiect,au vizitat elevii clasei pregătitoare de la învăţământ special,îndrumaţi de profesor Joo Erika ,le-au dăruit jucării ,au jucat jocul « Şerpi şi scări ».Participanţii la acest joc au aflat cu ce se confruntă milioane de copii cu dizabilităţi,pentru care accesul la o educaţia de calitate,este de prea multe ori ca un joc de noroc.

          La ciclul gimnazial s-au desfășurat dezbateri și prezentări de filme și materiale documentare și informaționale prin care s-au realizat schimburi de bune practici , s-au înlăturat bariere și s-au transmis mesaje calde. Activitățile au fost coordonate de doamnele profesoare :Mărcuș Johana și Alina Mocanu .

          Semnalul “cald” pe care îl lansează participanţii implicaţi  în această campanie este ca aceşti copii cu dizabilităţi să beneficieze de câteva facilităţi ca să le facă mai uşoară adaptarea şcolară,să fie evaluaţi şi examinaţi prin metode adaptate nevoilor lor,care să-i ajute să avanseze nu să renunţe la şcoală.Se doreşte ca aceşti copii să nu mai fie “invizibili” pentru comunitate.

Rodica Motişan,

profesor pentru învăţământ primar

Lasati un comentariu