Fără tarife de roaming în Uniunea Europeană. Internetul pe mobil va fi de 30 de ori mai ieftin

• publicat la: 23 mai 2014
Fără tarife de roaming în Uniunea Europeană. Internetul pe mobil va fi de 30 de ori mai ieftin

De şapte ani, Comisia Europeană este în război cu operatorii de telefonie mobilă, cărora le-a cerut tarife de roaming reduse drastic. Acum, se trece la următorul pas – nu vor mai exista tarife de roaming în Uniunea Europeană începând cu 15 decembrie 2015, dată de la care vom vorbi la telefonul mobil fără teamă că ne va veni o factură astronomică, indiferent că suntem la Timişoara, la Iaşi, la Paris, la Londra sau pe plajă în Halkidiki. Apelurile primite nu vor mai fi taxate de două ori, costul celor efectuate va scădea aproape la jumătate, iar în ceea ce priveşte transferul de date tarifele vor scădea de 30 de ori. În plus, românii care muncesc în Italia, Spania sau Regatul Unit îşi vor cumpăra cartele cu număr de România pentru a putea vorbi mai ieftin cu cei de-acasă. Comisia pentru Industrie, Cercetare şi Energie (ITRE) a Parlamentului European a aprobat marţi reforma din telecomunicaţii, care prevede, printre altele, eliminarea tarifelor de roaming în UE, de la 15 decembrie 2015

Câţi dintre noi nu suntem extrem de precauţi atunci când plecăm în vacanţă în străinătate şi ne sună telefonul? În majoritatea cazurilor, ne gândim de două ori înainte de a răspunde, mai ales dacă este vorba de un număr pe care nu-l avem în agendă.

De sunat, ne sunăm părinţii, în prima zi, pentru ca să le spunem că am ajuns cu bine (de parcă dacă s-ar fi prăbuşit, Doamne fereşte, avionul nu ar fi aflat de la ştiri) şi apoi încă o dată, se le spunem, pe scurt, impresiile. Cât despre traficul de date, pe internet, puţini sunt cei care şi-l permit. Chiar şi producătorii de telefoane au adaptat soft-ul pentru a ne avertiza. De exemplu, imediat după ce am coborât din avion, telefonul meu BlackBerry mă întreabă: „Sunteţi în roaming. Dezactivaţi traficul de date?”. Invariabil, bifez opţiunea „da”.

Adina Vălean, europarlamentar PNL,în linia întâi 

Războiul între Bruxelles şi operatorii de telefonie mobilă a început în 2007. De atunci, costurile plătite în roaming au scăzut cu 80% pentru apeluri, SMS şi trafic de date. Cea care a fost în linia întâi a acestei lupte este belgianca Monique Goyens, preşedintele Organizaţiei Europene a Consumatorilor. Cum fără un „insider” nu se putea face nimic, ea a apelat la daneza Neelie Kroes, comisar european pentru Noile Tehnologii, care a impus sloganul #ConnectedContinent.

Nu trebuie uitată, în acest context, nici implicarea activă a eurodeputatului român Adina Vălean (ALDE), soţia preşedintelui PNL, Crin Antonescu. „Am fost implicată, fie ca raportor, fie ca raportor din umbră, în toate directivele europene legate de scăderea prețurilor la roaming. După negocieri intense, sunt mândră să văd cum de la an la an costurile la roaming au scăzut substanțial”, spunea ea într-un interviu pentru Europeanul.org.

În prezent, un minut de convorbire în roaming costă 0,24 de euro, un minut de apel primit 0,07 euro, iar un SMS trimis costă 0,08 euro. Studiind ofertele companiilor de telefonie mobilă care activează pe piaţa românească, aflăm că tariful pentru un minut apelat în afara reţelei este undeva pe la 13-14 eurocenţi, în funcţie de tipul de abonament. Rezultă, deci, o reducere de aproximativ 40%. Cât despre costul care acum trebuie suportat pentru apelurile primite, acesta pur şi simplu va fi şters cu buretele.

Ei bine, şi acum vine oferta de tip „hard discount”. 1 MB de trafic pe internetul mobil costă în roaming 0,45 euro (asta, bineînţeles, după ce, din 2007 încoace tariful s-a micşorat an de an, tot la presiunile Comisiei Europene). Pe plan naţional, companiile de telefonie practică, în medie, un tarif de 0,5 euro pentru 30 MB de trafic pe internetul mobil. Odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări europene, la finele anului viitor, ieftinirea va fi de aproape 30 de ori.

Cei mai câștigați vor fi însă românii stabiliți în străinătate. Milioanele de conaționali aflați la muncă în Italia, Spania, Regatul Unit sau oriunde altundeva în Uniunea Europeană își vor cumpăra, cu siguranță, cartele cu număr de România și astfel vor putea vorbi fără nicio grijă cu cei de-acasă. În prezent, tarifele pentru apeluri internaţionale efectuate din România sunt undeva pe la 0,37 euro pe minut pe reţele fixe şi peste 0,5 euro pentru reţelele mobile. Rezultă deci că apelurile bunicilor rămaşi în Botoşani sau Maramureş către nepoţii din Parma sau Castellon vor fi de trei până la cinci ori mai ieftine.

sursa europeanul.ro

 

comentarii

de careian la 24 mai 2014 - 10:06

asemenea masuri sunt binevenite!
restul e poezie! vot PNL!!!

Lasati un comentariu