Lacul Albastru – singurul lac din ţară care îşi schimbă culoarea în funcţie de lumină

• publicat la: 25 mai 2014
Lacul Albastru – singurul lac din ţară care îşi schimbă culoarea în funcţie de lumină

Clubul civic ‘Lacul Albastru’ din oraşul Baia Sprie a sărbătorit sâmbătă, pentru a doua oară, ziua singurului lac montan din ţară care îşi schimbă culoarea în funcţie de lumină.

‘Lacul Albastru a fost declarat monument al naturii în anul 1970 şi e un unicat în lume deoarece oglinda lacului îşi schimbă culoarea în funcţie de lumină. Sperăm să fie un prilej de bucurie pentru iubitorii de natură şi pentru cei care aleg să-şi petreacă vacanţa la sfârşit de săptămână la poalele vârfului Mogoşa din Munţii Gutâi’ a declarat pentru AGERPRES primarul oraşului Baia Sprie, Dorin Paşca.

Cercetătorii în domeniul geologiei din cadrul companiei miniere Remin Baia Mare au descoperit că lacul situat în zona montană a oraşului Baia Sprie, la aproximativ trei kilometri, s-a format în anul 1920 prin surparea unei galerii de mină abandonate din fostul filon Domnişoara, iar de-a lungul anilor apa strânsă în cavitatea formată a dus la formare unui lac care a creat un biotop specific în jurul său.

Efectul optic de schimbare a culorii apei din lac este dată de compuşii sulfuroşi cu conţinut neferos, apa primind în funcţie de lumina soarelui reflexe de smarald până spre verde-albăstrui sau cristalin.

Lacul este unul dintre punctele de atracţie a turiştilor care vizitează staţiunile montane Şuior şi Mogoşa din Munţii Gutâi. Elevii foştilor licee de ştiinţe ale naturi şi studenţii facultăţilor de minerit din cadrul universităţii băimărene au întreprins de-a lungul anilor studii de cercetare asupra formării lacului şi cauzelor care determină schimbare culorii apei.

În amonte de lac se află al doilea lac, Mogoşa, o cabană turistică, pârtii de schi şi telescaun.

sursa voceatransilvaniei.ro

Lasati un comentariu