Noaptea albă a Muzeelor la Carei

• publicat la: 18 mai 2014
Noaptea albă a Muzeelor la Carei

Sâmbătă, 17 mai 2014, a avut loc  evenimentul cultural „Noaptea Europeană a Muzeelor”. Anul acesta, au participat peste 150 de instituţii muzeale şi organizaţii de cultură şi educaţie din aproximativ 50 de localităţi din România,printre care si municipiul Carei.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes, iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi se  afla deja la a zecea ediţie. Evenimentul este patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM).

Muzeul  Municipal Carei şi-a deschis sâmbătă noaptea porţile pentru oamenii care au vrut să viziteze Muzeul orăşenesc .Condimentul întregii seri au fost personajele de epocă care au prins viaţă pentru o seară.

Tineri  costumați în ținute medievale au întâmpinat  vizitatorii într-o încercare de a readuce  atmosfera de altădată.Raluca Păvăluc şi Adrian Ştefănuţi s-au preocupat de tinerii careieni transformaţi pentru o noapte în castelani.

La primul etaj al castelului, din spaţiul expoziţional  situat la etaj, a ieşit încântat domnul Vereş Ioan,tatăl lui Robert Vereş de la Werdnig Hoffman, care a declarat  pentru Buletin de Carei:

,,Este ceva deosebit  ce s-a întâmplat azi aici, este super, chiar mi-a plăcut tot ce au  pregătit organizatorii. Păcat însă că suntem cam puţini. Eu sunt din oraş, din Carei, eu am aflat de evenimentul acesta  recent.Mă bucur că am ales să vin şi să văd pe viu lucruri frumoase din trecut, exemplificate aşa de bine de tinerii îmbrăcaţi în haine de epocă!’’

 Pe culoarul castelului de la etaj, am văzut un tânăr băiat entuziasmat de manifestările care erau în toi la castel. Gherman Erik, ne-a mărturisit ,,Îmi place tare mult ritmul cântecului interpretat de domnii cu tobele africane(Cserey Csaba-n.r.). Mi-au dat şi mie o sticlă cu nisip ca să simt şi eu ritmul alături de ei, e foarte energică muzica aceasta! Mă bucur mult că am venit! E  frumos castelul cand e plin de lume şi e o energie tare faină!’’

Un alt domn, Fabian Ferenc, alături de soţia sa, se plimbau şi admirau expoziţiile de la ,,castelul de altădată’’ unde dansau tinerii actori valsuri vieneze. El a declarat ,, Îmi place tare mult că vedem pe aceşti tineri în haine de epocă dansând atât de frumos şi că ne-au chemat şi pe noi să dansăm împreună cu ei! Noi venim la aproape orice eveniment de la castel! Ne-a plăcut mult  ce am văzut şi anul trecut cu această ocazie, dar acum, la această Noapte albă a muzelui careian a fost deosebită!’’

Şi un cuplu, Kovacs Ludovic, împreună cu soţia sa, trecuţi de prima tinereţe au venit la Noaptea albă a muzeului din Carei. Ei vizionau cu interes tinerii dansatori care au făcut o incursiune în lumea valsului vienez şi au exclamat ,, Mă bucur că s-a organizat un astfel de eveniment. Careienii sunt lipsiţi, în general de astfel de evenimente, suntem cam săraci din acest punct de vedere. Acum vedem acest eveniment fain, a fost şi Tudor Gheorghe la Carei, după 20 de ani, ceea ce e foarte mult! Ar trebui să fie cât mai multe astfel de evenimente, ocazii în care să atragă publicul careian dornic de aşa ceva!

Tinerii au  ascultat muzică ambientală, au putut dansa pe ritmuri din timpuri mai vechi, au admirat expoziţiile permanente ale muzeului şi au păşit pe urmele trecutului.

O atracţie mare a fost bărbatul îmbrăcat în armură cu care toţi vizitatorii au vrut să se pozeze .

La ieşirea din Sala Cavalerilor am întâlnit  doi  prieteni care au participat şi ei la seara specială  de la castel. Pop Răzvan s-a declarat încântat de ce a văzut şi a spus că ,, Am aflat din ziarul local,  Buletin de Carei de acest evenimet şi am decis să vin, lucru pe care nu-l regret deloc! A fost  frumos! La monotonia de zi cu zi, o seară ca asta e binevenită, ne mai scoate din cotidian, din rutină.’’ Pe de altă parte, prietenul său, Stoica Marian, a mărturisit ,,Domniţele au fost foarte frumoase, tare atrăgătoare în rochiile acelea care le conferă atâta feminitate! Costumele prinţeselor şi cavalerilor, faptul că au dansat vals a creat un ambient fain, o atmosferă foarte plăcută şi chiar au reuşit să mă transpună în perioada aceea medievală!’’

Bogdan Georgescu,  directorul  Direcţiei de Cultură, Sport şi Turism Carei  a declarat pentru Buletin de Carei:

,, Ideea noastră a fost să reconstituim atmosfera castelului de odinioară. În acest scop, cu ocazia ,,Nopţii internaţionale a muzeelor,  am organizat un program cu evenimente intitulat ,,O seară în istorie’’ care să cuprindă vizitarea expoziţiilor castelului, un recital de muzică ambientală pe ritmurile tobelor africane, care a plăcut mult oamenilor, după cum s-a putut vedea, de asemenea au putut să vadă actorii dansând valsuri vieneze, care este o manifestare interactivă prin faptul că publicul este invitat să danseze împreună cu tinerii noştri actori. Am încercat să folosim cluburile şi cercurile noastre de teatru şi dans, ale Centrului Cultural Carei şi ale Asociaţiei ,,Lead & Follow’’ ca să creăm un program cultural pentru care nu s-a necesitat buget, l-am avut la dispoziţie.  Am vrut să prezentăm un program diversificat, pe gusturile a câtor mai mulţi spectatori şi foarte important, am vrut să-i implicăm şi pe ei, să fie interactiv,  să danseze şi să se simtă bine alături de domniţe şi cavaleri.”

redactia

 

comentarii

de gadjou la 26 mai 2014 - 20:32

Na Nézd ki van itt !!!!…cel imbracat cu alb si negru langa armurier,
hat baiatu lu consilieru udemerist brem care il dice de mana la castel si il plateste cu salar de studii superioare da saracu abia a terminat liceu..si nici nu vine la se4rvici numa cand vrea el…in rest e dragut si fain tuns!.se potriveste cu grofii

Lasati un comentariu