,,DREPTURI EGALE, ŞANSE EGALE”.O lecţie specială la CT „Iuliu Maniu” Carei

• publicat la: 10 mai 2014
,,DREPTURI EGALE, ŞANSE EGALE”.O lecţie specială la CT „Iuliu Maniu”  Carei

Elevii din clasele a IX a C ,a X-a C şi a XII- a din cadrul Colegiului Tehnic ,,Iuliu Maniu” Carei, au luat parte la o lecție  specială, în cadrul căreia au aflat informații despre cum pot face faţă provocărilor și obstacolelor cu care se confruntă copiii cu dizabilități.

La activitatea organizată în cadrul unităţii noastre, au participat pe lângă organizatori ( prof. Aurelia  Govor  şi prof. Daniela Pridea), directorul CTIM,prof. Micovschi Adrian, Director adjunct , prof. ElenaCoşarcă şi nu în ultimul rând prof. Ramona Miclea. 

Ca  invitaţi speciali  au fost prezenţi, preşedintele Asociaţiei Werdnig Hoffman din Carei, Robert Vereş, alături de  un voluntar, Cosmina Todea.

Activitatea marchează Săptămâna Globală de Acțiune pentru educație (5 – 11 mai 2014) care în acest an, își propune să atragă atenția asupra nevoii urgente de a lua măsuri pentru ca toţi copiii cu dizabilități să beneficieze la  o educație de calitate.                                              

Activitatea a fost deschisă de directorul scolii, care a mulţumit invitaţilor  pentru implicare şi a subliniat importanţa educaţiei în viaţa fiecărui copil.

 

Prof. Daniela Pridea a anunţat apoi  tema şi obiectivele acţiunii. A urmat o scurtă prezentare power point referitor la problemele de care se lovesc persoanele cu dizabilităţi, din întreaga lume( realizat pe baza materialelor transmise de Fundaţia Salvaţi Copiii), prezentată de prof. Aurelia  Govor .

Robert Vereş, a tinut un discurs prin care a subliniat importanţa acceptării de către societete a persoanelor cu dizabilităţi, dând unele exemple, de obstacole, de care el însuşi, dar nu numai, s-a lovit de-a lungul timpului.  

Cosmina Todea a povestit câteva întâmplări şi acţiuni desfăşurate în calitate de voluntar la Fundaţia pentru Boli Rare, unde este implicată deaproape  7 ani, invitând elevii să participe cu încredere la astfel de activităţi.

Elevii au pus diferite întrebări referitoare la modul cum sunt ajutaţi de către instituţiile naţionale/locale persoanele cu dizabilităţi, despre  greutăţile pe care le întâmpină persoanele ci dizabilităţi din municipiul Carei, despre legile existente în acest moment, despre modul ar putea fi de ajutor în diferite situaţii, etc, la care Robert Vereş, le-a răspuns cu  multă înţelepciune şi profesionalism.

.

S-au dezbătut câteva cazuri ale persoanelor cu dizabilităţi, s-au scris mesaje pentru acordarea egalitaţii de şanse privind incluziune în şcoli  a copiilor cu dizabilităţi, iar în final, elevii s-au împărţit pe grupe şi au încheiat activitatea într-un mod plăcut, jucându-se  ,,Scări şi şerpi”.

Un lucru deosebit, a fost propunerea organizatorilor care au  solicitat tuturor participanţilor la activitate, să poarte în acesta săptămână, ecusonul Campaniei, pentru a atrage atenţia şi celor din jur de faptul că nu suntem indiferenţi faţă de ceea ce se întâmplă cu semenii noştri.

 redactia

Lasati un comentariu