Primăria Carei sfidează locuitorii prin lipsa de dialog.Tăierile continuă

• publicat la: 10 mai 2014
Primăria Carei sfidează locuitorii prin lipsa de dialog.Tăierile continuă

Proiectul semnat la 30.09.2011,  Reabilitare strada 1 Decembrie 1918 –axa de dezvoltare” depus  prin POR 2007-2012 Axa 1,având o valoare totală a contractului finanţat de  7.601.000 lei,prevede si realizarea unui amfiteatru în aer liber în zona din imediata apropiere a magazinului Otelul,binecunoscut careienilor.

După conflictul dintre  ocupantele primelor două poziţii ale licitaţiei pentru lucrarea amintită,tranşat pe holurile Curţii de Apel Oradea, firma SC Tarr srl a fost desemnată ca firmă care va executa aceste reabilitări pe Calea 1 Decembrie 1918.

Nici până în ziua de azi însă,careienii nu au avut posibilitatea de a participa la o dezbatere publică legată de „modernizările”  propuse şi apoi executate de primărie.

De la instalarea noii conduceri a  oraşului Carei ,formată din doi reprezentanţi ai UDMR,cetăţenii nu au parte de informări legale şi în timp,mediatizate, în ce priveşte  soarta localităţii în care domiciliază.Comunicatele de presă,şi acelea o rara avis ( 2 în 5 ani pentru redacţia noastră),sunt dirijate numai către publicaţia de limbă maghiară al cărei redactor şef este consilierul personal al primarului Kovacs.(vezi aici).

In acest context nu ar trebui să mai mire pe nimeni  noile tăieri de arbori efectuate  în decursul zilei de 9 mai,(sîc!) chiar în perioada în care aveau loc depuneri de coroane la Monumentul Ostaşului Român cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenţei României.

Cetăţenii indignati de aceste noi tăieri au sunat la redacţie pentru a ne semnala  faptul.Drujbele  au executat rapid cei 4 arbori ornamentali  ce stăteau în calea ambiţiilor edililor  legate de redesenarea oraşului după viziunea lor proprie.

Persoanele aflate in zona la ora măcelului arborilor au fost de-a dreptul şocate şi indignate de noile tăieri si de faptul că lipseşte cu desăvârşire un dialog intre conducerea oraşului şi cetăţeni.

,,Ce au avut si  cu copacii astia , de ce au tăiat copacii?’’  se auzea din gura fiecărui trecător sau locatar al zonei respective.

Una dintre doamne, fostă profesoară de biologie, care locuieşte chiar în zonă ,afirma  cu ochii umeziţi că ,,sunt revoltată de tot ce se întâmplă aici, cu acest dezastru care s-a făcut.  Am vrut, pe moment, să mă leg în lanţuri, să stau lângă copaci şi să-i împiedic să taie copacii.Pur şi simplu sunt sfâşiată. Să ştiţi ca  am casa chiar în aceasta zonă, de la magazinul Oţelul în jos. Ştiu  că erau 4 arbori de tuia, sănătoşi, după cum se poate vedea, nu aveau nicio boală. Aştia erau copaci mari, care ţineau de umbră şi era foarte plăcut să te aşezi acolo, pe bancă, la umbra lor. Aici ştiu că vor să facă un amfiteatru deschis, vor face o groapă mare, va fi aşa în subteran cumva după cum am mai auzit, unde vor veni toţi …coloraţii să facă mizerie şi va fi o aglomeraţie…’’.

Doamna a întrebat apoi un cunoscut care trecea prin zonă ce părere are de grozăvie, la care, domnul, pe un ton ironic a răspuns ,,mai face primăria o fântănă arteziană pe locul copacilor, că acasă nu am apă ca  să mă spăl!

O altă profesoară, Mirela Nica , care trecea cu bicicleta prin zonă, uimită fiind că vede copacii la pământ, s-a oprit sa  se convinga ca nu are vedenii:

 ,,ioi, da’ ce se întâmplă aici?! Ce îi cu oroarea asta?! Am avut speranţa că totul se va opri, că doar au defrişat jumătate din arborii din Carei, dar văd că dimpotrivă, continuă!   Când au  început cu tăierile de copaci, acum 3-4 ani, eram bolnavă, am avut cancer şi eram cu tratament cu radioterapie, că altfel mă duceam şi protestam în faţa primăriei sau oriunde era nevoie. Eu mă gândesc că ar trebui să ieşim în stradă, să ne strângem cumva toţi. Mă gândesc la o idee cum am putea face ceva concret ca să ne arătam indignarea. O maşină cu un megafon ar putea circula prin oraş ca să anunţe lumea că sâmbătă, de exemplu, la ora 14  ne întâlnim, noi careienii, într-un loc central sau aici, în zona aceasta, ca să ne strigăm durerea pe care o avem din cauza acestor tăieri oribile şi abuzive! Trebuie făcută propagandă pentru un astfel de demers, să ştie administraţia locală, primăria Carei, cei care au decis pentru tăieri, că suntem toţi revoltaţi pentru că ne taie tot Careiul! Eu sunt profesoară,sunt careianca get-beget, pot să informez elevii,dascălii, părinţii, pe toţi şi chiar îi pot aduna, pentru că mi se rupe sufletul când asist la aşa ceva! 

În faţa magazinului Oţelul,situat în imediata apropiere a zonei copacilor tăiaţi , personalul vânzător stătea  înmărmurit dar şi revoltat. Erau pur şi simplu scandalizaţi de tăierile care au avut loc sub ochii lor. Una dintre persoane afirma  emotionată că   ,,nici nu mai am cuvinte pentru a exprima mâhnirea pe care o am, e îngrozitor ce se întâmplă. Dar se pare că nu avem încotro, ne uităm doar şi asistăm neputincioşi la ce face Primăria… Noi care lucrăm aici la magazinul Oţelul suntem cei mai afectaţi de proiectul care se va face, amfiteatrul care va fi construit aici lângă noi. El va fi amplasat chiar la jumătatea străzii, la foarte mică distanţă de magazin şi maşinile mari care fac aprovizionarea noastră nu vor putea trece pe aici.  În condiţiile astea, magazinul cel mai probabil se va închide şi asta înseamnă că 12 oameni vor rămâne fără serviciu, fără loc de muncă, în contextul în care trăim în acest oraş mic, cu oferte foarte puţine pentru locuri de muncă. Noi oricum ne apropiem de vârsta pensionării  şi ne afectează foarte mult că nu vom mai avea acest loc de muncă, practic sunt ultimele zile în care va mai fi deschis Oţelul.’’

O alta persoană de la  magazinul Oţelul ne-a precizat  că ,, am mers la primărie, am semnat o petiţie împreună cu proprietarul de la restaurantul Bucureşti,pe care am trimis-o administraţiei locale, în care le-am spus problema noastră şi am cerut explicaţii. Ei mi-au spus că o firmă din Cluj a făcut proiectul pentru amfiteatrul  deschis care va fi practic imediat lângă magazin şi unde maşinile mari nu vor putea intra, iar proprietarii caselor din zonă nu vor putea merge pe stradă. Eu am înţeles că proiectul a fost făcut la Cluj, dar  cu cei de aici, de la administraţia locală, de la urbanism, care au aprobat proiectul în cunoştiinţă de cauză, am eu problema. Şi când am fost la ei şi i-am luat la răspundere, mi-au spus ,,pe noi nu ne luaţi aşa!’’ Bine că suntem buni numai când ne plătim dările, impozitele şi taxele locale şi când e de mers la vot!

Ceea ce ne intrigă cel mai tare este faptul că este vorba despre proiecte mari, chiar foarte mari, care implică toată comunitatea locală careiană, viitorul nostru de locuitori ai acestui oraş, iar primăria, cei de la proiecte nu ne-au informat şi nu ne-au cerut părerea în nici un fel despre ce vor să facă în Carei, înainte de a aproba proiectele astea. Trebuia să se facă o dezbatere în care să fim întrebaţi, să ne spunem părerea, cum să fie făcut pentru a fi bine pentru toată lumea. Acest lucru nu s-a întâmplat şi acum e prea târziu, proiectele s-au aprobat, chiar cred  că se făceau mai devreme tăierile, dacă nu-i încurcam noi cu plângerile pe care le-am înaintat si la judeţ.

Un proprietar din apropriere afirma că ,, aceşti copaci aveau peste 60 de ani, îi cunosc de 60 de ani. Ce o să facem când vine  căldura, la peste 30 de grade, ne bucuram că aveam un pic de umbră şi acum nu vom mai avea.

Oamenii care treceau prin apropiere, care vorbeau ungureşte, spuneau „toate acestea  sunt  opera lui Kovacs…”

Tăierile masive de arbori idn Carei au inceput in chiar debutul anului 2011. (aici)

 Dacă până atunci Agentia de Mediu Satu Mare incepuse să fie prezentă in Carei pentru întâlniri cu localnicii,după demararea pe scară largă a tăierilor şi multiplele sesizări ale careienilor rămase fără finalizare,întâlnirile cu APM au  fost sistate.

Nu au scăpat de drujbele primărie nici copacii din vecinătatea sensului giratoriu-fost semafor, care ţineau de umbră celor ce se aşezau pe băncile de pe marginea aleilor de acces (aici).

Decimarea  miilor de tufe de trandafiri pentru a fi înlocuiţi cu lalele si iarbă a fost urmată de tăierea arborilor din  părculeţul policlinicii chiar şi acelora care umbreau băncile din staţia de autobus şi pentru care au fost făcute promisiuni că vor creste alţii tineri pentru nepoţii celor ce  aşteaptă azi  în staţiile respective.(aici)

Lipsa de dialog  este o caracteristică a primăriei  Carei ce aduce deservicii careienilor  nu numai în cazul de faţă  ci şi în ce priveşte lipsa accesului la o informare legată de cheltuirea banului public şi a angajărilor.

AnaMaria  Roman

PS

Din ciclul tăierilor mai puteţi citi:

Un parc ca o gradina
Cui ii pasa de parcul din Carei?
Stiti cati copaci ati taiat pana acum?

Scrisoarea unui iesean

Defrisari in parcul dendrologic

SOS opriti macelul copacilor

Primarul provoaca careienii

comentarii

de gaterul la 11 mai 2014 - 14:07

o fi ramas iar fara lemne sectia de scaune primare…..

de iancsi la 11 mai 2014 - 14:30

am auzit ca vineri la castel a dat iar masa pentru vulturescu jeno tulipanu care se pune bine cu pesedistii ca sa scape de dosarele multe si sa aiba protectie ; a purtat cantina sociala si pentru swoboda cand a fost la carei da nu stim de ce nu are bani partidul lui sa faca si de ce trebuie presedintele de la udmr carei sa plateste pentru ei daca spun ca sunt asa mandrii ca sunt romani?
sa vedeti ca nu se taie copacii toti atunci cand trebe ca se taie cand se trece stocu si trebe facute alte coemnzi la mobila

de kovacs jeno la 11 mai 2014 - 17:49

ilie te felicit pentru ca ai reusit in viata sa iti pastrezi verticalitatea si sa nu abdici de la principiile tale si mai ales pentru ca ai stiut cum sa iti conduci firma de peste 20 de ani si sa nu ajungi la faliment asa ca mine.
Te felicit si pentru ca esti consecvent si onest si cinstit cu toti oamenii as cum eu nu reusesc.Stiu ca oamenii tai de la firma au toti carte de munca si nu ai fost nevoit sa umbli cu cioara vopsita ca sa iti castigi existenta si libertatea.
Am gresit cand am angajat ginerele la primarie dar altfel nu aveau din ce trai bine si acum mai trebuie sa le rezolv la copii si casele si depozitele ca nu se stie cat mai am la mine pixul de la primarie.
Recunosc ca nu imi plac romanii si nici personalitatile lor asa ca nu trebuie sa va suparati ca nu am aprobat cartea tezaur cultural careian ci numai cea despre grofi mai ales ca apar si eu in poza si au facut atatea pentru mine cand am fost invitat in slovacia la castel.
Trebuie sa stii ca imi este putin necaz pe tine ca tu poti sa ai cate case vrei pe numele tau si cate masini vrei iar eu trebuie sa iau masina din banii de la fundatia pentru promovarea turismului local.E bine ca pot sa vand acolo si ceva scaune la fel ca in late parti din oras si ma buccur ca e granita aproape si nu mai trebuie sa se plimbe romica prea mult pana sa iasa cu mobila neagra afara.Tu nu stii ce greu este pentru ca tu lucrezi cinstit si iti platesti la timp toate taxele si impozitele catre stat si oras iar eu inca mai am de platit ceva miliarde si astia mi-au taiat din salar inca din 2008 dupa ce am pierdut procesul.Nu stii tu cat trebuie sa ma ascund ca sa nu vada lumea ce si cum facem la primarie ca sa mai castigam si noi un banut.Am fost tare necajit cand a fost sarbatorea de la Monument pentru ca nu am crezut ca romanii se vor aduna atatia si acum vrei sa mai si platesc sa apara carti care sa arate cat de multi romani au ajuns personalitati importante si ungurii au avut scoli si profesori si tot degeaba.
Trebuie sa intelegi ca suntem mai complexati si atunci nu avem cum sa lasam romanii sa isi sarbatoreasca oamenii de valoare recunsocuti multi dintre ei si in strainatate.
Ma bucur insa ca pot sa ma mai servesc cu ceva copaci din oras si din parc atunci cand am nevoie la una alta.Cu sportul sa stii ca nu eu sunt de vina pentru ca acolo e sustinatorul meu de campanie care asifura voturile si cu le trebuie lamurit de ce nu vrea sa dea si pentru sporturile romanilor bani.
te las ca ma asteapta sticluta si baietii la una mica.
na szia!

de rusine la 11 mai 2014 - 22:51

pe nimeni in primaria nu intereseaza locurile noastre de munca!
pe ei intereseaza numai banii pe care poate sa ia de la noi!!
otelul este cel mai vechi magazin din orasul carei si acum vrea sa falimenteaaza si pe acesta la fel cum a distrus si parcul si a taiat tot copacii de valoare pentru ca se vinde bine afara furnirul din esenta rare!
ati uitat jeno ca si voi ati fost inainte sa fiti primar un senki fara bani si fara comenzi la mobila si nu ati avut din ce sa platiti nici telefonu?
vreti sa ingropati acum pe noi ca sa puteti lua inca ceva banii din proiectele?

de flaviu la 12 mai 2014 - 10:51

trebuie sa fim mai atenti cand ne alegem conducatorii si sa luam aminte la ce au facut ei pentru careieni si nu pentru buunastarea lor personala.
persoanele care nu au fost in stare sa isi gestioneze afacerile lor personale e clar ca au vrut la primarie numai pentru malai si pentri foloase necuvenite..oamenii sinceri care nu au nimic de ascuns nu isi pun inaltare la gard cu varf de lance ascutita pentru ca nu au frica de careieni./
traseisitii politici ajunsi la conducere e clar ca nu vor aduce bunastare pentru careien i ci numai pentru ei.
acesta e motivul pentru care la carei votam pnl!

de votantul la 13 mai 2014 - 16:49

la carei presedintele udmr face campanie pentru psd carei!!!
la carei consilierii psd voteaza impreuna cu cei udmr impotriva romanilor!!!!

usl carei=psd si cu udmr!!!!

Lasati un comentariu