Salariu mediu brut de 968 de euro în PRIMĂRIA CAREI

• publicat la: 19 mai 2014
Salariu mediu brut de 968 de euro în PRIMĂRIA CAREI

Anunţat cu surle şi trâmbiţe  ca unul din cele mai remarcabile  bugete de investiţii ale administraţiei careiene,mediatizat pe bani grei,bugetul cu pricina se dovedeşte a fi departe de cifrele aruncate cu uşurinţă mulţimii neavizate,după cum reiese acum din documentele cuprinse în materialul de lucru oferit consilierilor locali pentru şedinţa de vineri 16 mai 2014.

“Această executie bugetară ne arată o cheltuială a banului public fără discernământ.Este o bătaie de joc a cheltuirii  banului public ce provine de la cetăţenii care îşi achită taxele şi impozitele.Mai multe nu spun numai dacă voi fi acuzat că mint” ,a menţionat la începutul şedinţei consilierul liberal Ilie Ciută.

Primarul Kovacs nu s-a putut abţine şi a replicat :” acelaşi şlager, aceiaşi melodie care am mai auzit-o….”

Voi fi foarte scurt- a precizat consilerul Ciută.La Bugetul de venituri la impozitele şi taxele pe proprietate,aveam prevederi de 6 milioane iar prin rectificare doreaţi a se incasa 6,9 milioane lei.Vă  spuneam atunci că nu este posibil ,că faceţi acest lucru numai pentru a incasa salariile iar dacă vom vota această rectificare ne-am pierdut orice urmă de raţiune.Realitatea  e că am încasat numai 6 milioane deci ne-am pierdut raţiunea!

La capitolul cheltuieli de personal,aparatul propriu al primarului, a fost prevăzută suma de 3 milioane  iar realizarea e de 3,9 milioane deci avem o creştere de 26%. Pe scurt,salariu mediu  pentru aparatul propriu al primarului este de 968,6 euro ! La bunuri şi servicii,aveam prevederi de 860.000 lei pe an şi am cheltuit 1,333 milioane lei ,deci avem o creştere de 55%.Plătim dobânzi şi credite în sumă de 4,430 milioane lei  dintre care numai dobânda e de 1,071 milioane lei,ce reprezintă 31,89%.

Sumele de la UE sunt mult mai mici decât cele prevăzute si aceasta datorită intârzierilor mari la proiectele in derulare.

Anul trecut ne-ati prezentat acest buget ca fiind cel mai bun buget…unde aţi prezentat investitii de peste 54%.Această executie ne arată Realitatea.In loc de 54% investitii ati reusit  să aveti  68,9% cheltuieli la secţiunea de funcţionare.

Cu alte cuvinte,din total buget în sumă de 54,692 milioane  lei aţi reuşit investitii de doar 17,.392 milioane  lei.In această sumă de 17,392 milioane lei sunt  cuprinse si rambursări de credite in valoare de 2,8 milioane lei”.

Deşi  atât primarul cât şi viceprimarul au avut la un moment dat firme particulare de gestionat, administratorul Beko a fost  cel desemnat să  ofere  un răspuns la cele semnalate de consilierul Ciută  din materialele cuprinse în mapa de lucru oferită pentru această şedinţă.

Expunerea  administratorului Beko nu a  adus prea multe precizări faţă de cele semnalate de consilierul Ciută,acesta reuşind doar să ofere date legate de comparaţii cu anul 2012 sau de informaţii legate de salariul brut şi net,omiţând să specifice că şi cheltuielile cu fondul de  salarii  sunt suportate tot de către bugetul local,adică primăria plăteşte şi diferenţa dintre salariul efectiv şi cel ce rămâne în mâna angajatului .

Referitor la interventia domnului Ciută,precizez că bugetul acesta este mai mare cu 15 %   ca cel de anul trecut. Am atras fonduri de 65 miliarde lei.In ce priveste cheltuielile cu salariile,suma de 968,6 avansată de domnul Ciută  este o cheltuială  cu întreg fondul  de salarii si rezultă că brutul este de 756 euro iar ce duce omul acasă este un salar mediu de 514 euro pentru cei 73 de angajaţi. Cifra spusă de domnul Ciută este cu intreg fondul de salarii.Am mai rambursat în mai din creditele angajate şi eu consider că avem un buget echilibrat şi de dezvoltare deşi e drept că nu este un buget de excepţie”.

Nimeni dintre ceilalti consilieri de la alte formatiuni nu a dorit să intervină aşa ca a fost supus la vot proiectul in forma initială şi  aprobat datorită voturilor consilierilor UDMR şi PSD.

Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli la data de 31 martie 2014 a fost votat de asemenea de către alianţa UDMR-PSD din Consiliul Local Carei.

Precizări au fost aduse de consilierul Ciută,liderul grupului PNL din consiliu,care a scos în evidenţă faptul că la capitolul Autorităţi  publice,cheltuieli cu bunuri si servicii,suma prevăzută în buget este de 1 milion de lei din care pe primul  trimestru deja s-au cheltuit jumătate.

La cheltuieli de personal,la aparatul propriu al primarului,se vede că avem o creştere de 7% la fondul de salarii faţă de anul precedent.

În ce priveşte rambursări de credite ,dacă anul trecut aveam o cheltuială lunară de 335.000 lei,pe primul trimestru avem o cheltuială lunară de 574.000 lei „ a încheiat consilierul liberal.

comentarii

de roli la 23 mai 2014 - 19:47

dik ce primar obscen…..

http://vimeo.com/95674987

Lasati un comentariu