Sărbătoarea Sfinților Împăraţi Constantin și Elena

• publicat la: 21 mai 2014
Sărbătoarea Sfinților  Împăraţi Constantin și Elena

Creştinii  îi sărbătoresc astăzi pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena,ocrotitorii creştinismului. Peste 1,7 milioane de români poartă numele celor doi sfinţi.Constantin cel Mare a condus a condus Imperiul Roman până în anul 337,armata proclamându-l Augustus în 306.

În anul 313, împăratul a emis Edictul de la Milan prin care creştinismul devine “religie permisă”. Împăratul Constantin cel Mare este cunoscut în istorie drept protector al săracilor, orfanilor şi eliberator al sclavilor. Acesta a declarat duminica zi de odihnă pentru ca toţi creştinii şi soldaţii să meargă la biserică. În anul 330, împăratul a mutat capitala creştină a Imperiului Roman la Constantinopol (Bizantium).

La rândul său, Sfânta Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, a susţinut construirea de biserici în întreg Imperiul Roman. Creştinii spun că aceasta a mers la Ierusalim şi a găsit crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul.

Împărăteasa Elena, după ce a ajuns la Constantinopol, şi-a săvârşit viaţa; iar marele Constantin, împodobind cetatea cu înnoiri şi cu prăznuiri, şi puţin ceva trecând peste patruzeci şi doi de ani ai împărăţiei sale, şi începând războiul cu perşii, şi în oarecare sat lângă Nicomidia fiind, s-a mutat către Domnul, şi a fost adus în cetatea sa, unde a fost primit cu evlavie şi cu prea încuviinţate întâmpinări, a fost aşezat în biserica sfinţilor apostoli. Şi a împărăţit în Roma cea Nouă în anul de la zidirea lumii, cinci mii opt sute optsprezece; iar de la venirea cea în trup a Mântuitorului nostru Dumnezeu trei sute treizeci şi şapte, fiind al treizeci şi doilea împărat de la August.

Şi se săvârşeşte pomenirea lui în preasfânta biserică cea mare, în biserica sfinţii apostoli, şi în dumnezeiasca biserica sa, în Mânăstirea Chinsterna lui Vis, unde mergând patriarhul împreună cu împăratul şi cu suita sa cu litanfe, săvârşesc aducerea dumnezeieştilor Taine.

Obiceiuri şi superstiţii de ziua celor doi sfinţi

Sărbătoarea este cunoscută în popor şi sub denumirea de Constantin Graur, iar bătrânii cred că 21 mai este ziua când părăsile îşi învaţă puii să zboare. Agricultorii evită să muncească la câmp pentru că ar putea rămâne fără recoltă din cauza păsărilor cerului. De asemenea, se spune că tot ce se seamănă începând de astăzi se va usca.

Podgorenii respectă ziua de Constantin Graur în ideea că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii; ziua de Sfântul Constantin și Elena este ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului.

Femeile, pentru a alunga duhurile rele și necurate, tămâie și stropesc cu aghiasma.Pentru a se apăra de forțe malefice, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, prin acest foc obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.

LA MULTI ANI !  tuturor ce poartă  aceste nume.

iteste mai mult: adev.ro/n5wuvj

Lasati un comentariu