Satul sătmărean care alimentează jumătate de țară cu căpșuni

• publicat la: 11 mai 2014
Satul sătmărean care alimentează jumătate de țară cu căpșuni

Localitatea Halmeu din județul Satu-Mare asigură jumătate din consumul intern de căpșuni. Acolo a început recoltarea cu câteva zile mai devreme, datorită vremii frumoase.

De pe vremea lui Ceaușescu, în Halmeu exista un CAP care se ocupa exclusiv de cultura căpșunului iar această tradiție a fost moștenită de către fiecare familie din Halmeu. În prezent, aproape 500 de hectare sunt cultivate cu căpșuni în această zonă.

Profitul este bun, dacă luăm un preț mediu și o producție o medie pentru acest an, rezultă un venit de 17.000 de euro la hectar. Cheltuielile totale pentru aceeași suprafață ajung și la 4.500 de euro, ceea ce înseamnă un profit de 12.500 de euro la hectar.

Alin Hotea, împreună cu un partener, cultivă căpșuni pe 2,5 hectare în câmp și spune că în acest an recolta va fi de 10-12 tone de căpșune la hectar. ”Este o recoltă foarte bună, nu am avut nicio problemă majoră în acest an. În acest moment, eu vând la angrosiști cu 8 lei kilogramul iar într-o săptămână, maxim 10 zile, prețul va ajunge la 4-5 lei. Consider că în vârf de producție, prețul corect la consumatorul final pentru căpșunile românești ar trebui să fie 6-7 lei. Eu vând peste tot în țară, și la Suceava, și la Alba-Iulia, și la Brașov, și la Iași. Gustul căpșunilor de Halmeu este fără pereche”, spune Alin Hotea.

Articolul integral pe agrointel.ro

Lasati un comentariu