Târgul educaţional Carei a suscitat mai mult interesul elevilor decât al părinţilor

• publicat la: 8 mai 2014
Târgul educaţional Carei a suscitat mai mult interesul elevilor decât al părinţilor

Viitorii  liceeni,acum elevi  de clasa a VIII- a din Carei şi din satele limitrofe municipiului nostru au participat la târgul  ofertei educaţionale organizat in premiera de Direcţia de Cultură şi Sport Carei.La deschidere au fost prezenţi inspectorul  şcolar general, Mariana Roman, primarul  Kovacs Eugen, consilierul local Ilie Ciută,Aurelia Havrincea , coordonator CJRAE Satu Mare,  directorul Direcţiei de Cultură,Sport şi Turism, Bogdan Georgescu.

Acesta a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru implicare si sustinere,invitând doritorii a adresa câteva cuvinte celor prezenţi.

In alocutiunea sa ,primarul a specificat că fiecare liceu are o ofertă  personalizată in functie de viitoarea carieră spre care se indreaptă tinerii.

,,Dacă vreţi să aveţi o pregătire universitară, alegeţi Liceul Teoretic. Vă atenţionez, dacă vreţi să aveti o meserie frumoasă, ca de exemplu tehnicieni, meşteri, orientaţi-vă spre celelalte licee.”

Inspectorul general Mariana Roman  a precizat că acest eveniment  ,,este o ocazie frumoasă pentru  ca  într-un cadru festiv să se expună oferta educaţională a liceelor careiene. Târgul cu oferta sa educaţională  este la a doua ediţie, prima ediţie s-a organizat, la nivel judeţean, la  Satu Mare în 2013. Am luat decizia de veni in acest an la Carei, pentru a oferi oportunitatea prezentării ofertei educaţionale,pentru anul 2014-2015, elevilor de clasa a VIII-a, părinţilor acestora, precum și cadrelor didactice implicate în orientarea și consilierea elevilor în vederea continuării studiilor în învățământul liceal sau profesional. Mulţumim gazdelor acestui eveniment, liceelor pentru modul spectaculos  în care şi-au aranjat standurile.Pot să spun că avem ocazia să vedem confimat faptul că la Carei se munceşte mult şi se văd roadele acestei munci şi în acest cadru.

Vreau să mulţumesc şi agenţilor economici cu care liceele careiene au încheiat parteneriate şi colaborări pentru practica liceenilor din acest municipiu. Şi învăţământul profesional este o prioritate pentru învăţământul românesc, chiar din anul acesta vom avea învăţământ profesional, vom avea şcoli profesionale.” 

Au fost  amenajate  4 standuri ale celor patru instituţii de învăţământ licean din Carei, Liceul Teoretic, Colegiu Tehnic Iuliu Maniu, Liceul Tehnologic  ,,Simion Bărnuţiu” şi Seminarul romano-catolic  Calasantius.Fiecare liceu şi-a  personalizat  standul intr-un mod cât mai atractiv.

 S-a putut vedea, la primul stand, oferta educaţională  bogată pe care o are Liceul Teoretic Carei. Directorul  acestui liceu, prof.Zsido Sandor, a declarat pentru ,,Buletin de Carei”:,,Sunt foarte bucuros că în oraşul nostru are loc târgul educaţional al liceelor pentru că noi vrem să captăm elevii din acest oraş şi pe cei din localităţile din împrejurimi. Anul trecut s-a organizat la Satu Mare şi nu ne-a plăcut că noi nu vizăm pe elevii din municipiul Satu Mare.Oferta noastră este aceeaşi  de  anul trecut, adică 6 secţii, 3 secţii în limba română şi 3 secţii maghiare. Profilurile sunt matematică-informatică, ştiinţe ale naturii şi filologie.Aş dori să felicit Inspectoratul şcolar judeţean şi primăria că ne-a oferit acest loc pentru organizarea târgului ofertei liceelor careiene. Astfel, poate fiecare liceu să promoveze  profilurile şi meseriile pentru care se pot pregăti copii şi stagiul de  practica la agenţii economici care colaborează cu liceele careiene.”

Standul cu oferta educaţională a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu a fost una diversă, cu lucrurile confecţionate şi pregătite de liceeni. Am avut posibilitatea sa admiram  produsele de patiserie pregătite de elevii de la turism şi alimentaţie, circuitele tehnice de la profilul electrotehnică.

Directorul Adrian  Micovschi a  afirmat  că ,,este foarte bine faptul că s-a organizat în orasul nostru acest târg al liceelor, mai ales pentru elevii şcolilor generale din Carei şi din împrejurimi. La liceul nostru ne axăm pe 3 domenii, economic, turism şi alimentaţie şi cel tehnic,operator de calcul. Acestea considerăm noi că sunt căutate pe piaţa muncii, ca cea de informatician, de exemplu.Ne bucurăm că putem oferi si pregatire pentru meseria de bucătar, având în vedere criza de bucătari  pe piata locala.Ce este interesant este faptul că noi avem şi învăţământ postliceal ca asistent de gestiune, economic bancar şi maistrii instalatori în construcţii.Avem locuri bugetate, nu se percep taxe pentru aceste studii.Trebuie să ştie elevi de clasa a VIII-a şi faptul că organizăm ore, câte două ore de sport, ca handbal fete/băieţi, baschet fete/băieţi şi fotbal. Se f ac sub îndrumarea profesorului de educaţie fizică şi pot fi selectaţi pentru competiţii şcolare locale şi judeţene.”

Standul liceului Tehnologic ,,Simion Bărnuţiu” a fost foarte bine dotat şi organizat.Toţi cei prezenţi au putut urmări atelire de lucru tehnice, de croitorie şi tapiţerie.Liceul  şi-a expus oferta educaţională bogată şi avantajele înscrierii la o şcoală profesională.Printre avantajele oferite de învăţământul profesional cu durata de 2 ani sunt:  pregătirea practică la agenţi economici parteneri ca Polipol, posibilitatea obţinerii unui loc de muncă, continuarea studiilor la învăţământul seral ciclul superior, certificat de competenţe profesionale Nivel II.Reprezentanții instituței de învățământ au oferit informații tuturor celor care le-au vizitat standul unde era afisat  planul de şcolarizare pe anul 2014-2015:
Învățământ profesional cu durata de 2 ani pentru absolvenții claselor a IX-a Plan de școlarizare pentru învățământul profesional de 2 ani: domeniu Mecanică, domeniu Fabricarea produselor din lemn.
Învățământul profesional cu durata de 3 ani pentru absolvenții de clasa a VIII-a Plan de școlarizare învățământul profesional de 3 ani: domeniu mecanică, domeniu fabricarea produselor din lemn.

Directorul adjunct,prof.Mircea Nadăş a apreciat ca pozitiv impactul asupra elevilor din clasele a opta dar e dezamăgit de faptul că părinţii au fost prea puţin interesaţi de ofertele liceelor.

Acest târg e o continuitate a activităţilor prestate de noi în ultima perioadă când am vizitat toate şcolile gimnaziale oferind date despre oferta noastră.După cum vedeţi elevii sunt în număr mare dar părinţii  au fost foarte foarte puţini în cursul după amiezei ceea ce înseamnă că târgul nu are impact asupra familiilor.Noi ne vom continua acţiunile de ofertare însă şi vom participa şi la şedinţele cu părinţii a declarat  prof.Mircea Nadăş.

Copii, dar şi părinţii lor au aflat  oferta celor 4 licee din municpiul nostru pentru a face alegerea în cât mai mare cunoştiinţă de cauză. Totuşi, majoritatea copiilor care au privit standurile cu ofertele liceelor sunt nehotărăţi încă în privinţa alegerii liceului şi  specializării dar au spus că ofertele liceelor  au fost interesante, unele  chiar foarte atractive.

Adelin Trifan, elev  in clasa a VIII- a a Şcolii Gimnaziale  nr.3, a declarat  pentru Buletin de Carei că ,,am văzut ofertele liceelor şi  oscilez între Liceul Teoretic, la profilul biologie-chimie şi între profilul electrotehnic de la Iuliu Maniu, care mă atrage şi acesta.Oricum am încă timp să mă gândesc şi să mă decid până după testele naţionale.”

Tot pentru Buletin de Carei, inspectorul general Mariana Roman a declarat ca :,, Acest târg educaţional este la prima ediţie in Carei şi eu zic că a avut succes.”Târgul educațional” face parte din campania de orientare vocaţională a elevilor “Îmi construiesc viitorul!”, care se desfășoară în perioada  mai 2014, fiind programată o serie de activităţi specifice pentru elevii claselor V-XII.Elevii prezenți la acest eveniment şi părinţii lor au avut astfel șansa să cunoască oferta educațională direct de la reprezentanții unităților de învățământ careiene.Sunt impresionată de ceea ce au expus fiecare la târgul liceelor careiene şi le urez succes tuturor!”

 Consiliul Local Carei a fost reprezentat de consilierul Ilie Ciută care a apreciat acţiunea de azi ca una foarte binevenită in contextul în care ofertele se diversifica de  la un an la altul  în domeniul pregătirii profesionale.

„E bine ca elevii  claselor a opta să participe la astfel de evenimente  pentru ca în momentul în care iau o hotărâre legată de viitoarea şcoală la care se vor înscrie să cunoască  detaliat oferta acestora.Desigur că e importantă şi nota de la examenul de testare naţională .Contează ca tinerii să fie capabili să ia o decizie în ce priveşte viitoarea lor orientare profesională şi astfel de manifestări nu fac decât să vină în sprijinul uşurării opţiunilor lor”.

AnaMaria Roman

 

comentarii

de apropoparinti la 8 mai 2014 - 21:11

Ma rog,da totusi
nu i normal ca elevii sa fie mai interesati !?

de familist la 9 mai 2014 - 06:04

opinia copilului conteaza dar daca numai el ar fi cel care alege si hotara atunci ar avea si statutul de major de la 12 ani,nu?
credeti ca este normal sa ne eschivam de la meseria de parinte daca tot am hotarat ca ne dorim acesti copii?Copii au nevoie de sfaturi si sustinere si nu le putem oferi varianta corecta daca nici macar nu stim despre ce este vorba.La fata locului putem vorbi si cu profesorii si putem sa obtinem informatii plus.

Lasati un comentariu