Ziua informării preventive la secţia de pompieri Carei

• publicat la: 15 mai 2014
Ziua informării preventive la secţia de pompieri Carei

Ziua de marţi, 13 mai 2014 a fost  ,,Ziua informării preventive în România’’ care se  sărbătoreşte din 2011 sub sloganul ,,Preveniţi ghinionul’’. Cu aceasta ocazie,  Secţia de Pompieri  Carei şi-a deschis porţile pentru toţi cei care au dorit să se familiarizeze cu specificul profesiei de pompier, prezentand tehnica de intervenţie cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiunile de salvare.Din păcate  în perioada cât  am fost prezenţi nu a fost nimeni în vizită.

 La ,,Ziua Porţilor Deschise’’ de la Secţia de Pompieri  Carei,  am putut vedea expoziţia de tehnică de luptă a angajaţilor ISU despre care a oferit câteva date comandantul  adjunct al secţiei,cpt.Ioan Sorin  Bulgărean .

Am putut admira  toate autospecialele şi echipamentele cu care sunt dotaţi cei care vin mereu în ajutorul oamenilor în caz de nevoie.

,, Tehnica noastră de luptă cuprinde autospecialele de descarcerare dotate cu de toate, începând cu echipament de iluminat pentru persoanele care sunt blocate în autoturisme. Autospeciala descarcerare este utilată cu echipament în 3 module cu echipament medical pentru acordarea primului ajutor,  cu echipament de descarcerare şi cu echipament de stingere a focului.

Aşadar această autospecială intevine la tot, fiind rapidă şi utilată pentru a interveni la orice e nevoie. Avem şi o maşină de stingere AT9000, denumită astfel pentru că are o capacitate de 9000 de l şi care cuprinde şi un tun de apă pe verticală , o autospecială Roman, veche de 30-40 de ani, o autospecială MAN, de 3000 de l, maşini care pe tot parcursul sunt pline de apă şi nu în ultimul rând, o maşină SMURD, dotată cu echipament de prim ajutor. SMURDU-ul are intervenţii zilnice la Carei, începând cu acordarea primului ajutor persoanelor vârstnice  care cad pe stradă,  chiar şi pentru naşteri şi alte cazuri medicale. Noi  transportăm pacienţii la UPU,  la camera de gardă a spitalului Carei. SMURD  este cel mai solicitat, atât în intervenţii pentru Carei, cât şi pentru Tăşnad şi a ajutat în ultima perioadă în cazuri de traumatisme, hemoragii, stopuri cardiace, hipertensiuni arteriale. Pentru cele mai complicate cazuri nu se cheamă SMURD-ul pentru că acelea necesită doctori, asistenţi medicali, iar SMURD este o ambulanţă de tip B, are paramedici  cu echipaj medical de prim ajutor. SMURD-ul are intervenţii aici în Carei, fiindcă sunt doar 2 ambulanţe pe municipiu, de multe ori ambulanţele din oraş au solicitări pe interclinic Carei- Satu Mare sau de exemplu, la Craidorolţ, care este la 35 de km depărtare şi astfel rămâne ca noi, echipajul SMURD să intervenim la situaţiile medicale pe oraş,  ca de exemplu, cazuri de fracturi, stop cardio-respirator, în cazuri de prim ajutor pe care-l putem oferi ca paramedici”.

Comandantul  adjunct a  mai declarat pentru Buletin de Carei că, în ultima perioadă a fost o intervenţie la fabrica de ulei, pentru stingerea unui mic foc în apropierea fostei fabrici de conserve unde se depozitează acum seminţele de floarea soarelui.

Am mai fost solicitaţi şi la ridicarea unor copaci de pe carosabil.La noi cand sună alarma  trebuie să fim gata şi în 3 minute să plecăm. Noi ne încadrăm în timpul necesar  prevăzut, însă de multe ori suntem nevoiţi să mergem pe drumuri impracticabile, care ne pun în dificultate munca noastră, timpul ncecesar de parcurgere. O problemă este şi faptul că se termină repede apa, cei  9000 de l se consumă rapid, iar oamenii spun că uite, venim fără apă, dar asta e, apa se consumă foarte rapid şi din păcate, nu se mai fac maşini de pompieri de capacitate mare. Lipsa hidranţilor este o mare problemă, mai ales la sate, dacă ar fi mai mulţi hidranţi ar fi mult mai bine si am actiona mai eficient’’.

redactia

Lasati un comentariu