Careieni la Zilele Judeţului Satu Mare

• publicat la: 23 iunie 2014
Careieni la Zilele Judeţului Satu Mare

Timp de trei zile întregul  judeţ a fost în sărbătoare.Capitala de judeţ a fost scena celei de-a doua editii a manifestărilor Zilelor Judeţului Satu Mare,o manifestare unică în ţară.Au avut loc manifestări variate,pentru toate gusturile,editia din acest an fiind una mult mai reuşită decât cea anterioară.

Centrul municipiului Satu Mare a fost ocupat de standurile localităţilor judeţului care si-au prezentat fiecare produsele traditionale,începând de vineri 20 iunie.

La fel ca si anul trecut,in deschidera manifestarilor,primarii judetului au făcut turul de onoare alături de conducera judetului,presedintele Consiliului Judetean Adrian Stef şi vicepresedintele Mircea Govor precum şi prefectul judetului,dr.Eugeniu Avram.

 

Nu a lipsit nici de aceasta dată standul municipiului Carei.

Nimeni de la Primăria municipiului Carei nu a onorat cu prezenţa manifestările Zilele  Judetului şi nici standul careian.Dintre oficialităţile care au vizitat standul municipiului Carei îi amintim pe preşedintele Consiliului Judetean Adrian Stef,vicepresedintele Mircea Govor,primarul din Ardud Ovidiu Duma,primarul din Negresti,Aurelia Fedorca,consilierii Rodica Maxi şi Ilie Ciută.

Potrivit  celor afirmate de Bogdan Georgescu,directorul Directiei de Cultură, „această ediţie a fost mai reuşită decât cea de anul trecut.Am avut parte de mai mulţi vizitatori care au degustat din plăcintele de la standul nostru.Evenimentul a fost foarte bine organizat.Noi am promovat Castelul ,ştrandul şi pagina de start a oraşului”.

In cadrul acţiunilor dedicate acestui eveniment a avut loc un concurs de Miss la care au participat  cele mai frumoase domnişoare ale judeţului.

Mihaela Cristea

Două dintre participante au fost din Carei iar o a treia doar studiază la un liceu careian. Mihaela Gabriela Criste este elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic iar Anette Palfi a terminat recent clasa a opta la Scoala Gimnaziala nr.1. Laura Mitraşca este din Căuaş, elevă la Seminarul Romano-Catolic din Carei. În urma deliberării juriului, Bettina Balogh de 17 ani a fost desemnată Miss Județul Satu Mare la editia din 2014.

Pe locul doi s-a clasat  Florica Ţiplea din Racşa, elevă la Liceul Tehnologic Ioniţă G Andron  iar  locul 3 a fost ocupat de Laura Mitraşca.S-au acordat și trei premii speciale pentru Loredana Torz, Anamaria Boje și Brigitta Bodnar.

După concursul de frumuseţe,sătmarenii au avut parte de recitalul Lorei, urmat de CRBL şi Geszti Peter & Gringo Sztar.Finalul zilei de sâmbătă la scena prioncipală a aparţinut  băieţiilor  de la 3 Sud Est, care au oferit un concert de-a dreptul incendiar,spectatorii fiind deja antrenati de la concertul sustinut cu o seară înainte de legendara trupă Edda.

Pe scena de folclor din Piaţa Libertăţii,au evoluat formaţiile careiene Ceatăra,Rotte Rose şi Reketye.Tot aici,sâmbătă a avut loc cea de-a IV-a ediţie a Galei Luminătorii Satelor, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Satu Mare şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Satu Mare.Au fost înmânate premii celor mai importante personalităţi ale comunităţilor locale,şi această manifestare fiind unicat în ţară din punctul de vedere al interesului acordat persoanelor care promovează  judeţul atât în ţară, cât şi peste hotare.

În cadrul Galei au fost premiaţi 20 de locuitori ai judetului Satu Mare: Iuliana Bui, Mircea Câcu, Zoltan Czir, Constantin Donca, Nicoleta Foldeş, Emilia Grosoş, Zita Kiss, Tunde Kocsis, Kiss Koso Laszlo, Natalia Lazăr, Ioan Lazea, Ana Mare, Livia Sarca, Lucian Pop, Pech Ferencz, Ludovic Tiberiu Poliac, Szakacs Imre, Elena Şchiop, Ioan Tordoi şi Petru Zele.

Careianul Ionel Tordoi,dirijorul coralei Armonica de la Biserica Sfinţii arhangheli Mihail şi Gavril a primit diploma de recunoaştere pentru întrega activitate depusă pe tărâm muzical.De asemnea şi Elena Şchiop,mai cunoscută ca Lina tulnicareasa din Ianculeşti a fost recompensată   pentru activitatea depusă de păstrare şi promovare a traditiilor moţeşti

Invitat pentru sustinerea unui moment artistic la această Gala  a fost corul Astra Careiană, care a prezentat un repertoriu variat.

Pe scenă au mai urcat şi formaţia Favorit, George Negrea şi Vlad Doroş.

Fiesta sătmăreană a continuat şi  pe parcursul zilei de duminică,numeroasele standuri existente oferind  bucate tradiţionale, băuturi specifice, costume şi diferite obiecte specifice zonei de provenienţă. La standurile comunelor şvăbeşti s-a putut degusta ştrudel cu brânză dulce, cartofi sau gem, care se vindea cu 2 lei bucata. Fiecare localitate a fost susţinută de grupuri de săteni îmbrăcaţi în straie tradiţionale. Fiecare vizitator a avut posibilitatea de a  degusta caş de oaie, pâine de casă, sarmale cu păsat, pâine de mălai, ciorbe de peşte, bogracs, gulyas,diverse tocăniţe de carne,plăcinte sau chiar un bou la proţap în faţa Muzeului de Artă.

 

 

comentarii

de margareta la 23 iunie 2014 - 20:34

sunteti tare frumosi toti in costume populare si va sta tare bine!

de othilia la 24 iunie 2014 - 14:28

FELICITARI ORGANIZATORILOR SI MAI ALES CORISTILOR DIN CAREI.
SUNTETI MODELE SI PENTRU ALTII…PACE SI BINE!

de renate la 24 iunie 2014 - 19:46

a fost foarte frumos la zilele judetului si mi-a placut si programul careienilor nostri!

de careiu la 25 iunie 2014 - 07:11

primarul careiului sfideaza si autoritatile judetene si nu participa la sarbatoarea judetului numai ca sa nu trebuiasca sa isi puna tricolorul la fel ce ceilalti primari!
cere bani ca cersetorii pentru chiolhanurile intretinutilor udemeristi careieni dar nu stie sa dea respectul cuvenit.
ai uitat jeno cand a SCOS BCR casa ta la vanyare ion contul datoriilor? cand statea fiscu la usa ta in 2008 ca sa iti platesti datoriile si tu frecai picioarele la scaune ca nu aveai ce pune pe masa???
pana si nevastata a recunoscut prin oras ca acum va merge bine ca tare i+a fost frica sa nu ajunga iar fara bani de paine!
de atunci familia ta nu a mai pus nimic pe numele tau ca sa nu le mai pieryxi casele si averea.
acum tot ce smanglesti pui pe numele baiatului si ginerelui pe care il ai angajat in primarie.Unde e padurea ianculestenilor? pe a cui nume ai pus padurea banditule?

Lasati un comentariu