Elogii pentru filmele documentare şi de animaţie româneşti

• publicat la: 10 iunie 2014
Elogii pentru filmele documentare şi de animaţie româneşti

Zilele documentarelor la Istanbul

Vineri, 6 iunie, a avut loc la Istanbul deschiderea oficială a celei de-a şaptea ediţii a Festivalului de Film documentar “Documentarist-Zilele documentarelor”. Festivalul este organizat de către “Eurasia Art Colective”, ONG dedicat creării unor platforme de dialog intercultural şi interdisciplinar prin organizarea de studii culturale, practică artistică educaţională, festivaluri şi evenimente de artă contemporană. Festivalul se bucură de sprijinul clusterului “EUNIC-European Union National Institutes for Cultures” din Turcia, a cărui preşedinţie este deţinută de către directorul ICR Istanbul, dr. Silvana Rachieru.

Ediţia din acest an include 69 de documentare turceşti şi internaţionale şi cuprinde 8 secţiuni: “Turkish Panorama”, “Secţiune FIPRESCI”, “Sub lupă: Siria”,”Tribut Johan van der Keuken”, “Maeştri polonezi: filme premiate la festivalul de la Cracovia”, “International Panorama”, “In memoriam, Pentru Soma”. Pe lângă acestea, la festival au loc şi o serie de ateliere, proiecţii speciale, întâlniri şi mese rotunde. Festivalul se va desfăşura în perioada 7-12 iunie, în importante locaţii din Istanbul, cum ar fi “Muzeul Pera”, Galeria “AkBank”, Consulatul Greciei, Institutul Francez si Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul.

Filmul documentar românesc este reprezentat în acest an de producţia româno-germană ”Pădurea e ca muntele, vezi?”, regia Christiane Schmidt şi Didier Guillain. Filmul, ce a avut premiera internaţională în cadrul festivalului Berlinale 2014, descrie lumea unui sat de rromi din Sfântu Gheorghe, a căror viaţă se desfăşoară departe de standardele secolului 21.

Conacul “Musurus Paşa”, sediul ICR Istanbul, va găzdui anul acesta întâlnirile juriului festivalului. Pentru prima dată în cei 7 ani de existenţă, festivalul “Documentarist” are în componenţă şi un juriu FIPRESCI. Sediul ICR Istanbul, partener al festivalului încă de la prima ediţie, este pentru a treia oară consecutiv locaţie a festivalului, intrând în circuitul obişnuit al “Documentarist” – relatează ICR Dimitrie Cantemir- Istanbul.

“Satul de demult”, laureat cu Marele Premiu la FIFE

Filmul “Satul de demult”, în regia lui Dumitru Budrala, a primit Marele Premiu pentru cel mai bun film la cea de-a II-a ediţie a “Festivalului Internaţional de Film Etnografic”, desfăşurat între 6 şi 8 iunie, la Zlatna.

“Satul de demult” este un film în afara tiparelor obişnuite despre viaţa din satul de odinioară şi despre un muzeu extraordinar care, aşa cum se spune în ghidurile turistice, merită un popas. Muzeul “Astra” din Dumbrava Sibiului reproduce satul tradiţional desluşind tainele vieţii de odinioară: de ce îşi împleteau fetele cununi în zilele de Sânziene?; ce înseamnă „ropotinul ţestelor”?; cât de complicat este un război de ţesut?

Juriul “Festivalului Internaţional de Film Etnografic” a fost format din actorul Dorel Vişan, criticul de film Nicolae Călin Căliman, conferenţiarul universitar Florin Toader, specialistul pentru muzică de film Marian Stere, reprezentantul ICR, Horia Barna, regizorul Cristi Toporan şi interpretul de muzică populară Ionuţ Fulea.

Motivaţia juriului în desemnarea filmului “Satul de demult” drept cel mai bun film a fost: ”«Satul de demult» este un film-elogiu conceput să conserve ceea ce a mai rămas din viaţa satului de altădată şi să repovestească tainele vieţii de atunci”.

De curând, filmul “Satul de demult” a fost inclus în programul “Zilele Portului Popular Românesc”, care s-a desfăşurat în Italia între 6 şi 7 iulie. Documentarul lui Dumitru Budrala va fi proiectat în cele două zile în peste 190 de parohii ortodoxe româneşti din Italia.

continuare pe cotidianul.ro

Lasati un comentariu