Festivalul – concurs ,, TARAFURI TRADIŢIONALE,,

• publicat la: 5 iunie 2014
Festivalul – concurs ,, TARAFURI TRADIŢIONALE,,

In zilele de 28 şi 29 mai, la Casa Tineretului din Baia Mare, s-a desfăşurat cea de-a II-a ediţie a Festivalului Tarafurilor Tradiţionale, organizat de Şcoala Populară de Arte „Liviu Borlan”  şi Consiliul Judeţean Maramureş.

O participare numeroasa la aceasta editie si un prezentator de succes:Andrei Bărbos.Acesta a apreciat efortul depus de participanti pentru a lua parte la aceasta manifestare,remarcand  in acelasi timp expresivitatea şi frumuseţea cântecului de sorginte ţărănească redat de artisti.

“Cu toţii pun în evidenţă expresivitatea şi frumuseţea cântecului de sorginte ţărănească. Este un stil pierdut, ne aflăm într-o situaţie de criză din acest punct de vedere, pentru că instrumentele moderne înlocuiesc în spectacolele aşa-zis folclorice instrumentele tradiţionale cunoscute, ce formau acel trio instrumental: ceteră, contră, gordună, în spaţiul transilvan, adăugăm zongoră şi dobă în Maramureş, şi ţambalul de gât, cobză, fluier în Muntenia, Oltenia; Banatul cu taragotul, clarinetul, respectiv alămurile în Moldova. Comisia de jurizare doreşte în acest fel să exploreze şi să inventarieze ceea ce mai avem valoros în vetrele etnografice şi, mai ales, ce model ar putea reprezenta pentru tânăra generaţie, care abandonează de la un an la altul muzica autentică, trecând la instrumente precum saxofonul şi nu mai vorbim de orga electronică. Se ajunge la acel gen hibrid numit etno şi până la manele” a afirmat Andrei Barbos.

Ileana Vieru, membră a juriului, a declarat în faţa spectatorilor: „Această ediţie a fost mult peste aşteptările mele. Singurul lucru care mă întristează e prezenţa dumneavoastră destul de redusă. Toate tarafurile care s-au prezentat în concurs au un nivel foarte ridicat”.

Premiul I al festivalului a revenit  Tarafului  din Soporu de Câmpie (judeţul Cluj), aşa-numitul „Taraf al lui Şandorică”.
Premiul II  a fost câştigat de „Contrălăii Codrului” (Satu Mare) , premiul III -Taraful Gorjului (Târgu Jiu), iar menţiuni: „Ceteraşii de pe Tisa” (Sighetu Marmaţiei); Taraful „Păuniţa” (Sângeorz Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud).

Premiul special al juriului: „Dănţăuşii Codrului” (Bicaz, judeţul Maramureş). Preşedintele juriului a fost prof. Gelu Furdui, etnomuzicolog, dirijor, redactor la Radio Cluj timp de foarte mulţi ani; Ileana Vieru, reprezentanta Radio România – Antena satelor; prof. Dumitru Iederan, iniţiatorul unei şcoli de tineri lutieri la Carei; Ioan Tivadar, şef secţie în cadrul Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei; Dumitru Corzan, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Baia Mare.

Lasati un comentariu