Găleata cu balegă de cal

• publicat la: 28 iunie 2014
Găleata cu balegă de cal

Mi-am adus aminte de o snoavă care ar putea fi considerată hazlie dacă n-ar fi fost adevărată. In ziua de 9 februarie 2006 un careian, mare iubitor de cai, revoltat de cele scrise de ziaristul Szász Lóránd despre Asociația Equus, l-a așteptat pe acesta în fața primăriei din Carei, i-a turnat foarte calm o găleată plină cu bălegar de cal de-a dreptul în cap și i-a spart atât ochelarii cât și telefonul mobil. Asta, mai ales fiindcă motto-ul iubitorilor de cai este: „Aki a lovakat szereti és tiszteli, minden bizonnyal jó ember. De akit a lovak szeretnek és tisztelnek, az biztosan az… („Cel ce iubește și respectă caii, este cu siguranță, un om bun. Dar cel pe care-l iubesc și-l respectă caii este cu siguranță așa…”).

Tărășenia s-a soldat cu un proces penal și cu un proces civil iar urmare acestora, blândul iubitor de cai, care era slujbaş la Primăria Carei…. a rămas tot acolo unde lucrează şi în prezent bine-merci,ca si consilier I la BPPDL,pozitia 26 pe statul de functii,sotia dansului fiind tot consilier I la BRU,pozitia 38.Avem de-a face cu doi functionari publici iubitori de cai.

Mă aştept să mi se întâmple și mie aşa ceva dacă o să mai am curajul să scriu sau să vorbesc despre Equus. Îmi asum riscurile.
Sau și mai bine, data viitoare când o să mai vin pe la Carei o să vin echipat cu o cască solidă și cu o pelerină impermeabilă, ambele împrumutate de la un pompier. Ochelari nu port, iar telefonul mobil o să-l ascund în buzunar. În plus: „Gata tovarăși, acum avem dreptul de a scrie și de a vorbi, nu e ca pe vremea comunismului când toți ne arestau și se ușurau în capul nostru. Acum avem gură”. Citat din folclorul orăşenesc.

Am mai comentat și am mai scris despre acest subiect, ca de exemplu aici http://www.buletindecarei.ro/2013/10/un-proiect-in-oglinda.html

Dar fiindcă șantierul manejului fost vizitat recent de distinșii membri ai familiei Károlyi (de parcă ar fi fost ei cei care trebuiau să fie invitați la recepția lucrărilor) și fiindcă se apropie termenul (31 august 2014) de finalizare al proiectului comun HURO 1101/124/2.1.3, finanțat din partea comunității europeane cu suma de 1.536.230 €, din care pentru Primăria Nyirbátor (leader de proiect) 653.821 €, pentru Primăria Carei 574.119 € și pentru Parohia greco-catolică din Nyirbátor 77.855 €, am vrut să aflu, cercetând presa județeană de limbă maghiară (cea care a acordat o mare importanță acestui subiect) in ce stadiu se află lucrările.

Lucrările (conform articolelor optimiste din ziare) par să fie în grafic în ce privește clădirea propriu-zisă a manejului (fostului cinematograf) și nu o să mai insist asupra acestui subiect, ba, în plus, se pare că recent s-a votat în C.L. finanțarea lucrărilor pentru montarea pe o suprafața de cca 1500 mp din fața manejului (fostele terenuri de tenis, handbal și baschet) a unei așa numite „plase anticârtițe” pentru a se proteja viitorul gazon de stricăciunile pe care le-ar putea produce aceste blânde și nevinovate viețuitoare (Nagyk.ro din 27 iunie 2014).

Aș dori însă, ca un umil contribuabil careian oarecare, ca unul curios și interesat să afle care este destinația sumelor plătite de el ca impozite la bugetul local, să adresez câteva întrebări Consiliului Local al Primăriei Carei precum și primarului, fiindcă aceste întrebări, deși au fost deja puse, n-au primit până acum nici un răspuns.

1. Solicit C.L. să se dea publicității lista cu cei 28 de fondatori ai Asociației non-profit Equus, listă ținută „la secret” de administratorul asociației, Veress Anna. Motivare: fiindcă într-un interviu acordat ziarului SzMH în ziua de 31.01.2006 d-na Veress declara: „Az Equusnak ugyanis mindhárom legutoóbi polgármesterjelölt alapitó tagja volt” („De fapt, toți cei trei ultimi candidați la postul de primar au fost membri fondatori ai Equus”). Presupunem că d-na Veress „i-a turnat” pe primii trei demnitari care se află azi in fruntea urbei fiind supărată pe viață în acel moment fiindcă avea câte ceva de tras urmare snoavei adevărate relatată la începutul articolului. Dacă este așa și fiindcă cele trei persoane se află si azi în fruntea Primăriei Carei, se naște suspiciunea că respectivii s-au făcut vinovați de infracțiunile de conflict de interese și de fals în declarații (fiindcă au trecut sub tăcere in declarațiile de interese la pct. 2 din formular, cu excepția lui Beko Tamas, care a consemnat acest lucru în declaratia de interese datată 25.07.2008 pe vremea când era consilier local, faptul ca sunt membri fondatori ai Asociației Equus). Solicit C.L. să lămurească cât mai repede posibil acest aspect și să dea publicității un comunicat, dar toate astea înaintea unei eventuale intervenții a ANI sau a Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei.

2. Solicit C.L. să ofere explicații din care să reiasă foarte clar cu ce drept, de ce și pe baza căror hotărâri votate de C.L., Veress Anna, președinta Asociației Equus se erijează ostentativ în presă în postura de viitor beneficiar al proiectului HURO 1101/124/2.1.3 care se va finaliza la 31 august anul curent prin renovarea manejului (lovarda). De exemplu, dânsa declara în articole apărute în SzFU in zilele de 11 octombrie 2013 și 27’decembrie 2013 dar mai ales în articolul din ziua de 9 mai 2014, în preambulul căreia se autorul menționa faptul că Asociația Equus va fi însărcinată cu administrarea manejului renovat, că dânsa este foarte mulțumită de felul în care antreprenorul constructor își face treaba. Eu trăiam cu falsa impresie că Municipiul Carei, locuitorii Municipiului Carei, contribuabilii careieni sunt beneficiarii acestui proiect și că ei trebuie să fie cei mulțumiți de proiect și de desfășurarea lui, așa cum este el, bun sau rău, dorit sau nedorit, potrivit sau nepotrivit și nu Veress Anna prin Asociația EQUUS. M-am înșelat chiar atât de tare?

În context, este cunoscut faptul că Asociația fără scop patrimonial (non-profit) Equus, este înregistrată pe portalul Ministerului Justiției, Registrul Național ONG, Indexul persoanelor juridice fără scop patrimonial – asociații – partea a II-a la nr. crt. 52889, că are nr. de înregistrare național 471/A/2000, numărul 3/23.06.2000de înregistrare (încheiere) în instanță la Judecătoria Carei. În luna august 2000, pe vremea când primar era Beko Tamas iar Veress Anna era consilier local, ambii din partea UDMR (foști colegi de școală), printr-o hotărâre a C.L. al Primăriei Municipiul Carei s-au concesionat gratuit, pentru o perioadă de 50 de ani, Asociației Equus, o parte din imobilele (mai precis grajdurile, partea din spate) aferente fostului manej. Partea din față a fostului manej, fostul cinematograf, nu a putut face în nici un caz obiectul concesionării din luna august 2000 fiindcă în luna august 2000 nu era în administrarea C.L. al Primăriei Carei. Abia in vara anului 2010 clădirea vechiului cinematograf a trecut în administrarea C.L. al Primăriei Carei. După cunoștiința noastră, nu există nici o hotărâre ulterioară a C.L. prin care să se fi concesionat Asociației Equus și partea din vechiul manej care a fost cinematograf, deci arogarea oricăror drepturi de „beneficiar” pentru această parte din imobil de către Asociația Equus este la această oră abuzivă.

3. Solicit C.L. să dea publicității autorizațile de mediu și sanitar veterinare care trebuie să însoțească, conform legislației în vigoare, un asfel de proiect care presupune „cazarea” cailor într-o locație aflată în plin centrul municipiului Carei, aproape de case de locuit, de blocuri de locuit, de spitalul municipal, etc. Argumente puerile ca cele pe care ni le-a servit primarul Kovács intr-un interviu apărut la data de 4 septembrie 2009 în SzMH („Az elöljáró elmondta: Bécs belvárosában egy ötszáz állatot számláló lovardát látott, mely ellen nem tiltakoznak a helybéliek, ezért úgy véli, Nagykárolyból sem kellene kiüldözni a lósportot űzőket.”) nu sunt de luat în considerare. Careiul nu este Vienna, iar cele patru mârțoage obosite aflate azi în patrimoniul Asociației Equus nu sunt lipițanii de la Scoala spaniolă de călărie din Viena, care este singura instituție din lume în care este păstrată și cultivată înalta artă a călăriei renascentiste. Uneori chiar și increzuții gomoși careieni care-și dau aere de grofi și de contese ar fi bine să-și vadă lungul nasului.

4. Solicit C.L. să lămurească opinia publică careiană privind modul în care va fi finanțată activitatea ecvestră care se intenționează a se desfășura in fostul manej ce va fi renovat, cunoscut fiind faptul că dacă totuși baștanii UDMR-iști locali vor forța prin vot democratic în C.L. acordarea dreptului de administrare a manejului Asociației Equus condusă de numita Veress Anna, acestă asociatie este de fapt falită, incheind cu o pierdere de 3.026 de lei anul financiar 2013, conform „Indicatorilor din situaţiile financiare anuale la 31 decembrie 2013 depuse la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice de către entităţile care au aplicat Ordinul ministrului economiei si finanţelor nr.1969/2007 privind aprobarea reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial ASOCIATIA EQUUS cod unic de identificare: 13170333.” Va fi nevoit primarul să infiinteze un nou SRL in cadrul Primăriei Carei? Cum va putea Kovács, cel care n-a fost în stare sa-și administreze nici una din propriile firme, ca să nu mai vorbim de „Crasna”, sa administreze un manej care se dorește a fi, de cei care au visele mereu bolnave, un concurent al Școlii spaniole de călarie din Viena?

5. În final, dar nu în ultimul rând, solicit C.L. ca la finalizarea lucrărilor aferente proiectului, să publice, așa cum a făcut deja Primăria din Nyirbátor în cazul lucrărilor de renovare a bisericii greco-catolice din localitate și conform legislației și regulamentelor europene în vigoare, bilanțul financiar complet al proiectului. Ca să se vadă de către toată lumea, pe ce s-au dus euroii primiți de la comunitatea europeana și cei 13.000 cheltuiți din bugetul local.

P.S. Primarul Kovács Jenö are ocazia să răspundă operativ la (unele din) intrebările de mai sus în cadrul emisiunii de mâine, 29 iunie 2014, „Pranzul de Duminică” de la Radio Transilvania Carei, la ora 14.00. Să considere că eu i-am pus deja întrebările de mai sus.

Horia Mărieș
București, 28 iunie 2014

comentarii

de Horia Mărieș la 29 iunie 2014 - 15:15

Azi la Radio Transilvania, Kovacs a recunoscut că a fost membru fondator Equus.
Până acum avem siguri trei de pe lista initială de 28: Beko, Kovacs, Veress Anna.
Cine se mai înscrie pe lista de profitori?

de Horia Mărieș la 29 iunie 2014 - 16:22

Kovacs a mai afirmat că intrebările puse sunt „tendențioase” și în consecința a refuzat să răspundă la ele.

Dar în schimb, a „frecat-o” de mai multe ori, uitând că are în față o doamnă.
Așa procedează de altfel orice mujic incult, lipsit de bun simț, de cei 7 ani de acasă, de educație elementară.
Ți se face pur și simplu greață, doar ascultându-l. Iar dacă-l și vezi, vomezi.

de citizen la 29 iunie 2014 - 19:14

e tendentios sa intrebi.. dar cum se numeste ceea ce face primarul care nu doreste sa puna statuia regelui Romaniei pe diverse motive?
sau actiunea de angajare in primarie numai daca cunosti limba maghiara?
sau faptul ca avem doi primari de la udmr si sfideaza populatia romanesca mai rau ca horty?
place nu place primare dar mare sovin si iredentist mai esti!

de careian la 2 iulie 2014 - 11:35

Dar cand a pornit keizer pe lista pnl a fost oare roman?atunci a fost bun,dar acum nu mai e?Nu inteleg logica.Sau poate in viziunea unora este „buna„ o persoana pana e cu noi,iar apoi o injuram mai rau ca la usa cortului?

de careian la 2 iulie 2014 - 11:41

D-nule Horia Maries,de ce folositi in comentarii un limbaj care dupa umila mea parere va descalifica atat ca inteletual,dar mai grav,ca om?

de Horia Mărieș la 2 iulie 2014 - 12:09

@careian

Existá si genul publicistic numit „pamflet” unde se permite folosirea unui limbaj ceva mai „colorat”, cu condiția ca acesta să nu fie obscen, așa cum se exprimă primarul dvs în public http://vimeo.com/95674987 inclusiv la Radio Transilvania Carei, în fața doamnei Doina Măceșan. Este adevărat, pamfletul nu este destinat pudibonzilornsau călugărițelor. [Dictionar: Dicționar de neologisme –
PUDIBÓND, -Ă adj. (Franțuzism) Care aparține unei persoane pudice; care afectează o pudoare exagerată; rușinos. [Var. (după alte surse) pudibund. / < fr. pudibond, lat. pudibundus].

Ín ce priveste calificativele exprimate de Dvs la adresa mea, va rog sa-mi permiteti să nu le bag in seamă, adică să le ignor pur și simplu, in primul rând fiindcă sunt "tendentioase" și, în al doilea rând fiindcă anonimele unor lași care se ascund după "aliasuri" nu se iau în considerare nici măcar de către procurori.

Și eu aș putea să mă asculd după un alias (poreclă) și să vă împroșc cu bălegar de cal din cap până în picioare, dar după cum bine ați constatat, chestia asta nu-mi stă în caracter. Îmi asum întotdeauna responsabilitatea pentru toate cele scrise, semnând.

Lucru pe care dvs. si mulți altii ca dvs., nu-l fac, de unde nu pot trage decât concluzia – logică – că sunteti niște iresponsabili, sau altfel zis niște postaci lipsiți de importanță..

de septimiu la 2 iulie 2014 - 12:14

a pornit pe lista pnl nu este exprimare corecta desi intelegem cei din carei ca unii au lacune.;in pnl nu sunt numai romani dar intentionat aduceti acest subiect in discutie ca sa abateti atentia de la faptul ca a fost exclus lajos din pnl tocmai pentru sovinismul practicat in organizatrie cand vroia sa impuna numai persoane apropiate lui ca etnie!
pentru el competentele unei persoane se reduc numai la apartenenta etnica asa ca nu e de mirare ca la fel procedeaza si acum;
nu mira pe nimeni ca se ocupa de vechituri pentru ca acesta e nivelul studiilor sale adica fiecare se ocupa de ce stie si ce a invatat.valoarea lui se masoara in strazi blocate pentru ocskasor cum se stie in carei.tot keizer a fost membru in partidul noua democratie de nord vest impreuna cu kovacs si alti careieni cunoscuti.dupa 2000 se tot milogea de petcu emil sa il primesca la pnl ca vroia sa prinda ceva functii stiind ca nu mult timp se va descurca ca manager de cofetarie si brutarie si asa a si fost..cit priveste injuraturile nu am citit decat la adresa liberalilor care deranjeaza prin atitudinea lor civica si etica in schimb nu se ia nimeni de zilnicele injuraturi ale lui lajos din primarie si de peste tot cu cine se intalneste si cu care povesteste..vreti expresiile consacrate careian? cred ca le stii tu foarte bine ca prea aduceti a apropiati…

de careian la 3 iulie 2014 - 11:24

Sa inteleg atunci ca aceste comentarii ale dumneavoastra se incadreaza in categoria de „pamflet„?Sa trag deci o concluzie atunci-daca va injur „frumos„ nu e nici o problema .Asta e stilul de gandire pe care l-ati insusit prin Bucuresti,n est pas d-nuLE GOE?

de careianca la 3 iulie 2014 - 11:48

astea sunt parerile ..”lu’ careian” sau cele ce trebuie sa ajunga ca dovada pe masa vechiului amic ajuns sef?
doare adevarul ilustrat cu documente si fara barfe?

Lasati un comentariu