Hai la ţoale, neamule!…..Careiul – oraş european?

• publicat la: 2 iunie 2014
Hai la ţoale, neamule!…..Careiul – oraş european?

In municipiul Carei,oras cu pretentii de urbe europeana potrivit celor declarate de conducerea orasului,se promovează  cu încrancenare comerţul cu vechituri în faţa celui mai reprezentativ liceu al oraşului,aflat în vecinătatea Pieţei agroalimentare.

Şi în acestă săptămână,ziua de luni a venit cu blocarea unei artere de circulaţie cu 2 benzi,pentru ca direct pe trotuar,comercianţii să expună anvelope vechi sau haine folosite sau diverse alte obiecte ce prisosesc în gospodărie.

Dacă până la această dată activitatea acestor comercianţi  se desfăşura în incinta Pieţei,de câteva săptămâni încoace ei au fost mutaţi direct pe stradă,deşi votul consilierilor UDMR din şedinţa CL din 16 mai a fost pentru organizarea acestui comerţ cu vechituri în ziua de duminică.Nu ar fi pentru prima dată când o hotărâre de consiliu nu ar fi respectată dar e una dintre iniţiativele care nu este agreată de către primar şi totuşi este pusă în practică.

Comerţul stradal cu vechituri pe  străduţa  de lângă  Liceul  Teoretic a fost susţinut  la şedinţa din 16 mai de către viceprimarul municipiului ca o reacţie la cele  vizitate de  dumnealui prin străinătate şi astfel să aplice şi în Carei acest tip de afaceri.

Deţinătorii de  lucruri vechi stau înşiraţi pe marginea  magazinelor moderne, nu demult construite de primărie pentru a aduce Piaţa la nivel european,oferind posibilitatea comercianţilor de a-şi desfăşura activitatea în condiţii decente.

Piaţa agroalimentară din municipiul Carei a devenit în ultimul timp  preponderent  piaţă pentru mărfuri industriale.Deşi au fost construite foarte multe spaţii comerciale din termopan,pe ambele laturi ale pieţei,care cuprind o ofertă vastă de mărfuri industriale,spaţiile alocate altădată producătorilor agricoli au fost invadate tot de mărfuri nealimentare .Desi Careiul este o zonă cu potenţial agricol ridicat,preţurile produselor agricole din piaţă sunt mai ridicate ca în alte părţi şi deci careienii sunt dezavantajaţi.

Producătorii agricoli se îndreaptă  spre alte localităţi,unde datorită concurenţei,şi preţurile din pieţe sunt mai scăzute ca la Carei.Aspectul nu face însă obiectul de studiu  al administraţiei locale care este recunoscută pentru lipsa de susţinere a locuitorilor din Carei.Promovarea unui Târg de vechituri şi antichităţi într-o locaţie decentă,cu toate utilităţile,deja existentă pe strada Oborului,a fost refuzată la şedinţa de CL din 16 mai.

În acea locaţie există un spaţiu generos,asfaltat,grupuri sanitare şi sursă de apă iar din copacii tăiaţi în ultima perioadă de timp se poate  confecţiona  un mobilier tip tarabă în orice atelier de tâmplărie.

 

Daniela Ciută

comentarii

de gyongy la 4 iunie 2014 - 16:50

cum vreti sa fie de acord vicele sa mute piata de vechituri la piata de animale ca acolo vrea sa pune mana pe teren ca e in spatele gradinii lui si tare deranjeaza la el multa lume cand vine!

de lucian la 4 iunie 2014 - 19:23

cei de la primarie sunt obisnuiti cu rongyurile in strada? dupa ce a ingropat echipa de fotbal vine randul orasului sa il ingroape in vechituri numai ca sa vedem pe unde se plimba el cand merge la america la amicii cunoscuti de toti careienii?
cand se face licitatie pentru costumul de baie purtat in america la plaja la bar? sper ca nu e ala de pe trotuar din prima poza….

de oana la 4 iunie 2014 - 21:12

Piata de alimente din Carei, practic de legume, fructe, produse realizate in general in gospodariile oamenilor, a fost vestita, o vreme! Apoi, treptat, in timp ce in Satu Mare, se cautau solutii de modernizare( de exemplu piata de brazeturi etc), cea din Carei a fost sabotata constant.Produsele au devenit tot mai rare, preturile ridicate , calitatea tot mai slaba! Este adevarat si faptul ca satele au imbatranit, agricultura isi cauta inca drumul ei, dar, este la fel de adevarat si faptul ca primaria nu a fost atenta la pastrarea si dezvoltarea pietie agroalimentare.Mai mult, producatorii locali au fost sabotati prin amplasarea marilor supemaketuri(gen Kaufland) chiar in centrul orasului!Cu siguranta acolo au fost si comisioane pe masura amplasamentului central! dar atunci unde este preocuparea primariei pentru bunastarea careienilor?

de comerciantu la 5 iunie 2014 - 13:25

la piata vine sa ia de la noi produse pentru sefii din primarie si nu oricine primeste loc sa vanda produsele!
daca spuinem ceva la primarie numai injuraturi primim si amenintari ca nu ne mai lasa nici asa!

de videa la 6 iunie 2014 - 16:28

dapoi voi nu telegeti ca focista pine nu vinde toti budgyugo folositi de la csajok nu inchide piata ocskasor de la liceu?

de video la 7 iunie 2014 - 13:57

maniere de primari la sedinta de consiliu local

http://vimeo.com/95674987

de zuza la 7 iunie 2014 - 14:20

astia din poze nu is hoverii lui roli care le aduce fetitele care danseaza pe masa la petrecerile de la select cand vine popul tokos?
roli a lasat ccei doi copii si nevasta pentru o tinerica…si incaseaza de la tatsu pumni dupa pumni cand il prinde la striptis cu fetitele…mare distractie la strand cand vine batranu dupa prapaditu de fisu….

de ludovic la 8 iunie 2014 - 07:39

csiga biga gyere ki ppni kel nem b…. mancatyar binele ca de erai in stare sa te tii drept nu ajungeam acum sa tin tot felu de attila pe la casa si sa trebuiasca sa duc la piata toate rongyurile din casa…bine mi-ai facut figura

de consilier la 8 iunie 2014 - 21:02

Cum credeti voi ca activam piata de animale,doar acolo locuieste tov.Keizer si il deranjeaza zgomotul(sau mirosul),indiferent daca este piata de animale sau piata de vechituri .

Lasati un comentariu