Întâlnirea familiei Karolyi

• publicat la: 14 iunie 2014
Întâlnirea familiei Karolyi

Vineri 13 iunie a început în municipiul Carei  întâlnirea de două zile a membrilor familiei Karolyi.

Oraşul a fost împânzit încă de dimineaţă de agenţi ai Poliţiei Locale care au vegheat la  asigurarea locurilor de parcare pentru invitaţi şi la supravegherea ordinii publice.

Evenimentul a fost organizat de Primăria municipiului Carei şi de Fundația grof Károlyi Sándor,provenienţa fondurilor alocate  nefiind specificată.

Au fost tipărite pliante   în limbile română,maghiară,germană şi engleză şi de asemenea  a fost pusă în vânzare cartea ce cuprinde istoria familiei Karaoly, dar numai de după anii 1320(arborele genealogic fiind prezentat aici)  ,numai în limba maghiară,şi un CD de 30 de minute realizat de DunaTv   pentru care Primăria Carei a oferit suma de 6 mii de euro.

Oficiile de gazdă au fost făcute de către primarul Kovacs Eugen îndeaproape susţinut de contesa Francesca Durckheim din Germania,în incinta Castelului.

Au participat  alături de membri ai familiei Karolyi ,consilieri locali,preoţi ortodocşi,angajaţi ai primăriei, primari din Ungaria, Slovacia, deputatul Erdei D. Istvan ş.a.

Primarul Kovacs a adresat un cuvânt de bun venit celor aproximativ 60 de participanţi.

,, Suntem aici la castelul Karolyi unde îi primim pe membrii familiei  nobiliare Karolyi care şi- au dat întâlnire aici, la Carei. Acest evenimenteste o încercare pe care a avut-o contesa Francesca de Karolyi să organizeze întâlnirea familiei Karolyi cu autorităţile locale din locul  unde au trăit strămoşii lor. Nu e uşor să ne întâlnim, fiecare are problemele sale…dar e frumos că am reuşit să o facem! Mulţumesc pentru aceasta şi preoţilor ortodocşi aici prezenţi.

A venit familia din Slovacia, au venit contele şi contesa Francesca  Durckheim, născută Karolyi, care în  ,anul 2011 a înfiinţat fundaţia ,,Grof Karolyi Sandor’’ , o instituţie non profit şi independentă, cu sediul în  municipiul Carei. Primul preşedinte al fundaţiei este însuşi primarul în funcţie al oraşului Carei. Scopul fundaţiei este de a stabili relaţii sociale, culturale şi etnice prin familia Karolyi, incluzând şi o formare  de viziune   europeană. Cheltuielile sunt acoperite din capitalul fundaţiei  şi din sponsorizări.’’.Această familie, după cum se  aude Durckheim este din Germania,mai este prezent azi şi Nagykarolyi Laszlo,cum se obişnuieşte la familiile aristocratice numele spune din ce zonă,oraş provine, este domnul Karolyi Lazslo de Carei. Majoritatea invitaţilor din familia nobiliară Karolyi vor ajunge sambata  aici, la ora 13.00, pentru simpozion.Cum a gândit programul  contesa  Francesca? Să vă arătam castelul, să ne lăudăm cu el, să vă arătăm ceva din  oraş, parcul dendrologic,manejul care este în construcţie şi care va constitui o atracţie turistică, va aduce turişti mulţi, o să vă arătăm  Cerbul de Aur, unde va fi primăria peste 2 luni, hai, 3 luni de zile!   O să  vă arătăm teatrul,

precum şi Liceul ,,Iuliu Maniu’’, unde a fost  Prefectura.

Familia Karolyi a făcut multe din aceste locuri, instituţii şi  hai să lăsăm politicienii, pentru că au făcut ei mult mai multe decât prim  secretari!

La ora 15.00 vom merge la catedrala franciscană din Căpleni, fondată de  familia Karolyi. Mâine, sâmbăta, la ora 13.00 va fi simpozionul, unde vom  viziona filmul de prezentare a familiei Karolyi şi a domeniilor noastre.Filmul este unul istoric şi va fi prezentat de doi specialişti, istoricul  Hago Nandor şi Roman Sandor.

 Vreau să vă spun că ieri am scos de la tipografie cartea despre cripta  familiei nobiliare sătmărene, respectiv am scos şi filmul pe dvd făcut de  Zsolty şi Duna Tv, despre castelul Karolyi şi Carei, un film frumos despre acestea.  A venit şi contele Karolyi  Josef , care este  ,,şeful campaniei din Slovacia’’, băiatul său este dirijor la orchestra  simfonică a Filarmonicii, se numeşte Sandor, ca pe cunoscutul grof Karolyi  Sandor, care a semnat pacea de la Sătmar din anul 1711. Vreau să mulţumim  şi hotelului din apropiere  pentru servirea de astăzi, pentru vinurile aduse, din  Beltiug…Vreau să vă spun că familia Karolyi a întemeiat 32 de localităţi,Beltiugul şi altele se numără printre acestea. După Pacea de la Sătmar, din  zona Ulm- Pădurea Neagră a început în 1712 aducerea şvabilor în zona  noastră. N-are rost să intrăm în detalii… Se poate cumpăra cartea despre  familie şi cartea scrisă de Fazekas Lorant. Am vrut să vindem şi filmul,dar îl avem deocamdată în 100 de exemplare şi vrem să le cumpere invitaţii  noştri. Acum am făcut eu oficiul de gazdă şi nu vă aşteptaţi să fiu  perfect, că nu se poate, dar, ca să recunosc, să ştiţi că- mi place!’’  

După vizitarea parcului şi a manejului s- au reîntors la castel, la sala de  expoziţii unde au servit cafea , fructe şi au prezentat  proiectul fundaţiei ,,grof Karolyi’.

 

Primarul Kovacs a menţionat unele dintre personalităţile din Carei, care au trăit pe aici,Kafka Margit, Ady Endre,evident uitând să facă cunoscute nume importante din istoria oraşului, ori că nu le cunoaşte ori nu sunt agreate datorită provenienţei din alte  etnii.Oricum careienii se mândresc şi cu nume precum Francisc Pall,renumit istoric medievist de talie europeană,în sala de la UBB Cluj ce-i poartă numele, având loc recent simpozioane din cadrul Zilelor Academice clujene.

Otilia Marchiş -Boloni ,prietena poetei Kafka Margit sau celebrul chirurg Cornel Toader sau fostul olimpic Francisc Matei sunt doar câteva din numele cuprinse în dicţionarul biobibliografic al Careiului dar pentru care consilierii UDMR  nu au considerat potrivit să aloce fonduri pentru publicare pentru a ajunge în bibliotecile careiene.

Daniela Ciută

 

comentarii

de dik'te la 14 iunie 2014 - 13:57

fereasca sfantu’ da cine o venit cu fata de masa de la restaurant in spate?

de Vic la 14 iunie 2014 - 20:36

Spuma UDMR-ului si spuma PSD-ului

de spurcatu la 14 iunie 2014 - 20:44

In aceeasi „masura” a pregatit primarul platoul din fata Monumentului Eroilor la Centenarul sculptorului Vida Gheza, precum aleile din parc la venirea „preadistinsilor”care nu dau doi bani pe primarul nostru ceea ce reiese si din modul cum au inteles sa se imbrace la un eveniment de o asmenea anvergura, care doar primarul a trait-o cu intensitate. Ma gandesc ca o contesa stie sa se imbrace atunci cand pune pret pe o invitatie(in arena circului).

de mitocan la 14 iunie 2014 - 20:52

Oare din familia Grofilor face parte si dl Micovschi -psd, dl Onet -psd si mai ales „onorata d-na” Maxi-psd consilier judetean,sau a iesit la vanzare de maruntisuri aduse din… ungaria.,crezand ca lumea nu stie cine este ,pe cand umbla cu Dacia ,cu prietenele de la filatura?Si multumim d-lui Pinter care a „önorat”cu prezenta aceasta adunatura…

de ami la 14 iunie 2014 - 20:53

????

de ardeleanu vesnic la 15 iunie 2014 - 00:34

o anumita avocata a venit si ea ! sa isi ceara scuze familiei nobiliare ca nu a reusit sa le ceara castelul dupa legea 10 ! poate familia nobiliara va accepta scuzele si o vor recompensa pe aceasta cu onorariile pe care le are de dat inapoi unor petitionari in alte cauze care au avut incredere in E.M.H. !

de Horia Mărieș la 15 iunie 2014 - 08:28

@ardeleanu veșnic: Am mai cerut și de la alți cunoscători informații detaliate (documentate) despre subiectul tentativei avocatei M.E.M.H. de a pune mâna, în numele unor așa ziși moștenitori, pe Castelul Karolyi, dar nu le-am primit până acum. Am răbdare, mai aștept, subiecte care se referă la escrocii profesioniti sătmăreni mă interesează în continuare.

Chiar dacă o astfel de afirmație abruptă o să șocheze pe unii, nu mă pot abține să nu scriu aici că eu unul privesc cu înțelegere și cu oarecare simpatie vizita membrilor familiei Karolyi la Carei, „un vechi vis al careienilor”, așa cum a cuvântat la ceremonia de primire a oaspeților primarul Kovacs. Că acesta este doar visul, ambiția primarului nativ asuajeandesus, și anume să stea la aceeași masă cu nobilii cu sânge albastru, sau că este intr-adevăr visul careienilor, asupra acestui aspect nu pot să mă pronunț. Deși nu sunt de fel un nobil cu sânge albastru, recunosc spașit că și mie îmi place să mă intorc din când în când pe meleagurile natale și mă simt cât se poate de bine în foarte puținele zile pe care apuc să le petrec la Carei împreună cu prietenii mei buni și vechi. Așa că nu mă miră de fel că și cei din neamul Karolyi se întâlnesc în Carei și ca se simt bine acolo, deși din averile lor incomensurabile praful și pulberea s-a ales și niciodată de acum încolo – dar niciodată, never – „mortul (averea grofilor) de la groapă nu se va mai întoarce”. Sunt și ei conștienți de treaba asta, sau sunt conștienți măcar cei care sunt raționali printre ei, și nu nostalgici ai fantomelor trecutului. Sunt alți grofi însă care dau tare din copite, tot ajutați (evident) de avocatul M.E.M.H. ca să redobândească in instanțe câte o fărâmă din imensele averi pierdute, cum ar fi de exemplu cei din familia Degenfeld -Schomburg, dar, după câte știu eu, cei din familia Karolyi s-au abținut până acum, lucru care constituie „o bilă albă” pentru ei.

În ce o privește pe doamna Francesca Georgiana Durckheim eu o bănuiesc că este o persoană serioasă și rațională. Despre ceilalți 17 membri ai familiei Karolyi prezenți zilele acestea la Carei, nu-mi permit să comentez fiindcă nu știu chiar nimic despre ei.

Evenimentul a fost organizat, cel puțin dacă ne luăm după comunicatele și invitațiile oficiale precum și după cele scrise în presa locală, atât în cea de limbă română cât și în cea de limba maghiară, de Primar(ia) Municipiului Carei și de Fundația Grof Karolyi Sandor (Grof Karolyi Sandor Alapitvany). Am scris intenționat Primar(ia) Municipiului Carei fiindcă este evident că primarul a fost vioara întâi in această acțiune, el are nevoia să obțină capital electoral pe spinarea Contesei Francesca și nu Consiliul Local, așa cum în place primarului să ne facă să credem. Nu mă leg acum nici de primar și nici de felul in care acesta a asigurat fondurile necesare festivitătilor, nu cunosc mare lucru despre aceste aspecte dar probabil că ele o să fie lămurite de către cunoscători, inclusiv în ce privește suma alocată evenimentului din bugetul local, adică din banii contribuabililor careieni.

Am fost mult mai curios să aflu cât mai multe detalii despre celălalt partener organizator, adică despre Fundația Grof Karolyi Sandor. „Literatura de specialitate” (adică www) este foarte săracă cu referire la acest subiect, dar cele câteva informații pe care o să le prezint mai jos sunt obținute din surse clare, oficiale, oricând verificabile.

„Fundația Grof Karolyi Sandor” figurează la nr. crt. 14.399 (pe o listă având în total 18019 de poziții -sic!-, adică „câtă frunză și iarbă”) și cu numărul de înregistrate în Registrul Național 28/B/2011, pe lista afișată pe site-ul Ministerul Justiției, anul 2014: Registrul Național ONG, Indexul persoanelor juridice fără scop patrimonial – fundații. A fost înregistată la instanța Judecătoria Carei la data de 02.02.2011 prin dosarul nr. 391/218/2011 si prin hotărârea nr. 48.803/02.2011. Unic fondator este Durckheim Francesca Georgiana. Scopul fundației: Ingrijirea memoriei Contelui Karolyi Sandor, îngrijirea istoriie familiei Karolyi și… etc. Consiliul Director al Fundației Grof Karolyi Sandor este format din: av. Maria Eva Marginean Horn, Bogdan Georgescu și dr. Nemeti Ioan.

Cel puțin așa rezultă din acte, deși din presă am citit că cei doi principali „curatori” ai fundației sunt de fapt Maria Eva Mărginean Horn (cea care se ocupă si de organizarea în detaliu a vizitele careiene ale sotilor Durckheim) și Eugen Kovacs Jeno, care uneori se și autointituleaza „președinte” al Fundației, participând in această calitate la ședințele „curatorilor”. Ar fi bine de lămurit acest aspect, și anume cum de un primar plătit de Statul Român, adică de o republică, (poate) deține și postul de „președinte” al unei fundații fondată de un nobil.

De notat că in Ungaria este înregistrată o fundație cu nume similar în Budapesta și anume Gróf Károlyi Sándor Szervezetfejlesztési Alapítvány, mai sunt și fundațiile Grof Karolyi Kornis Alapitvany, Grof Karolyi Istvan Alapitvany, Foti Karolyiak Alapitvany, etc., dar care n-au practic nimic în comun cu Fundația inregistrată in România.

Activitătile de până acum ale Fundației Grof Karolyi Sandor, înregistrată în România se pot rezuma, după câte știm noi, la unele donații in cărți pentru învățarea limbilor engleză și germană, nesemnificative dpdv al sumelor alocate (total cca 2400 euro) catre Liceul Romano-Catolic „Josephus Calasantius” Carei și la un anumit sprijin (pe care nu-l putem cuantifica) acordat parohiilor romano-catolice din Căpleni si Carei.

Este de ințeles și faptul că Fundația Grof Karolyi Sandor dispune de bani foarte puțini, proveniți din donatii, fiindcă într-un interviu datat 07.10.2012, fiind întrebată despre perspectivele unei reuniuni la Carei a membrilor aflați în viață ai familiei Karolyi, Francesca Georgiana Durckheim se declara extrem de pesimistă, motivând, pe de o parte că mulți membri ai familiei sunt in vârstă și bolnavi, și, pe de altă parte, că cheltuielile ocazionate de o astfel de intâlnire, mai ales prețul biletelor de avion și al cazării, estimat la cca 2000 de euro de persoană, este o sarcină financiară greu de suportat de mulți dintre membrii familiei care sunt răspândiți în întreaga lume. In ce-i privește pe cei tineri, mai ales pe membri familiei care trăiesc prin Brazilia, aceia nu mai cunosc nici limba maghiară și nici nu se mai simt atrași de loc de „chemarea străbunilor”, înmormântați în capela din Căpleni.

Cu toate acestea, si per ansamblu, eu cred că membri familiei Karolyi s-au simțit bine la Carei in cele două zile petrecute acolo, mai ales fiindcă ospitalitatea careienilor este una bine cunoscută.

de romanca la 15 iunie 2014 - 10:50

tu esti cel frustrat si intri doar sa arunci vorbe nesustinute.
pe ce sa fim noi romanii invidiosi??? pe saracia lor lucie in care au ajuns de au venit sa se milogeasca dupa 400 de milioane pentru niste carti si doua dineuri???
am vazut cu ce masini rapciugoase au venit.eu am o masina mul superioara lor si nu datorez la nimeni nimic asa ca chiar nu inteleg de ce as fi invidioasa pentru niste nostalgici ce nu sunt in stare sa accepte cruda realitate pentru ei.
poate ne spui ce suma au donat orasului ca sumele primite de la primari probabil le vom afla mai tarziu!
pe voi va roade invidia si frustrarea ca nu aveti atatea pesonalitati careiene cate au avut romanii asa ca aasta e motivul pentru care nu ati vrut sa mai apara cartea tezaur cultural careian.ati avut scoli in limba voastra dar nu a fost cine sa se strofoace sa invete in ele si tot romanii au fost mai silitori!
mandra ca sunt romanca!

de ami la 15 iunie 2014 - 11:16

Zsolti! care inferioritate? Noi stapani ai tarii noastre si voi care nu va iubiti nici tara in care traiti si nu trebuiti nici tarii pe care o iubiti?
Tu asa vezi ca noi va suntem voua ? Cu ce?

de ami la 15 iunie 2014 - 11:17

erata : Tu asa vezi ca noi va suntem inferiori voua?

de aniko la 15 iunie 2014 - 11:42

Cea mai frumoasa si benefica comemorare pentru romani ar fi sa vedem unguri in Carei o data la 1000 de ani si toti cu numele de Atilla si Erzike la cata cultura si superioritate aveti

de un roman la 15 iunie 2014 - 12:46

Joltachescu tu esti eligibil pentru spitalul de nebuni.Noi romanii nu avem cum sa fim niciodata inferiori unora de teapa ta nici valoric,nici numeric,nici ca si identitate si continuitate pe aceste locuri,deci din nici un punct de vedere…Tu si cei ca tine ne sunteti superiori la prostie,hotie,nesimtire si nebunie…deci drum bun spre spitalul 9,Socola sau Balaceanca daca vrei sa fii tratat cum se cuvine aici in Romania sau dincolo de Valaj daca vrei sa fii tratat pentru voturi ca in rest o sa fii tratat ca un…rahat…

de oana la 15 iunie 2014 - 17:10

Primaria din Carei a achizitionat un DVD cu 6000 de euro? Unde sunt atunci sumele investite in folosul careienilor, epntru creearea de locuri de munca, scoli, spatii de cultura? Cartile sponsorizate de ea sunt doar in limba maghiara? Corect ar fi , in acest ca, ca doar careieni de etnie maghiara sa plateasca impozite locale, romanii nu!Cata rautate si frustare are acest primar, nu stie sa creeze o comunitate, doar sa o dezbine!

de contribuabil la 15 iunie 2014 - 17:26

unul din grofii scapatati imbracati de la caritas era asezat ieri la teresa hotelului construita fara autorizatie si scuipa mustiucu de la trabuc inspre masa unde vorbeau doi romani!
maniere tipice de grandoman falit dar care vine dupa bani tot la contribuabilii romani !!!!

de amigo la 15 iunie 2014 - 18:16

asta este valoarea lor adevarata si educatia de care dau dovada acesti grofi

de Horia Mărieș la 15 iunie 2014 - 18:36

Interesante fotografiile nr. 7-9, numărând de sus în jos, din articol (cele din Parcul Dendrologic). Văd pe ele, dacă văd eu bine, fluturând (lobogva) steagul republicii maghiare. Nu văd fluturând in fotografii nici un steag românesc, nici un steag albastru cu stele galbene al uniunii europene. Bag seamă că nu mai sunt eu suficient de bine informat și că acest Parc Dendrologic a revenit de câteva zile la Partiumul maghiar, regiune care prin prăbușirea și dizolvarea Imperiului Austro-Ungar și terminarea Primului Război Mondial, a fost divizată între Regatul României, Cehoslovacia și Ungaria, prin Tratatul de la Trianon din 1920. Asta deși eu unul n-am auzit să se fi revizuit in ultima vreme Tratatul de la Trianon. Și nici nu va mai fi revizuit niciodată, az nagyon bisztos!
Aviz amatorilor.

Putem presupune (îmi dau și eu doar cu presupuțul) că aceste steaguri au fost arborate în cinstea unor oaspeți străini de vază, cum ar fi de exemplu doamna consul Vizi Gabriella, domnul deputat Erdei D. István, domnul vicepreședinte al CJ Satu Mare Alttfater Tamás, domnul senator Pataki Csaba, doamna consilier județean Maria Eva Mărginean Horn, a unor reprezentanți ai primăriilor din Ungaria, – dat în nici un caz în onoarea membrilor familiei Károlyi care sunt împrăsțiați in întreaga lume și pentru care steagul republicii maghiare nu mai este de loc reprezentativ, sau în onoarea distinșilor politicieni locali Adrian Ștef, președintele CJ Satu Mare, a pesedistei mare consilier doamna Rodica Maxi, sau a domnilor consilieri (ceva mai insisgnifianți) PSD-iștii locali Micovski și Oneț. Îmi cer scuze dacă am omis mai sus una dintre personalitățile marcante ale județului Satu Mare și care, bănuiesc că din politețe și din bun simț, au ținut să participe la parangheliile primașului Eugen Kovacs Jeno. Se pare că așa cum declara recent Mircea Govor, în județul Satu Mare funcționează (azi) la marele fix ințelegerea pentru împărțirea ciolanului consființită între PSD, UDMR, PPDD și „aripa Stef” a PNL. Să le fie de bine, eu unul le dorescentru viitor ani mulți și buni petrecuți împreună, dar cât mai la răcoare.

Ba am uitat de reprezentanții BOR. Dar asta va fi, poate, o altă discuție.

S-a lămurit și problema Fundației. Doamna Francesca Georgiana a recunoscut intr-un interviu publicat ieri, că a pus bazele Fundației Grof Karolyi Sandor numai și numai cu concursul și complicitatea politicienilor UDMR-isti locali, Maria Eva Marginean Horn și Eugen Kovacs Jeno.

Rezultă că cele două nume ce figurează în actul de constituire oficial al Fundației, ale domnilor Bogdan Georgescu și dr. Nemeti Ioan sunt doar de fațadă. Mira-m-aș și dacă respectivii au cunoștiință de faptul că numele lor figurează pe lista membrilor Consiliului Director al Fundației fiindcă suntem obișnuiți, de foarte multă vreme, cu astfel de matrapazlâcuri avocățești puse la cale de distinsa doamnă consilier județean, doar pentru a-și satisface orgoliile și ambițiile bănești personale. Sigur a crezut avocata că și Fundația este un ciolan foarte bun de ros, că vor curge euroii de la grofi, căcălău măria ta!. Tare îmi este frică însă că de data asta a cam luat plasă avocata și că șe va alege doar cu mărunțișuri, cu firimituri de la masa lui Jenöke.

Oricum, Vă rog eu foarte mult să nu mai fiți atât de invidioși, să nu vă mai roadă atât de tare invidia – bre inferiorilor ! – fiindcă îl supărați rău de tot pe @ZSOLTI la 15 June 2014 – 09:50.

de bingo la 15 iunie 2014 - 19:04

acum am inteles de ce a lasat lajos deschisa si vineri piata de vechituri…pai au avut nevoi invitatii lui jeno sa cumpere ceva inainte sa inceapa intalnirea de la kastely…chiar sunt caraGHIOSI

de horgasz la 16 iunie 2014 - 06:59

nu multa lume a fost interesata de grofi.se vede cine la cine pupa mana la castel hi,hi,hi,hi

de vanda la 16 iunie 2014 - 08:19

s-a vorbit si despre stramosii din maramures a grofilor???
se fac ca uita de unde au plecat?
cine uita nu merita!

de emil la 16 iunie 2014 - 14:34

Ca de obicei, iar stau ăștia prost cu aritmetica. 2014-1320= 694. Curat ezereves tortenete! La măgari, 694=1000. La oameni, nu!

@Horia Mărieș
O fi vorba de un vis…..urât?

Vanda
Era prea de tot să spună că se trag din Oncești, din neamul Coroi! E prea aproape de Asuaj.

de Horia Mărieș la 16 iunie 2014 - 18:26

@emil: Vrabia mălai visează iar primașul leneş praznice.

Lasati un comentariu