Katharina Rosnovsky : „Credinţa mea este şi va rămâne pictura”

• publicat la: 1 iunie 2014
Katharina Rosnovsky : „Credinţa mea este şi va rămâne pictura”

Vernisajul expozitie de pictură a careiencei Katharina Rosnovsky  a adunat duminică în sala de expoziţii de la etaj  a castelului, prieteni,foste colege de liceu,iubitori de frumos sau simpli vizitatori.

Cuvântul de deschidere a aparţinut directorului Direcţiei de Cultură,Bogdan Georgescu care a salutat  reîntoarcerea Katharinei pe plaiurile natale,având numai cuvinte  de apreciere la adresa sa.

Am avut până acum peste 100 de expoziţii vernisate la Castel  dar vă spun că niciodată până acum nu am avut un artist care să manifeste un interes   aşa de ridicat în amenajarea expoziţiei sale.Artista de lângă mine mi-a spus că va veni în fiecare zi  în expoziţie   pentru  a se întâlni cu vizitatorii.E o nouă experienţă pentru noi o asemenea manifestare din partea unui expozant pentru că numai un artist cu suflet mare poate să aibă un asemenea comportament” a declarat Bogdan Georgescu.

Cel care a  oferit date despre artista  Katharina Rosnovsky  şi despre lucrările sale a fost prof.Aurel Donca,artist local.

Katharina a revenit la pictură acum aproape 3 ani.Sufletul ei răbufneşte într-o explozie de lumină şi culoare concretizată în ceea ce vedeţi aici.Se spune că acela nu e om care nu a făcut in viaţa lui o casă,o fântână,un copil sau care nu a plantat un pom.Pentru artişti,situaţia se complică puţin .Artista expune pentru prima dată la Carei,oraşul ei natal.Nu a uitat de noi  şi a venit acum să împărtăşească cu noi bucuria succesului şi a reîntoarcerii acasă.Mă bucur că are posibilitatea de a face ceea ce ii place .Pensula ei e ghidată de suflet şi asa cum spunea marele artist Ştefan Luchian, artistul vede cu ochii dar pictează cu sufletul.Personajul principal al lucrărilor sale  este natura iar culoarea exprimă sentimentul din momentul realizării lucrării.Ii multumim pentru efortul făcut de a veni cu atâtea lucrări la Carei”.

Vizibil emoţionată de călduroasa primire,completată cu câteva momente muzicale interpretate de Borbély Patricia şi Nagy Anita, Katharina a dezvăluit asistenţei câteva din raţiunile care au condus-o spre pictură de-a lungul timpului.

„Am descoperit dorinţa pentru pictură la 12-13 ani.Primii îndrumători mi-au fost cărţile şi apoi instructorii de la Scoala Populară de Artă din Carei.Am cochetat întâi cu stilul realist  dar după aproape 30 de ani de inactivitate m-am lăsat vrăjită de fascinaţia culorilor.Gândirea pozitivă m-a ajutat in momentele de răscruce din viaţă. Nu m-am lăsat niciodată înfrântă.Acum dispun de timp şi de materiale la care altădată nici nu visam iar inspiraţia vine de la Domnul.Există în viaţa fiecăruia dintre noi perioade de trecere care îl ajută pe om  să se descopere.Eu incerc să las sufletul liber iar mâinile să fie conduse de bucuria inimii.Dacă cei ce se uită la tablourile mele sunt la fel de fericiţi ca şi mine atunci când le-am pictat, înseamnă că mi-am îndeplinit misiunea”.

Sunt expuse 44 de lucrări care pot fi achiziţionate. Expoziţia  poate  fi vizitată  până în data de 13 iunie, conform programului Muzeului  Municipal Carei, de marţi până duminică între orele 09 – 17.

Daniela Ciută

 

comentarii

de Maria Cioltan la 2 iunie 2014 - 16:53

Când Dumnezeu a creat lumea, a vrut să desăvârşească lucrurile într-un echilibru perfect, creând o armonie perfectă, o simfonie a eternităţii, iar de atunci, oamenii nu contenesc să-şi caute menirea, echilibrul.
Privind spectacolul oferit de doamna Rosnowsky am înţeles că pentru domnia sa, pictura este armonia eternă, este ca o rugăciune, o spovedanie a sufletului său, fiecare lucrare transpune pe pânză exact starea sufletească pe care a avut-o în momentul execuţiei, iar semnificaţia plină de profunzimi a modelului, reprezintă de fapt pentru domnia –sa, ecuaţia propriei sale vieţi.
Cu fiecare tablou doamna Rosnowsky a reuşit să compună o simfonie extraordinară a culorilor, o alternativă la cotidian, care sublimeaza simturile intr-un soi de dialog reverberant, creând o stare de reverie lucidă. Fiecare tablou te acaparează, te duce într-o lume ireală şi îţi dă o stare de bine, de armonie şi de echilibru interior. Culorile se aud iar sunetele se văd. După cum a mai afirmat cineva, tablourile doamnei Rosnowski au forţă şi, aş adăuga eu, vindecă sufletul într-o eternă armonie.
Avem atâta nevoie de simfonia eternităţii prin culoare creată de doamna Katherina Rosnowsky.
Îţi mulţumim Kathy pentru lecţia de iubire pe care ne-o dai.
Cu mult respect şi admiraţie
Maria Cioltan

Raspunsuri

Lasati un comentariu