Manifestări la 125 de ani de la moartea poetului

• publicat la: 15 iunie 2014
Manifestări la 125 de ani de la moartea poetului

Românii se intorc la Mihai Eminescu in a cărui poezie si proza se regăsesc, a declarat academicianul Eugen Simion, duminică, la un eveniment de marcare a 125 de ani de la moartea poetului.

„Românii se simt bine cu Eminescu, se intorc la acesta, ne intoarcem intr-o etapă a vietii noastre citind poezia lui Mihai Eminescu”, a declarat Eugen Simion.

„Cei care se supără pe poporul român se supără pe Eminescu, este si aceasta o dovadă că este un poet care ne exprimă si ne regăsim nu numai in poezia lui, ci si in proza lui, o proză romantică, ne regăsim in articole politice. Ce greseala fac unii când contestă articolele politice ale lui Eminescu!”, a declarat Eugen Simion.

El a adăugat că manuscrisele lui Mihai Eminescu constituie un preţios tezaur.

Actorul Dan Puric  a afirmat că Eminescu este intraductibil, ceea ce înseamnă că are taina.

„Poţi să trăieşti pentru a avea, poţi trăi pentru a fi şi aceasta este bine, dar poti să trăieşti pentru a învia. Nu vi s-a părut că odată cu Eminescu am înviat?”, a spus actorul.

Potrivit acestuia, Eminescu este „omul deplin al sufletului nostru”. „Dacă sunteţi rătăciţi si mai ales astăzi cand nu mai stim cine suntem, duceti-va la scrierile lui politice si o sa vedeti acea flama care ne arata cine suntem. Eminescu are statut trans-istoric. El este un basm, o legendă, un mit”, a opinat Puric.

El a mentionat că Eminescu este etern. „El a fost singurul care a avut curajul să ia cărămizile acestea sufletesti ale neamului de pe câmp, humusul acesta sufletesc si să facă zidul de apărare impenetrabil”, a declarat actorul.

Puric este de parere ca in perioada comunista poetul ar fi murit la Jilava, Pitesti, Gherla sau Aiud.
In altă ordine de idei, la mormântul din cimitirul Bellu a avut loc o slujba de pomenire a poetului, iar la monumentul din fata Ateneului Roman au avut loc depuneri de coroane si flori. La Ateneul Român s-a desfăşurat un spectacol omagial.

Manifestările prilejuite de implinirea a 125 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu au fost organizate de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni în parteneriat cu fundatiile Alistar şi Dignitas.

Lasati un comentariu