Monumentul Ostaşului Român – calul de bătaie al conducerii UDMR a oraşului

• publicat la: 29 iunie 2014
Monumentul Ostaşului Român – calul de bătaie al conducerii UDMR a oraşului

Lucrările care se fac de către primăria Carei în zona Monumentului Ostaşului Român   ignoră importanţa acestui obiectiv  înscris la poziția nr. 304, cod SM-III-m-A-05382, în “Lista monumentelor istorice”, actualizată prin Ordinul ministrului Culturii si Cultelor nr. 2314/8 iulie 2004.

Nu este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva dar insistenţa cu care este vizată “ciobirea” acestui însemn românesc a depăşit demult limitele legalului fără ca cineva să se sesizeze si să ia măsuri.

De această dată, una din plăcile de la baza monumentului s-a desprins şi  nu e de mirare după cum au evoluat lucrările in ultimul an in imediata lui apropiere. Lucrările pentru amenajarea părculeţului din jur au afectat serios acest monument.

Desi este amplasat pe teritoriul muncipiului Carei, nici măcar odată administratia careiană condusă din 1992 incoace de  membrii ai UDMR Carei nu a  alocat fonduri pentru intreţinerea lui .

Dacă in jurul statuilor grofilor sau ale altor personaje ce apartin aceleiaşi etnii ca a edililor, işi fac mereu rondul agenti ai Politiei Locale a primăriei,Monumentul Ostaşului Român  ca monument de for public este de multe ori loc de joacă şi distracţie pentru oricine doreşte,fără ca agenţii Politiei Locale să intervină.

Degradarea este în aceste conditii accelerată si desigur ignorată de primăria Carei.

Un nesperat ajutor in favoarea intreţinerii grandioasei opera a sculptorului băimărean  Gheza Vida,a venit din partea Consiliului Judetean care prin intermediul specialistilor adusi de Muzeul Judeţean a efectuat o curătire bioacidă a acestuia,urmând ca în cel mai scurt timp,după găsirea  plăcilor adecvate şi a fondurilor necesare,să purceadă la totala lui reabilitare,mai ales că in luna octombrie, de Ziua Armatei Române, vom aniversa 50 de ani de la dezvelirea lui.

Vă reamintesc că la sfârsitul anului 2012, Monumentul Ostaşului Român ca monument de for public a fost folosit ca suport pentru luminitele de sărbători amplasate de primăria careiană.

A sosit apoi momentul aniversării Centenarului nalterii părintelui acestui monument,sculptorul Gheza Vida, prilej cu care redacţia noastră a organizat  ample manifestări,alături de familia  acestuia,pe 1 martie 2013.

Cu doar 6 zile insă inainte de marea sărbătoare,primăria a decis să înceapă lucrările din preajma monumentului de for public şi  să scoată dalele care erau oricum  parte integrantă din proiectul arhitectului Dâmboianu .

Nici măcar această răutate gratuită nu a reusit să impiedice venirea inaltilor oaspeti si numeroşilor careieni care au venit in semn de apreciere si recunoştinţă pentru cel care a oferit cel mai mare monument de for public din ţară, municipiului Carei.

Tot in anul 2013,  Monumentul Ostaşului Român este total ignorat ca obiectiv de pe harta recent tiparită de primăria Carei cu ajutorul unei  firme de cartografiere austriece.( aici)

Nu e de mirare ca în atari conditii Consiliul Judetean să se preocupe de modalităţile de conservare a acestui monument reprezentativ si atât de deranjant pentru cei doi primari UDMR ai municipiului Carei.

Astfel,preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare Adrian Ştef a participat în cursul zilei de miercuri, 16 octombrie 2013, la Carei la Monumentul Ostaşului Român la o informare privind starea lucrărilor efectuate pentru restaurarea obiectivului. La această informare au mai fost prezenţi prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram, primarul municipiului Carei Eugen Kovacs, directorul adjunct al Muzeului Judeţean Satu Mare Radu Ardelean şi Col. Daniel Chiminiţ comandantul Garnizoanei Satu Mare.Pentru pregătirea zilei de 25 octombrie – Ziua Armatei Române cei prezenţi au decis rărirea şi toaletarea arbuştilor de tuia care reduc vizibilitatea monumentului,fapt nerealizat nici până în prezent.


Monumentul Ostaşului Român din Carei a fost preluat în patrimoniul Muzeului Judeţean de sub jurisdicţia Primariei municipiului Carei la începutul lunii septembrie 2013, iar imediat după au şi început lucrările de reabilitare.
Directorul adjunct al Muzeului Judeţean Satu Mare Radu Ardelean a mentionat atunci  că  monumentul a fost tratat cu substanţe biocide pentru a îndepărta materia organică, a fost curăţat chimic şi mecanic, iar apoi a fost  aplicat  un tratament de hidrofobizare pentru a împiedica înfiltrarea apei.
Rămâne ca in perioada imediat următoare să continue lucrările de reabilitare mult ingreunate se pare de lipsa de atentie din partea celor ce efectuează lucrări in zonă dar si de numeroasele prezenţe direct pe Monument.

Buletin de Carei

comentarii

de tarabostes la 29 iunie 2014 - 15:03

Felicitari pentru acest material,ma bucur sa citesc aceste randuri mai ales ca am semnalat unor consilieri locali aceste aspecte dureroase legate de starea Monumentului Ostasului Roman si de spatiul aferent,un loc care ar trebui tratat ca un altar,nu ca un maidan unde se joaca orice,se sparg seminte si sa face fileu de tenis cu piciorul din monument…Nu vreau sa sune a sovinism sau a altceva dar daca in parc sau in fata vreunei alte statui s-ar juca copiii cu mingea sau s-ar catara pe ele atunci cred ca reactiile unora ar fi altele…Ce pentru unii e sacru ar trebui sa dea de gandit si altora chiar daca gandurile si sufletele le sunt intunecate de ganduri politice,sovinisme si iredentisme…

de tarabostes la 29 iunie 2014 - 15:12

Oricum 3-4 tablite de avertizare cu aplicarea amenzilor daca este cazul si o abordare corecta a subiectului ar pune in normalitate o situatie foarte deranjanta care se perpetueaza de ani de zile…

de ostas la 29 iunie 2014 - 15:40

observati in penultima poza cum au fost pusi paletii cu dale direct pe placile de la baza monumentului iar un boxpalet se sprijina direct pe monument!
si primarul mai vrea sa pozeze in bine intentionat cand el de fapt numai se lauda cu nevasta romanca dar nicinul din copii nu e botezat la romani asa mare respect are el pentru consoarta sa romanca si neamul ei!
cu cat ii denigrati mai tare pe romani domnule primar cu atat mai tare vor reactiona.
bina surprinse imaginile!

de oana la 30 iunie 2014 - 06:25

In aceasta situatie, de degradare intentionata a monumentului de catre primaria UDMR Carei, nu ar trebui sesizata Diectia de Cultura Satu Mare, care raspunde si de conservarea patrimoniului? Sau aceasta nu ar trebui sa se autosesizeze?In fond, ea raspunde de pastrarea traditiilor istorice ale judetului!

de ovi la 30 iunie 2014 - 08:05

Familia ciuta o rusine pt. orasul Carei, mergeti in oltenia si faceti caterinca…

de robi la 30 iunie 2014 - 08:19

mare suparare la udemerei ca scrie cineva despre maghiarizarea fortata practicata de primaria udemerista…familia Ciuta se pare ca nu este santajabila si doare si mai mult asta! Doamna Ciuta este din Carei asa cum nu este nici primarul si nici viceprimarul.Familia Ciuta angajeaza careieni cu carte de munca indiferent de nationalitate si iar doare pentru udemeristiii ce traiesc doar din fondurile publice.Probabil ca deranjeaza ca nu au reusit sa cumpere si tacerea de la Buletin de CAREI!

de istvan la 30 iunie 2014 - 08:36

ne face de rusine acest primar care are retinere pe salar de 5 ani de zile ..plimbat cu cortu in spate din asuaj in odoreu la martinesti si apoi cazat la carei in casa nationalizata de comunisti.
singura lui realizare e carnetul de pcr cu care a ajuns director.cand a fost pe banii lui a dat faliment cu toate firmele de mobila si acum invarte banii orasului si fondurile europene si se lauda cum stie el sa jumuleasca din ele.
cine verifica calitatea pavajelor din oras si lucrarile de la monument si din cartiere poate sa descopere ca banditul nu din salaru de primar si-a tras case te miri pe unde….nici noua nu ne trebe gaska asta adusa de colorati sa cinduca udmr carei.

de Horia Mărieş la 30 iunie 2014 - 12:21

La emisiunea de ieri, „Pranzul de Duminica” de la Radio Transilvania Carei, primarul nu ni s-a parut a fi de loc in apele lui, lucru care ne ingrijoreaza.

A fost foarte tensionat, irascibil, a refuzat sa raspunda la intrebarile care nu-i conveneau motivand ca-s „tendentioase”, a mintit cat a putut (de exemplu in ce priveste suma incasata de Primaria Carei ca redeventa de la strand), i-a facut sovini de mai multe ori pe romani, a demonstrat din plin ca este total afon in ce priveste legislatia in vigoare si ca este bata in domeniul IT fiindca atunci cand el aude de mouse se duce sa caute imediat o capcana pentru soareci.

In rest, s-a exprimat de cateva ori, asa cum o face si la seditele de CL ca „o freaca”, sau ca altii „o freaca”, uitand ca are in fata lui o doamna si ca-l asculta un oras intreg. A fost stresat tare primarul. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca a venit total nepregatit si cand vorbeste liber, nu le are de loc cu logica.

In plus, a declarat ca-si face si o gramada de griji privind finalizarea la termen a lucrarilor incepute in oras (mai ales a noului sediu pentru primarie, Szarvas Fogado, a manejului pe care se pare ca vrea sa-l dea pe mana prietenei Veress Anna, a Teatrului si a Centrului Cultural, a Parcului Dendrologic care a devenit in ultima vreme o adevarata mizerie, a lucrarilor din centru si din cartierele MV1 si MV2, etc.; dar si ca este mancat de grija deranjului major pe care-l va face Apaserv in urmatorii doi ani pe strazile orasului, ca urmare a inlocuirii conductelor de apa.

Nu este de loc bine ca primarul sa-si faca atatea griji.
Grijile dauneaza grav sanatatii.

DE CE SA-TI FACI GRIJI, Domnule Primar Kovacs Jeno?

In viață, sunt doar doua lucruri pentru care trebuie sa-ti faci griji: daca esti sanatos sau bolnav. Daca esti sanatos, n-ai de ce sa-ti faci griji.

Dar daca esti bolnav, sunt doar doua lucruri pentru care trebuie sa-ti faci griji: daca te faci bine sau daca mori. Daca te faci bine n-ai de ce sa-ti faci griji.

Daca mori, sunt doar doua lucruri pentru care trebuie sa-ti faci griji: daca ajungi in Rai sau in Iad. Daca ajungi in Rai, n-ai de ce sa-ti faci griji.

Daca ajungi in Iad.., o sa fii asa de ocupat sa dai mana cu toti prietenii tai, de pe la Dominium, Marconst, Techno Assist, Equus, UDMR, grofii Karolyi, cigisek, beutorii Sfantului Orban, etc. ca n-o sa ai vreme sa-ti faci griji!

Asa ca: de ce sa-ti faci griji domnule primar Kovacs Jeno?

Si fiindca Kovacs este infricosat de faptul ca o sa ajunga in Iad, doreste sa se puna bine, inca in viata fiind, cu toti sfintii. Din acest motiv a declarat ieri, in finalul emisiunii, ca vrea sa orienteze viitoarele fonduri europene (alea 45 milioane de euro pe care le asteapta ca pomana de la fraierii europeni) in special pentru restaurarea locasurilor de cult, indiferent de confesiunea acestora, precum si spre dezvoltarea „infrastructuri orasului”. Foarte frumos, domnule primar, este o intentie extrem de laudabila.

Totusi mi-as permite sa va atrag atentia, domnule primar, este drept, „tendetios”, ca toate cultele, toate confesiunile se descurca onorabil si in prezent. N-am vazut preot, popa, pastor sau monah slab in ultimii 25 de ani. Toti plezneau de sanatate. In plus, credinciosii naivi ii iubesc atat de mult, incat ii ajuta sa-si construiasca sute de biserici si de catedrale noi, d-apoi sa le renoveze pe cele vechi.

Doar prostul moare de grija altuia. Mai bine ar muri de grija nevoiașilor din Carei, a celor de la căminele de bătrâni, a orfanilor, a copiilor foarte săraci dintre care unii buni la învăţătură, a bolnavilor cu handicap, a veteranilor de război ce vin anual la sărbătorile naţionale, a tiganilor nescoliti si care traiesc in mizerie pe la Dogter sau in mizerele locuinte sociale, de renovarea si modernizarea scolilor si a gradinitelor, etc.
Si de grija multor, multor alte aspecte ale vietii sociale.

Mai lasati la urma de tot pietrele, sarcofagele, monumentele si cladirile daramate tot de voi, de cei de la primaria Carei, domnule primar, ocupati-va mai intai de oameni daca sunteti crestin si daca vreti sa ajungeti in Rai si nu in Iad. Mii de scuze daca am fost din nou „tendentios”.

de amigo la 30 iunie 2014 - 14:00

Domnule primar AVEM NEVOIE DE LOCURI DE MUNCA LA CAREI!!!!!!!!!!

de sanda la 30 iunie 2014 - 14:06

eu am copilul la scoala vasile lucaciu si geamurile de acolo sunt aceleasi de pe vremea mamei mele care si ea a fost acolo eleva.
ma uit cum se aloca fonduri numai pentru scolile maghiare si gradinitele nou infiintate pentru maghiari si ma intreb de ce considera primarul ca e tendentios sa pui intrebari despre aceste activitati ale subordonatilor lui?
de ce nu se pot trata si romanii din oras in mod egal cu celelalte etnii care sunt mereu sprijinite de primarie? ce ar fi daca noi nu am mai plati darile catre oras domnule primar?

de Horia Mărieș la 30 iunie 2014 - 19:03

@tengo la 30 June 2014 – 18:56

Stii care-i asemănarea dintre un câine și un inginer?
Ambii au priviri inteligente, dar nu stiu să se exprime.

Asa si cu inginerul lemnar Kovacs si cu tine.

Eu in schimb, desi sunt inginer, stiu să mă exprim. Iar voi n-aveti nici un fel de replică la exprimările mele, doar lătrături în pusztă.

de emil la 4 iulie 2014 - 13:37

ovina 30 iunie 08:05
De ce nu poate sta familia Ciută în Carei? Cine îi interzice? De ce să meargă în Oltenia? A venit iar horthy și trimite românii afară din Ardeal? Dacă tot trebuie să plece cineva, ia pleacă tu în az anyad…..orszagba!

de Vera la 4 iulie 2014 - 14:17

tot ce e romanesc deranjeaza famiglia udemerista de la primarie ce se hraneste din banii nostri.e si normal ca familia ciuta deranjeaza ca spune adevarulk despre toate mizeriile si sifonarile de bani publici din primarie si nagajari pe baza de apartenenta etnica si familiala.
pe ei nu ii poate santaja famiglia ca pe altii si nici contracte cu statu nu au si nici nu is bate joc de muncitori sa ii tine la negru la munca cum fac altii si apoi cum sa nu deranjeze…familia ciuta si prin exprimare se impune si da exemplu de respect fata limbajul celor doi marlani care injura pe toata lumea in primarie desi nu au demonstrat nimic in profesia lor..nu merge nici ulcioru la apa mereu fara sa se sparga…

de Bogdan M. la 4 iulie 2014 - 16:01

Daca ar fi sa facem o situatie a nativilor din Carei avantajul nu ar fi favorabil primarilor, niciunul dintre ei nefiind nativ careian.Doamna Ciuta in schimb este o fiica a Careiului si a ramas fidela principiilor si educatiei primite in familie.Cum e si normal,pe unii ii deranjeaza in mod evident faptul ca isi face simtita prezenta in societate si ne ofera date bine documentate despre partea care se vrea ascunsa de catre primarie.

de mosu la 4 iulie 2014 - 20:29

ungurii si romanii din carei au fost bine mersi pana nu au venit la conducere cele doua vipere sovine si iredentiste manate din spate de szabolcs istvan levente care ar servi la fiecare masa singe de roman.
bataia de joc la adresa romanilor se prelungeste si asupra monumentelor simbol ale romanilor desi romania ii hraneste si pe ei….respectul fata de membrii comnutiatii e o totala necunoscuta pentru sefii udemeristi pusi pe violente de tot felul..

Lasati un comentariu