Sfinţirea holdelor de grâu la Marna Nouă

• publicat la: 9 iunie 2014
Sfinţirea holdelor de grâu la Marna Nouă

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef a participat luni, 9 iunie 2014, în satul Marna Nouă la Liturghia săvărșită la biserica din localitate şi la ritualul sfinţirii holdelor .Redactia Buletin de Carei este protejată pentru următoarul an de toate spiritele rele prin cununa de grâu sfinţit  oferită de către comunitatea de moţi din Marna Nouă cu prilejul sfinţirii holdelor de către preotul  Călin Pop.

 Luni,9 iunie , a doua zi de Rusalii,in satul Marna Nouă a avut loc ritualul sfinţirii holdelor din sat.Ritualul este unul ancestral,românesc,profund creştin,pentru că grâul obtinut din holdele binecuvântate este folosit si la prepararea pâinii care este apoi transformată in euharistie.Preoţii spun că Rusaliile reprezintă  şi sărbătoarea naşterii Bisericii ,prin pogorârea Duhului Sfânt asupra celor care l-au recunoscut pe Isus Hristos.Vechiul Testament spune despre Rusalii că sunt o sărbătoare  agricolă de bucurie,în care roadele pământului sunt oferite ca ofrandă.

La evenimentul din viaţa comunităţii de moţi,Marna Nouă, a participat președintele Consiliului Județean Adrian Ștef.Acesta a luat parte şi la  Liturghia de la biserica satului iar apoi a mers alături de credinciosi,în procesiune,până la crucea de la intrarea în sat,unde încep holdele de grâu.

Pe tot parcursul procesiunii,corul bisericesc  a cântat frumoase pricesne.

După săvârşirea ritualului sfintirii holdelor si a binecuvântării acordate de preot tuturor celor prezenti,lelea Victoria din Marna,emblema comunităţii laice,a oferit  unor invitati,cununite de grâu împletite cu tricolor .

,,Mă bucur mult să fiu aici, la Marna.Este impresionant ce s-a întâmplat azi, aici! Pentru biserica creștină este o sărbătoare foarte mare, sărbătoarea Rusaliilor.  Marna Nouă există și astăzi datorită păstrării obiceiurilor. Aici  la Marna Nouă, în acest sat de moți, vedem că locuitorii  au reușit să își păstreze atât de bine tradiția, obiceiurile, cultura strămoșească indiferent de greutăț si de vremurii. Acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le prețuim, să le păstrăm și ceea ce se întâmplă la Marna ar trebui sa fie pilda si pentru altii. Obiceiurile, tradițiile,cultura strămoșească trebuie predate mai departe copiilor noștri. Eu cred că salvarea  patriei noastre şi viitorul acestui judeţ stă în preţuirea culturii tradiţionale, a tradiţiilor strămoşeşti.Respectându-le, ne respectăm pe noi înşine!” a declarat președintele Consiliului Județean Adrian Ștef la primirea coronitei sfintite,din spice de grâu.

Au mai fost oferite cununite sfintite redactiei Buletin de  Carei,viceprimarului din Decebal,Daniel Codrea,primcuratorului Teodor Roşu şi sponsorilor evenimentului,Constantin Oneţ din Ianculeşti şi redacţiei Informaţia zilei .

De la holde,sătenii  s-au deplasat împreună cu  preşedintele  Adrian Stef,la stadionul din sat,solicitând sprijin pentru continuarea construcţiei la vestiarul ridicat recent.

 Gospodinele satului au pregătit pentru toţi cei prezenţi preparate tradiţionale,dintre care nu au lipsit sarmalele.

Ziua s-a terminat cu un meci amical de fotbal,între echipele Platanul Marna şi Avântul Căuaş,rezultatul de 6 la 5 in favoarea oaspetilor fiind decis la lovituri de departajare.

Daniela Ciută

comentarii

de oana la 9 iunie 2014 - 20:16

Sarmalele arata exceptional! Felicitari bucatareselor!

de Tiberiu Vanca la 10 iunie 2014 - 11:25

Mulțumesc Buletinului de Carei că mi-a oferit prilejul să trag cu ochiul în frumoasa lume a mărnenilor.
Bunii noştri moţi, primiţi salutul şi urările de sănătate din partea unui sălăjan, „cununat” cu lumea „Crişenilor”. Socot că Domniile Voastre, moţii mărneni, aveți cunoştinţă că la un pas alături de Ţara Moţilor, tărâmul de vis din care vă trageți, se află „Ţara Crişenilor”, un fel de munteni precum sunteţi Domniile Voastre, dar „de mai jos”.
După opulenţa mesei cu bucate gătite, prezentate în iconografia articolului, se pare că acolo la Marna pe lângă evenimentul sacru al „Sfinţirii holdelor!” s-a derulat şi un „Festival al Sarmalelor”.

de adi la 10 iunie 2014 - 19:58

Destul de frumos obiceiul si sa-l mentina in continuare multi ani pt asa dovedim ca suntem adevarati moti

de anonim la 17 iunie 2014 - 13:09

Frumos obicei , pacat ca e politizat . Dl Adrian Stef este peste tot in judet dar mie imi lasa impresia ca nu are atitudine si nu are peronalitate . Peste tot pe unde apare: promite , lauda nu lasa impresia ca este un om dintr o bunata si cu un caracter puternic.

de Victor la 17 iunie 2014 - 13:29

domnul adrian Stef promite si se tine de cuvant.Adica nu mai are voie sa partuicipe la vreun eveniment pentru ca zic carcotasii ca se politizeaza? Si daca nu merge ati spune ca nu respecta traditiile si nu baga in seama lumea de la sate.Hai ca sunteti de tot rasu daca nu ati fi de fapt frustrati ca voi nu aveti asa un om!
Adrian Stef a promis ca reabiliteaza statuia lui Lucaciu din Carei si s-a tinut de promiosiune in mai putin de un an!Tot el e cel care a reabilitat Monumentul Ostasului Roman care apartine de Carei pentru ca primarul se ocupa numai de cultura maghiara chiar daca jumate locuitorii din oras sunt romani!
La mai putin de 1 an de cand a promis ca face drumul in Ianculesti s-a tinut de cuvant si acum motii merg pe asfalt!
Tot Adrian Stef a platit cartile careienilor Tezaur spiritual si cultural careian pentru care primaria nu a dorit sa aloce fonduri ci numai pt cartile unguresti de toate felurile!
E un adevarat om dintr-o bucata,cel putin pentru careieni a facut tot ce a putut!
Sanatate si respect Adrian Stef din partea careienilor!

de anonim la 17 iunie 2014 - 17:14

Eu felicit si sustin toti oamenii care vor fac ceva , rar imi este dat sa vad o persoana care promite ceva , realizeaza la timp ce a promis si a facut si o treaba de calitate. In fata acestor oameni ma inclin . Cu parere de rau spun ca acolo unde am fost eu Dl Stef A. a promis si nu s a tinut de cuvant . Poate ca pe viitor isi va gestiona mai bine apariitiile deoarece sunt oameni care atunci cand meg la biserica nu au nevoie de discursuri politice . Daca va invata sa inteleaga nevoile votantilor v-a avea numai de castigat, daca nu cu siguranta v-a pierde si probabil ca daca realizeaza ceva trebuie sa faca in asa fel incat sa ajunga la urechile cetatenilor .

de Victor la 17 iunie 2014 - 17:34

vorbe goale daca nu sunt sustinute de exemple..eu cred ca e numai invidie si rautate din partea ta anonima ca nu poti veni cu argumente in ceea ce sustii.sau poate nu ai primit serviciul dorit si acum esti rautacioasa sau rautacios? drumul e o certitudine la fel ca si monumentele si cartile dar vorbele goale aruncate in vant nu au nici o valoare.
Pana acum este singurul presedinte de Consiliu judetean care a ajutat orasul Carei si nu persoane din orasul Carei cum faceau ceilalti.Legat de biserica nu Stef e cel care se infige in bisericile unguresti.De ce esti deranjata de biserica romaneasca ca doar se stie ca in celelate biserici se indeamna de la altar sa se voteze etnic numai.
Din pacate domnul Stef este prea putin prezent la Carei in mijlocul oamenilor.

de anonim la 18 iunie 2014 - 11:23

1. Mare adevar . Nu am primit NICIODATA serviciul dorit . Pt un loc de munca am luptat ca sa l obtin , am luptat sa demonstrez ca merit sa am acel loc de munca. Din 2007 de la aderarea Romaniei la UE am incontinuu 2 locuri de munca si mai am o afacere care pe timp de criza a inregistrat o crestere a cifrei de afacere fara a face afaceri cu statul si nu sunt implicata politic, dar este adevarat nu am primit NICIODATA nimic am MUNCIT , am LUPTAT pt tot ce am realizat eventual am oferit , am dat pe gratis , am ajutat .
2. Daca vreti exemplu de promisiune neonorata a d-lui Stef va dau . La sfintirea bisericii din localitatea Ratiu ( 3 km de Tasnat ) dl Stef a promis drum . Sfintirea a vut loc in perioada referendului pt demiterea Presedintelui Basescu , sambata a fost sfintirea si duminica a fost referendu pt demiterea presedintelui Basescu. Bineinteles ca evenimentul a fost politizat si plin de promisiuni neonorate . Si azi este tot drum de pamant de la Tasnar la Ratiu ( 3 km )
3. Pe mine nu ma onoreaza aceste polemici , nu ma reprezinta in consecinte de azi aveti un cititor mai putin .

Va doresc mult echilibru si intelepciune !!!

de Victor la 18 iunie 2014 - 14:21

Din partea mea domnita draga puteti sa cititi sau nu ca nu ma intereseaza si nici nu ma afecteaza cat timp sunt si eu un cititor.Daca aveti impresia ca sunteti singura care munciti in mai multe locuri va inselati amarnic pentru ca nici mie nu imi pica din cer nimic sau ca sa intelegeti mai bine NIMIC.
Eu de exemplu am doua locuri de munca din 2004 asa ca nu va mai stresati degeaba si nici eu nu am avut si nu am afaceri cu statul.Aveti impresia ca lumea se porneste si opreste cu domnia voastra?
Stiu ca unele discutii deranjeaza dar trebuie sa avem capacitatea sa si purtam un dialog nu numai sa muncim.Noi la Carei suntem multumiti ca domnul Stef a ajutat cum a putut si si-a onorat toate promisiunile si sa nu credeti ca o sa ne simtim jenati.Nimic mai fals ca trucul cu politizarea ca doar se stie ca Ianculestiul e sat pesedist si totusi dmnul Stef a aplecat urechea la nevoile oamenilor!
Va recomand un dialog mai sustinut ca stiti vorba aceea,copilul care nu plinge nu capata …
Si nu mai aruncati cu noroi in altii doar pentru ca la un moment dat nu vi s-a indeplinit o dorinta chiar daca e arzatoare.Trebuie doar sa luptati mai mult ca ea sa se implineasca…asta daca va doriti ceva cu adevarat.

Lasati un comentariu