Alertă de antrax în Ungaria

• publicat la: 4 iulie 2014
Alertă de antrax în Ungaria

O infecție cu antrax a fost identificată în carnea de vită din estul Ungariei, iar cinci persoane sunt monitorizate în spital, fiind suspectate că s-ar fi infectat cu antrax, a anunțat vineri Autoritatea sanitar veterinară din Ungaria (ANTSZ), transmite Reuters, citată de Agerpres.

Infecția a fost depistată în carnea de vită congelată, după ce două bovine au fost sacrificate ilegal într-o fermă din Tiszafured, un oraș din Estul Ungariei, aflat la aproximativ 160 km de Budapesta și 120 de km de Oradea.

În România, campania de vaccinare împotriva antraxului a demarat la începutul lunii mai. Aceasta se desfășoară la nivel național, o dată pe an, înainte ca animalele să fie scoase la pășunat. Imunizarea se face pentru toate cabalinele, bovinele, caprinele și ovinele, indiferent de sexul animalelor, după împlinirea vârstei de o lună.

Vaccinarea este gratuită pentru proprietarii de animale, costul acestei acțiuni fiind suportat de la bugetul de stat.

Potrivit ANSVSA, antraxul este o boală mortală în majoritatea cazurilor, de la animalele bolnave neputându-se valorifica nimic dată fiind rezistența deosebită a sporilor și transmisibilitatea lor la om, prin manipularea cadavrelor sau a produselor provenite de la acestea.

Antraxul sau dalacul este o boală infecțioasă produsă de Bacillus anthracis. Această bacterie produce sporii care răspândesc infecția. Boala este comună omului și animalelor.

Oamenii pot dezvolta patru tipuri de infecții cu antrax: antrax cutanat, printr-o leziune a pielii; antrax gastrointestinal, prin ingestia de alimente contaminate; antrax orofaringian (regiunea posterioară a cavității bucale), prin ingestie de alimente contaminate și antrax respirator, prin inhalarea sporilor. Dintre cele patru forme, antraxul respirator duce la deces cel mai frecvent…cotidianul.ro

Lasati un comentariu