BAC 2014:ultima probă şi pentru careieni

• publicat la: 4 iulie 2014
BAC 2014:ultima probă şi pentru careieni

Astăzi, 4 iulie, s-a desfăşurat ultima probă scrisă, proba E) d)- proba la alegere a profilului şi specializării.

Pentru ultima probă a examenului de Bacalaureat, candidaţii au putut opta, în funcţie de profilul şi specializarea urmate

În curtea Liceului Teoretic s-au aflat absolvenţii tuturor liceelor careiene care au susţinut examen din materia aleasă.. Unii au ieşit fericiţi din examen, pentru că au ştiut, alţii au fost mai dezamăgiţi, însă toţi sunt uşuraţi că au terminat cu bacalaureatul şi sunt convinşi că vor promova, unii sperând chiar la note peste 9 la această probă.

,,Uşor, foarte uşor”, aşa au catalogat BAC-ul 2014, absolvenţii clasei a XII-a care au susţinut proba la biologie, în curtea Liceului Teoretic, centru de examen 1302.

Printre primii, după o oră de examen chiar, a ieşit Peter Istvan, absolvent al Liceului Teoretic, profilul  real, ştiinţe ale naturii. ,,Am dat proba la biologie şi subiectele pe care le-am primit au fost foarte uşoare. Am terminat primul, după o oră şi am scris tot, la toate cerinţele. Am avut genetică, am avut cerinţe despre respiraţie, despre sânge, un subiect despre ADN. La primul subiect am avut mai multe teme de biologie, din toate sistemele corpului uman şi despre măduva spinării. Cred că iau peste 9, poate chiar 10. M-am pregătit pentru acest examen de-a lungul întregului an, am învăţat mult în timpul anului, am făcut exerciţii şi-mi şi place mult biologia. O să dau şi admitere din biologie pentru facultate, vreau să dau la Medicină sau la Facultatea de Biologie din cadrul Universităţii Babeş- Bolyai din Cluj.”

Pentru un alt absolvent al profilului real, matematică-informatică de la Liceul Teoretic, Cheregi Cătălin subiectele primite la biologie- ,,au fost foarte uşoare, chiar banale. Am dat din anatomie şi a fost foarte uşor.”

Şi Romanescu Denisa, absolventă a profilului ştiinţe ale naturii şi-a ales să dea examen la Anatomie şi fiziologie umană, genetică şi ecologie umană. Ea a spus că ,,au fost subiecte uşoare, despre anatomia corpului uman, am avut un eseu despre respiraţie, despre afecţiunile sistemului respirator, despre hipofiza, mai exact despre rolul glandei hipofize, am avut să scriem despre diferenţele dintre procariote şi eucariote şi o cerinţă despre materialul genetic. Am ştiut, m-am descurcat şi-mi place mult biologia. Mă aştept să iau o notă mare.Mai aştept acum ziua de luni, când vin  rezultatele, nu am emoţii, şi mă bucur că am scăpat şi de bac”, a spus uşurată Denisa.,, Voi afla rezultatul luni, iar vineri plec deja spre Norvegia, unde mă înscriu la stomatologie”.

Şi colega ei de clasă, Tania Olcoş a ieşit entuziasmată din sala de examen, spunând că ,, a fost bine, am avut subiecte uşoare, nu mă aşteptam să fie chiar aşa de uşor…La subietul al treilea am avut o cerinţă despre glanda hipofiză, am avut de scris şi despre respiraţie. La subiectul al doilea am avut 2 probleme de rezolvat despre ADN şi despre sânge. Mă aştept să iau peste 8. Îmi place biologia şi voi continua să o studiez, să o  aprofundez pentru că vreau să devin asistentă medicală şi să dau la postliceala la Satu Mare, după care voi da la facultate.După un an de postliceală, dai examen şi dacă am peste 6 pot să dau admitere la facultate, aşa m-am gândit să fac.”

Mai puţin fericit a ieşit în curtea liceului Teoretic, Fekete Andrei, de la Colegiul Tehnic ,,Iuliu Maniu” care a spus că ,,a fost un examen greu, au fost subiecte dificile. Eu am dat din biologie, cea de clasa a IX-a şi a X-a, biologie vegetală şi animală. A fost mai greu decât mă aşteptam, de fapt, acesta a fost examenul la care am avut cele mai mari emoţii, celelalte probe le-am depăşit cu bine. Acum sper doar să iau 5-ul.’

Un alt candidat de la profilul real, matematică-informatică, care şi-a ales să dea din informatică a ieşit din examen mai dezamăgit.,,Am dat din info şi am avut programare şi  chiar a fost greu, nu mă aşteptam să fie atât de greu…”

Două fete, absolvente ale liceului ,,Iuliu Maniu”, profilul real, specializarea tehnician al activităţii economice  au dat examenul din geografie, spunând că a fost proba de care le era  mai mare teamă.,,A fost greu examenul, a trebuit să calculăm produsul intern brut al statului Malta pe baza datelor pe care ni le-au oferit, a fost un subiect care ne-a pus în dificultate. A trebuit să comparăm clima Irlandei cu cea  a Italiei şi am avut şi o hartă mută, să zicem aşa, unde ne-am fost numerotate căteva oraşe, râuri, tipuri de relief pe care a trebuit să le denumim.Suntem dezamăgite şi sperăm să luăm nota 5, la română, la mate ne-am descurcat foarte bine, dar aici mai puţin”, au spus tinerele Pop Lavinia şi Secan Alexandra.

Şi absolvenţii de profil uman, specilizarea filologie au dat la proba la alegere din geografie. Pap Bianca, absolventă a Liceului Teoretic, secţia filologie a spus că subiectele la geografie ,, au fost acceptabile, la ce am ştiut am scris, la ce nu,nu am scris, dar am scris în mare parte la aproape toate cerinţele. per total a fost mai greu decât la simulare, dar totuşi nu aşa de greu cum mă aşteptam. O să iau peste 8. Şi voi continua să studiez geografia pentru că o să dau la Turism în Oradea.”

Proba scrisă la alegere a profilului și specializării, din cadrul examenului de Bacalaureat, desfășurată în data de 4 iulie 2014, a fost susținută de 1826 candidați din totalul de 2157 înscriși, un număr de 331 candidați fiind absenți.

Situația prezenței candidaților, în funcție de disciplina de examen, se prezintă după cum urmează:

Fizica – înscriși 68, prezenți 25

Biologie – înscriși 720, prezenți 549

Chimie – înscriși 161, prezenți 134

Geografie – înscriși 989, prezenți 917

Logica – înscriși 4, prezenți 4

Psihologie – înscriși 4, prezenți 4

Economie – înscriși 17, prezenți 17

Filosofie – înscriși 57, prezenți 57

Sociologie – înscriși 1, prezenți 1

Informatică – înscriși 136, prezenți 118

 

La centrul de examen din cadrul Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară „George Emil Palade” Satu Mare un candidat a fost eliminat din examen datorită faptului că a fost depistat cu telefonul mobil asupra lui.

Rezultatele examenului de bacalaureat vor fi afişate în 7 iulie, până în ora 12.00. În aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţii (între orele 12.00 şi 16.00), care vor fi soluţionate în perioada 8 – 10 iulie. Rezultatele finale vor fi anunţate la data de 11 iulie.

 AnaMaria Roman

Lasati un comentariu