BLOCADA 2014, acţiune a Poliţiei Române în judeţele limitrofe frontierei non-UE

• publicat la: 17 iulie 2014
BLOCADA 2014, acţiune a Poliţiei Române în judeţele limitrofe frontierei non-UE

Poliţia Română a intensificat activitățile de prevenire și combatere a activităților ilicite, pe raza județelor limitrofe frontierei cu statele non-UE, respectiv Ucraina, Moldova şi Serbia. Activitățile, desfășurate ca urmare a dispoziției șefului Poliției Române, urmăresc asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, respectarea regulilor de circulație, dar și combaterea infracțiunilor de contrabandă.

În perioada 16-19 iulie a.c., pe raza județelor frontierei cu statele non-UE, respectiv Satu-Mare, Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Timiş, precum şi pe raza de competenţă a Secţiilor Regionale de Poliţie Transporturi Timiş, Cluj şi Iaşi, polițiști din structurile de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale, investigare a fraudelor, poliţie transporturi, operaţiuni speciale, criminalitate organizată, acţiuni speciale, precum şi arme, explozivi şi substanţe periculoase acționează, în sistem integrat, pentru prevenirea faptelor ilegale și impunerea legii.

Structurile teritoriale de poliție sunt îndrumate și sprijinite de ofițeri specialiști din cadrul direcțiilor centrale din Inspectoratul General al Poliției Române.

Astfel, poliţiştii rutieri, acţionează pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente de circulaţie, respectiv: nerespectarea regimului legal de viteză, a regulilor privind timpii de conducere, odihnă şi repaus a conducătorilor de vehicule destinate transporturilor rutiere publice de mărfuri şi persoane. Totodată, verifică legalitatea acestor transporturi, acestea fiind cauye generatoare la nivel naţional.

Poliţiştii de investigare a fraudelor acţionează pentru combaterea actelor de contrabandă şi evaziune fiscală cu tutun şi alte produse accizabile.

Poliţiştii specializaţi în investigaţii criminale previn şi combat faptele antisociale, verifică respectarea obligaţiilor ce le revin persoanelor care au comis infracţiuni, pe durata controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, precum şi pentru prinderea persoanelor urmărite în temeiul legii.

Pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, prevenirea şi combaterea infracţiunilor comise în stradă, în baruri ori discoteci, în pieţe agroalimentare şi târguri, poliţiştii vor institui filtre şi vor efectua controale.

Poliţiştii de la transporturi sunt prezenţi în trenurile de călători naţionale şi internaţionale, precum şi în staţiile de cale ferată, unde, împreună cu structurile de control abilitate, acţionează pentru combaterea călătoriilor frauduloase, furturilor, comerţului ilegal şi altor fapte penale.

Activităţile vizează şi depistarea şi sancţionarea persoanelor care încalcă regimul armelor, muniţiilor şi materialelor explozive, regimul vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic. Poliţiştii structurilor de arme, explozivi şi substanţe periculoase verifică condiţiile de depozitare şi de asigurare a securităţii armelor şi muniţiilor deţinute de persoanele fizice şi juridice.

La nivelul judeţului Satu Mare, în cursul zilei de ieri poliţiştii au acţionat pe toate liniile menţionate anterior.

Astfel poliţiştii rutieri au acţionat în colaborare cu 10 poliţişti rutieri bihoreni pe raza judeţului şi a municipiului Satu Mare pentru prevenirea evenimentelor rutiere şi combaterea cauzelor generatoare de accidente. În cadrul acţiunii desfăşurate ieri au fost reţinute 6 permise de conducere, pentru nerespectarea regimului legal de viteză, consum de alcool, neacordarea priorităţii de trecere pietonilor şi efectuarea unor depăşiri neregulamentare. De asemenea au fost aplicate 525 contravenţii , din care 243 pentru nerespectarea regimului legal de viteză , element care reprezintă principala cauză generatoare de accidente la nivelul judeţului nostru. Valoarea amenzilor aplicate se ridică la 57000 lei.

Poliţiştii rutieri negreşteni au identificat în trafic un bărbat , în vârstă de 60 de ani, care conducea autoturismul marca Grand Cherockee , pe strada Victoriei din Negreşti Oaş. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că autoturismul nu avea drept de circulaţie pe teritoriul României, iar în urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest a rezultat o concentraţie de 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat. I-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. În acest caz se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui autovehicul fără drept de circulaţie pe teritoriul ţării noastre şi conducerea unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică peste limita legală.

Poliţiştii de investigare a fraudelor au acţionat pentru combaterea actelor de contrabandă, au fost ridicate în vederea confiscării 2300 fire ţigarete de contrabandă şi au fost constatate 2 infracţiuni.Poliţiştii sătmăreni au depistat pe strada Martirilor Deportaţi din municipiu, în bărbat în vârstă de 43 de ani , care  avea asupra sa  cantitatea de 1160 fire ţigarete, de diferite mărci,  provenienţă Ucraina. În cauză se efectuează cercetări pentru săvârşirea unei infracţiuni asimilată infracţiunii de contrabandă.

Şi poliţiştii Secţiei Negreşti Oaş au identificat o localnică din Racşa, în vârstă de 50 de ani, care deţinea cantitatea de 800 fire ţigarete de diferite mărci, provenienţă Ucraina.

În acuză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de deţinerea bunurilor care trebuie plasate sub un regim vamal , cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia.

Persoanele sunt cercetate în stare de libertate, în ambele cazuri cantităţile de şigarete au fost ridicate în vederea confiscării.

Poliţiştii de investigaţii criminale au reuşit miercuri identificarea autorilor a  2 înfracţiuni şi punerea în aplicare a 2 mandate de executare a pedepsei cu închisoarea.

În data de 16.07.2014, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale în urma verificărilor efectuate şi a muncii specifice desfăşurate au depistat autoturismul marca Volkswagen Passat, în posesia unui bărbat  de 51 ani, din municipiul Carei.Autoturismul figurează urmărit de către autorităţile ruse şi face obiectul unei cauze penale în care se desfăşoară cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire la furt. În continuare se desfăşoară activităţi în vederea clarificării situaţiei juridice a acestuia.

Tot în cadrul acţiunii în urma investigaţiilor efectuate de către poliţiştii de investigaţii criminale sătmăreni  în colaborare cu cei din Livada au identificat un minor , în vârstă de 16 ani, care în noaptea de 15/16.07.2014 ar fi  sustras auturismului marca VW Golf pe care l-ar fi condus apoi l-ar fi abandonat.  Se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de   furt calificat şi conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere.

Au fost puse în aplicare mandate de executare a pedepsei cu închisoarea de către poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale. Au fost depistaţi şi încarceraţi 2 bărbaţi ,  Anton V., în vârstă de 35 ani , din judeţul Satu Mare,care poseda mandat de executare a pedepsei, fiind condamnat la 4 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie şi

Csaba V., în vârstă 37 ani, ,care poseda mandat de executare a pedepsei închisorii, fiind condamnat la 2,3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de violare de domiciliu.

Persoanele încarcerate urmează a fi transferate în penitenciar unde îşi vor ispăşi pedeapsa.

În ceea ce priveşte regimul armelor şi muniţiilor , în cadrul acţiunii desfăşurate ieri au fost constatate 2 infracţiuni.

Poliţiştii din cadrul Secţiei de  Poliţie Rurală Carei împreună  cu cei ai Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au  ridicat o puşcă cu pat de lemn, cal. 5,6 mm, marca GEKO, fara acte de provenienţă, cu elementele de identificare şterse şi un număr de 86 bucăţi cartuşe pentru armă letală calibru 5,6 mm, de la   domiciliul unui localnic din Moftin  . În cauză se efectuează cercetări privind comiterea infracţiunii de ,,Nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor”, faptă prevăzută şi pedepsită de art.

342 alin.2 Cod Penal.

Un alt caz în care poliţiştii SAESP efectuează cercetări pentru pentru săvârşirea infracţiuni de nerespectare a regimului armelor şi muniţiei faptă prev. şi pedep. de art. 342 aln.6 Cod Penal şi s-a dipus ridicarea în vederea continuări cercetărilor o armă cu proiectile de cauciuc, aparţinând unui sătmărean , căruia autorizaţia de port armă i-ar fi expirat în cursul anului trecut şi nu ar fi depus documentaţia necesară pentru reînnoirea autorizaţiei, fapt pentru care arma a fost ridicată.

Acţiunile desfăşurate la  nivelul judeţului  Satu Mare fac parte din acţiunea dispusă la nivel național de șeful Poliției Române şi vor continua şi în cursul zilei de joi.

Lasati un comentariu