Buletin de Carei a căzut în dizgraţia consilierului personal al primarului UDMR al Careiului. Autonomia ţine acum capul de afiş

• publicat la: 11 iulie 2014
Buletin de Carei a căzut în dizgraţia consilierului personal al primarului UDMR al Careiului. Autonomia  ţine acum capul de afiş

După ce timp de 13 săptămâni (număr cu noroc în cazul nostru),consilierul personal al primarului Kovacs şi-a justificat banii publici primiti pe statul de plată al Primăriei careiene prin atacurile la adresa ziarului Buletin de Carei şi a liderului opoziţiei din Consiliul Local (un consiliu majoritar UDMR ), iată că a fost găsit un subiect cu mult mai important decât viaţa în comunitatea noastră locală. Autonomia secuilor. Misteriosul consilier plătit din bani publici dar care nu dă pe la servici, după cum au afirmat directorii de departamente din primărie, inclusiv persoana care îi intocmeşte pontajul, este văzut toată ziua prin oraş în preajma unităţilor de învăţământ  unde îşi poartă nepotica sau la sediul UDMR .Nu şi la primărie, de unde încasează un salar de peste 2.100 lei lunar,încă din toamna lui 2008.

Am tot aşteptat ca în cele 13 săptămâni să avem în sfârşit dovada ,adică fluturaşul de salar prin care să putem aduce la cunoştinta careienilor că primarul ales de ei  a reuşit să îşi achite  toate datoriile către bugetul de stat (bugetul din care se plătesc salariile medicilor, profesorilor, consilierilor şi primarilor,pompierilor,etc.) şi astfel să poată beneficia şi domnia sa de întreg salarul oferit de Guvernul României.

Nu a fost să fie.Poate cu altă ocazie,ca să sărbătorim şi noi intrarea în normalitate a alesului local.Promitem să il publicăm şi noi,evident în mod gratuit.

Vehemenţa şi insistenţa cu care timp de 13 săptămâni,consilierul personal al primarului Kovacs  a incercat să convingă vorbitorii de limbă maghiară  de veridicitatea unor neadevăruri flagrante ne fac să ne întrebăm dacă nu ar fi cazul ca periodic să treacă pragul unui cabinet medical specializat în  tratamente aferente  pierderilor  de memorie.

Nu mai e un secret pentru niciun careian faptul că în timp ce nimeni din redacţia Buletin de Carei nu a fost membru al defunctului PCR,consilierul primarului Kovacs şi redactor şef la publicaţia în discuţie, este absolvent al celebrei instituţii politice a PCR denumită Stefan Gheorghiu,promoţia 1982,….

„”Boros Ernő 1952-ben született Nagykárolyban. Egyetemi tanulmányait a bukaresti Stefan Gheorghiu Akadémia újságírói fakultásán (1982), majd a kolozsvári BBTE szociológia szakán (2008) végezte….”””

fapt consemnat  deja  în „Consilierul primarului….”

Autonomia secuiască  susţinută de UDMR a devenit mai nou subiectul principal al unui ziar ce se pretinde a fi local.In ultimele două apariţii, abundă informaţii false despre desfăşurarea şedintei CL, care din fericire se pot verifica urmărind Filmul Săptămânii de pe www.buletindecarei.ro.

Nu numai autonomia a fost subiectul preferat al consilierului primarului careian în ziarul de casă al UDMR în care  timp de 13 săptămâni Buletin de Carei a ţinut  prima pagină,devenind vedeta locală.

Nostalgia după regimul comunist care i-a consacrat atât pe primar cât şi pe consilierul personal al acestuia plătit din bani publici şi care este şi redactor şef la ziarul de casă al UDMR,a umplut spatiile libere de subiecte locale reale, cu odele de tristă amintire dedicate primarului Kovacs.

Cultul personalităţii  este mai pregnant astăzi la primăria Carei decât pe vremea lui Nicolae Ceauşescu sau Stalin.Şi acum,tot pe banii contribuabililor  oneşti,că de la cei care nu au  fost in stare să agonisească nimic după 30 de ani  de muncă nu poţi să ai aşteptări de niciun fel.

Deranjează până la paroxism  posibilitatea amplasării unui bust al regelui Ferdinand I al României în Carei,de fapt oriunde altundeva decât în preajma Monumentului Ostaşului Român,considerat ca singurul spaţiu românesc.

Nici nerespectarea promisiunilor primarului Kovacs nu mai miră pe nimeni dintre careieni,mai ales pe cei care au simţit pe pielea lor  această caracteristică a lui.

În încercarea de a  atenua din divergentele dintre cele doua formatiuni politice opozante, consilierul Ciută a decis să facă primul pas şi să iniţieze discuţii cu primarul chiar înainte de apariţia pe ordinea de zi a şedintei de consiliu a proiectului de hotărâre privin locul de amplasare a bustului regelui Ferdinand.

Deplasările   în diverse puncte din oraş,alături de ing.Sebastian Egli,şef Birou Urbanism,s-au finalizat cu promisiuni ale primarului Kovacs de acceptare a amplasării bustului.E drept că  la prima ieşire a fost de acord cu amplasarea  în parcul castelului,în două locaţii diferite.Apoi a revenit şi a acceptat amplasarea doar în parcul  defrişat şi reamenajat din preajma magazinului Oţelul pentru ca la dicscuţiile din cadrul şedinţei de consiliu să consemnăm că nu doreşte decât în vecinătatea Monumentului.

Animozităţile nu sunt de factură recentă,sentimentele primarului la adresa  personalităţilor comunităţii române fiind manifestate cu aplomb în chiar preajma Centenarului Gheza Vida,părintele Monumentului Ostaşului Român,când a decis ca să aştepte oaspeţii prin deschiderea unui şantier de lucrări cu 6 zile înainte de eveniment.( aici si aici).

Supărat că lucrurile au decurs totuşi mai mult decât excelent,a omis introducerea pe  ultima hartă tipărită a oraşului ,ca obiectiv turistic,tocmai a Monumentului Ostaşului Român,omisiunea extinzându-se de această dată şi asupra bisericilor româneşti şi a şcolilor de renume.

A venit acum şi rândul marelui rege Ferdinand al României de a nu fi acceptat de conducerea UDMRistă a oraşului Carei ce face parte din statul România.Încercări jalnice din partea unor oameni la fel de jalnici care nu au nici un fel de noţiuni de istorie …sau poate e doar rea voinţă.Cum va judeca istoria deciziile conducerii UDMR a municipiului Carei împotriva a tot ce este românesc ? O vor consemna generaţiile viitoare la fel cum nu au rămas necunoscute nici faptele zeloşilor adepţi ai regimului de forţă hortyst care i-a deportat din Carei şi împrejurimi pe toţi cei de altă etnie decât ei.

Majestatea Sa Ferdinand I, rege al României, principe al României, principe de Hohenzollern-Sigmaringen, supranumit „Cel Loial” si „Întregitorul”, născut la  12/24 august 1865, la Sigmaringen – decedat la  20 iulie 1927, Sinaia, Castelul Peleş, a fost rege al României din 10 octombrie 1914 până la moartea sa. Din 1890 a fost membru de onoare al Academiei Române, iar intre 1914 si 1927 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiasi institutii.

Al doilea fiu al printului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen, care era fratele regelui Carol I al României, Ferdinand a devenit moştenitor al tronului român intrucât unchiul său nu avea urmasi in viaţă.

Dotat cu o inteligenta superioară si o cultură vastă, Ferdinand a condus cu cinste destinele României. Ajuns rege in 1914, când a debutat Primul Război Mondial, Ferdinand a fost in curând pus in situatia grea de a alege intre interesele ţării sale de adoptie, România, si identitatea sa germană, care se aflau in conflict ireductibil. După o perioadă de neutralitate, in 1916 România a ales să intre în război pentru realizarea dezideratelor sale nationale. La aflarea vestii că România s-a aliat cu Antanta, familia din Germania l-a renegat, iar la Castelul Hohenzollern s-a arborat in doliu stindardul heraldic al familiei. In timpul războiului, Ferdinand si mai ales Maria, au contribuit esenţial la concentrarea efortului de război si la păstrarea moralului Armatei Române.

Ferdinand a refuzat să ratifice pacea separată dintre puterile centrale si România, negociată in februarie-martie 1918, la Buftea si semnata de România in mai 1918. In cele din urmă, situatia avea să se schimbe. In cursul anului 1918, anul de nastere al României Mari, situatia războiului s-a intors impotriva puterilor centrale si Ferdinand s-a intors la Bucuresti in fruntea Armatei, trecând pe sub Arcul de Triumf, intampinat fiind de populatia entuziasta. Armata Română a ajuns până la Budapesta, eliberând Ungaria de un regim comunist.In toate localităţile din Ungaria,regele Ferdinad a fost primit călduros de autorităţi şi clerici, cu pâine si sare,fapt confirmat de pozele vremii.

În anii care au urmat Primului Război Mondial, România a cunoscut o serie de transformări profunde, în special prin aplicarea reformei agrare și a votului universal.

Ferdinand a fost încoronat rege al României Mari, la 15 octombrie 1922 în Catedrala din Alba Iulia.

Acesta este portretul regelui Ferdinand al României căruia i se refuză de către  UDMR prezenţa într-unul din parcurile muncipiului Carei,municipiu unde a fost prezent împreună cu regina Maria şi Iuliu Maniu ,în anul 1919,la 21 mai,la reîntoarcerea din Ungaria .

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 11 iulie 2014 - 18:19

Opiniile sunt împãrtite. Mai ales ale celor care ii simpatizează pe cei care au rãmas la guvernare.
Cum adicá „cine a rãmas la guvernare?. Păi n-ați aflat încă de la breaking mews?

„KELEMEN HUNOR PLEACĂ DIN GUVERN, UDMR RĂMÂNE la guvernare”!
Mai bine era INVERS, ne costa mult mai puțin, se fura mult mai puțin, ne rămâneau păduri mai multe.

S-a scris și în SzFU din 25 iunie 2005 despre criza rachetelor, despre criza ucraineană, despre criza din Gaza și despre … criza busturilor de la Carei.

NU, nu a fost vorba de mărimea bustului, a cupei de la sutien, de bust size, de brassiere measurement, de brassiere size, sau bra size așa cum au crezut și s-au bucurat de pomană Kovács Jenö și consilierii UDMR-iști care i-au tinut apoi isonul la vot.

Asta și fiindcă în limbajul curent, prin bust se înțeleg și cei doi sâni ai unei femei, considerați ca un tot unitar. Epresia un bust ferm fiind echivalentă cu sâni tonifiați. De aici și termenul de „bustier” sau „bustieră”, care reprezintă un element de lenjerie, un gen de corsaj foarte decoltat, fără bretele, care nu acoperă decât bustul, îmbrăcând bine pieptul, pe care îl susține.
http://en.m.wikipedia.org/wiki/File:PostureFoundationGarments07fig5.png

La ședința CL a fost vorba totuși de „bust” adică de acea specie a portretului în sculptură și în pictură, care reprezintă partea de sus a corpului omenesc și, eventual, brațele, spre deosebire de statuie care reprezintă persoana în întregime.De multe ori, bustul este montat pe un soclu, care face parte integrantă din lucrare. Cel mai frecvent, busturile sunt fie sculptate în marmură fie turnate în bronz.

Mi-au plăcut și comentariile de la subsolul articolului amintit din SzFU.
Sunt atât de duioase, atât de pline de dragoste de țară că-ți dau lacrimile imediat ce le citești. :((
Mare mai este dragostea intre oameni, intre etnii, între neamuri în lumea asta a ta cea mare, Doamne!

Nu mă pot abține să nu le las exact așa cum le-am citit, adică în original:
– Ferenc Téglás: Moldávia határmentén inkább jobb lenne. A kastély kertbe semmi keresni valója . Semmi köze nincs a Károlyi családhoz.
– Barna Veres Zsuzsa: Ilie Ciuta állítsa pl.a saját kertjébe, ha a másik hely nem felel meg neki.
– Ferenc Téglás: Nem rósz. Lenne a galamboknak landoló helyük.
– Schnebli Norbert: …miert nem allitjak Bukarestbe???

de MIA la 11 iulie 2014 - 18:45

imi este rusine ca grofii karoly au radacini romanesti din maramures!
nici macar nu au reusit sa isi pastreze castelul facut de inaintasii lor si datorita datoriilor imense au trebuit sa renunte la el si sa il cedeze statului.mai mare rusinea! si acum tocmai pe un rege al romaniei cu radacini nemtesti il refuza in locul pe care ei l-au cedat fara mustrari de constiinta altora!
techergheiii tot asa raman !

de zoli la 11 iulie 2014 - 19:02

cei care comenteaza impotriva lui ilie ciuta pe friss sa spuna cati romani angajeaza si la cati fac carte de munca si dau la timp salariile?
toti stau langa masa de la primari de unde le pica resturi si atata.
macar domnu ciuta angajeaza orice careienii nu conteaza ca sint romanii sau maghiarii!

de emil la 11 iulie 2014 - 19:57

Evident, asta e autonomia la care vizează: fără români. În autonomia aia ungurii sunt stăpânii și se vorbește numai ungurește. Drepturile minorităților se compun dintr-un articol unic: minoritățile au dreptul de a se integra în majoritatea ungurească, pentru aceasta fiind obligate să cunoască limba ungurească, deoarece ea este mijlocul de comunicare folosit de majoritatea locuitorilor autonomiei secuiești; ele trebuie să cinstească steagul secuiesc și cel al Ungariei.
3,14!

de eva la 11 iulie 2014 - 20:14

Es tik mert nem mentek Budapestre?

de TULIPAN la 11 iulie 2014 - 20:36

Domnule @”emil” aveţi un „discurs” exact ca a acelora pe care doriti sa îi combateti ! „Mult elan revoluţionar si mânie proletară” !
PS: PENTRU „CONFORMITATEA” „TOKES LASZLO”

de TULIPAN la 11 iulie 2014 - 20:39

Felicitari pentru comentariu, domnule Horia Maries !

de emil la 12 iulie 2014 - 08:18

@tulipantof 20:36

„Discursul” redă în esență ideile ungariștilor, care nu-mi aparțin și pe care nu le aprob, dimpotrivă. Lucrez cu materialul clientului. Nu e „exact” ca AL acelora pe care……. pentru că băieții ăia stau prost la capitolul aritmetică, cam ca dvs. și tokos laszlo la gramatică. Dacă e cazul aduc probe suplimentare decât cele pe care tocmai mi le-ați oferit. N-o fac acum pentru că încă se cercetează pe unde și când au terminat unii dintre ei liceul. În românește, articolul posesiv se acordă cu obiectul posedat, recte „discursul”, care este de genul neutru, adică la singular este „al”, iar nu „a”. Articolul hotărât enclitic „a” nu are ce căuta în formula „pentru conformitate”. Dar, la cum vorbește tokos laszlo, asta este doar o chestiune minoră. Traduc ideea esențială a „discursului” pentru cei incapabili să o înțeleagă (ideea, nu discursul! căci, dacă ar fi fost discursul, aș fi scris „să îl înțeleagă”): dacă în Carei, acum când nu există autonomie secuiască, primăria și organizația locală udmr manifestă atitudini deschis antiromânești, ce s-ar întâmpla dacă respectiva autonomie ar deveni realitate? Pe baza experienței, martie 1848,1867-1918, septembrie 1940-octombrie 1944, sugerează un răspuns posibil.

de functionar la 12 iulie 2014 - 09:19

pentru conducerea actuala a udmr carei toleranta si bunaintelegere cu celelalte etnii conlocuitoare din carei este zero!
tot ce intreprind si fac este numai pentru etnia lor si impotriva celorlalte din oras.
nu se dau in laturi nici de la falsificari ale datelor si evenimentelor istorice si doresc sa se impuna numai cu forta sau cum se spune cu metoda pumnului in gura.
observ ca la sedintele de consiliu este o adevarata prigoana impotriva romanilor si a culturii romane.
metodele staliniste au reinviat la carei prin consilierii si primarii udemeristi!

de TULIPAN la 12 iulie 2014 - 09:31

Stimate domn @ „emil” cu un astfel de „COMENTARIU” nu impresionati pe nimeni !
Las la o parte „limbajul elevat” pe care il folositi ! Cat priveste ARITIMETICA SI GRAMATICA lasati-o mai moale !
PS: Cat priveste „licenta” „tuli-pantof} va sfatuiesc, pe viitor:
„nu mai sus de sandală” !

de CIUVICA ANTENA 3 la 12 iulie 2014 - 10:10

Domnule @ “emil”, nu ma mai imitati , ca-l suparati pe “domnul profesor” dan voiculescu !
PS: Bine nu se simte nici tov.vadim tudor(ode conducatorului iubit, tov, secretar general nicolae ceausescu) de la “gazeta” Romania Mare !
.

de gherghina la 12 iulie 2014 - 10:11

nici tu nu ne impresionezi cu limbajul de lemn stimabile comunist tatuc sfatuitor.
am mai auzit de indemnuri din astea tulipanocomunistoide si tot nu suntem impresionati decat de lipsa de fond si de deturnarea atentiei de la esenta.

de ionica la 12 iulie 2014 - 10:32

mai usor cu beutura mai tulipan ciuvica antena3 gadea tulipan…..mai bine dai sfaturi din astea la picatii de la agro lui imi ca poate reusesc la toamna ,.

de emil la 12 iulie 2014 - 11:41

tulipantalon 12 iul 09:31

Nu primesc „sfaturi” de la agramați, care nu știu nici măcar să scrie corect cuvântul „aritmetică” în limba română, dimpotrivă „sfătuitorul” pare mai degrabă în situația de a avea nevoie de ele. Forma literară agreată la singular este „sanda”. Există, ce e drept și varianta „sandală”, dar după acest model de formă coruptă, vom auzi în curând și „varianta” „cazmală” și, de ce nu, la erudiți de acest gen, „haznală”, din moment ce auzim deja „sarmală”. Ați putea detalia ce înțelegeți prin „un astfel de comentariu”?
@ciuvică pantene proV
în ce anume am imitat pe cineva?

de grămătic si critic literar la 12 iulie 2014 - 16:18

Intrebati-l pe colegul dumneavoastra de partid,”dr in drept” vanghelie PCR-PSD!

de Marcel la 12 iulie 2014 - 20:04

In societatile mai civilizate cum le place tulipanilor sa spuna despre alte tari decat cea in care locuiesc ei,primarii sunt un exemplu pentru comunitate prin comportament.Eu am lucrat in Austria si acolo primarii de localitati mici cum este Careiul se ocupa de primarie in mod voluntar adica nu accepta salar deoarece considera ca este munca in folosul comunitatii.La fel si consilierii care au demonstrat inainte de a candida ca sunt capabili sa intretina o familie si o afacere personala.La fel este si in Tirolul de Sud si in Catalonia.
Cum reusesc sa prosteasca lumea consilierii udemeristi si primarii din Carei cu aroganta si incompetenta lor pentru ca nu cred ca vreun careian sa nu stie ca ei traiesc numai din banii orasului si ca unii au candidat ca sa aiba din ce trai.
In Austria ar fi expulzati demult din sanul comunitatii si dati de exemplu de asa nu se face!

de DATORIA la 13 iulie 2014 - 11:02

PRIMARUL KOVACS ARE DATORII DE MILIARDE PENTRU CARE FISCUL RETINE DIN SALAR 30 PROCENTE.GINERELE CRISTIAN GIURGIU KOVACS A FOST ANGAJAT DE PRIMAR IN PRIMARIE IMEDIAT DUPA ALEGERI IMPREUNA CU APROPIATII CARE FORMEAZA FAMIGLIA UDMR IN PRIMARIE.AR FI INTERESANT DE VERIFICAT CATE FAMILIII INTREGI SUNT ANGAJATE LA PRIMARIE SI PE CE SALARII.
CAREIENII MOR DE FOAME SI SUNT SOMERI IAR IN PRIMARIE KOVACS DA LA BEKO SALAR DE INCADRARE DE PESTE 8 MII DE LEI SI SALAR MEDIU PENTRU OAMENII PRIMARULUI ESTE DE 960 DE EURO.
VREM SA VEDEM FACTURILE DE LA PAVAJE SI CE CALITATE SUNT CELE PUSE SI CUM SUNT CELE CARE APAR SCRISE IN PROIECT.
PRIMARUL KOVACS NU PLATESTE TAXE SI IMPOZITE LA ORAS PENTRU CA A TRECUT TOT CE A AVUT PE NUMELE FETEI SI BAIATULUI SI A NEVESTEI PENSIONARE.
PRIMARUL KOVACS SE PLIMBA CU MASINA FUNDATIEI DE TURISM CUMPARATA DE LA BACAU CA NU POATE AVEA CEVA PE NUME PANA NU PLATESTE DATORIILE.
UNDE E PADUREA DE LA IANCULESTI???
CE VREA UDMR LA IANCULSTI CU LACUL SATENILOR???NUMAI SA FURE DE LA ALTII VOR? DE CE NU SUNT IN STARE SA ISI FACA SI EI PE PAMANTURILE LOR?
PLATITI DATORIILE LA BUGET DOMNULE PRIMAR SI NU MAI PUNETI POSTACII SI PE CONSILIERUL PERSONAL SA UMPLE ORASUL CU MINCIUNI CA VA STIE TOATA LUMNEA CE POAMA VENITURA IN CAREI SUNTETI IN CASELE ALTORA.OM LA PENSIA AZI MAINE SI FARA CASA SI MASA STA CU MANA INTINSA LA BANII STATULUI.UN FALIMENTATOR DE FIRME,CE MAI….

de pasarica la 13 iulie 2014 - 12:22

Bine ca se pot face angajari la bugetari,dar un post de instrucor sportiv la tenis de masa ,care a fost aprobat in sedinta de consiliu anteriaoara nu se poate face.Si se mai spune ca nu au nimic cu Podoaba Mircea.

de delia la 14 iulie 2014 - 06:48

rusinos mod de a conduce o primarie.unii angajati sunt model de comportare dar daca esti prieten cu primarii iti permiti sa nu dai pe la servici..numai de la udmr te poti astepta la asa ceva.

Lasati un comentariu