De ce să ne dăm copii de-acasă?…Autorităţile locale ignoră sportul de performanţă

• publicat la: 3 iulie 2014
De ce să ne dăm copii de-acasă?…Autorităţile locale ignoră sportul de performanţă

Alţi doi tineri sportivi careieni sunt solicitaţi de către  cluburi din ţară pentru performanţele lor şi datorită lipsei totale de implicare în  finanţare din partea administraţiei locale care pare decisă  să ignore  tenisul de masă careian care cucereste medalie dupa medalie .

Problemele financiare cu care se confruntă disciplina sportivă tenis de masă  din municipiul Carei nu mai sunt demult o noutate pentru careieni şi nu numai.(aici)

Un sport apărut pe harta oraşului în 1999 datorită muncii asidue depusă de antrenorul Podoabă, riscă să dispară înainte chiar de a fi consacrat în liga naţională, deşi talente şi rezultate sunt cu carul!

Repetatele cereri  pentru susţinerea unui instructor sportiv  zac prin sertare deşi  există o persoană care este dispusă să aplice pentru această activitate pentru salariul minim pe economie! Până şi anveloparea sălii de sport,aprobată în Consiliul Local încă de anul trecut ,este lipsă din  planul de lucrări ale administraţiei locale  şi astfel cheltuielile de regie se menţin la cote ridicate.

La ultima deplasare de la Buzău, la Paleta de Argint, concurs rezervat juniorilor IV – copii 8-10 ani, careianul Paul Szilagy a concurat pentru echipa CSS Odorheiul Secuiesc cu care a reuşit clasarea pe locul IV iar individual, pe locul 8, fiind cel mai tânăr participant. A fost repede remarcat de antrenorul federal Viorel Filimon, care mai trece câteodată pragul clubului TAPO Carei .

Atât Paul, cât şi Dari Helga sunt solicitaţi de către antrenorul federal Filimon pentru a face parte din echipa de la Constanţa. În urma discuţiilor dintre antrenorul Podoba şi Viorel Filimon se va decide soarta celor două talente careiene.

Cei doi sportivi nu sunt singurii pe care oraşul nu-i sprijină în niciun fel pentru a concura sub culorile locale . Toţi sportivii careieni de la tenis de masă care au ajuns la nivel de performanţă sunt obligaţi de împrejurări să renunţe la clubul local pentru cluburi din ţară bine finanţate.

În ultimii 3 ani au luat cale pribegiei,fiind apreciaţi în mod deosebit de cei care i-au solicitat, încă 5 sportivi.

Alin Măran este momentan la Constanţa, la Centrul Olimpic, Sek Kristof a fost şi el nevoit să plece la Constanţa de unde a ajuns acum in Germania,Toth Mark joacă tot la un club german de elită,Grad Anca joacă pentru CSM Arad, iar Heinrich Kevin se află la Târgul Secuiesc.

Şi toate acestea pentru că administratia locală nu este interesată în  promovarea unei echipe locale de tenis de masă,fete sau băieţi ,în Liga B pentru început.

Avem copii cu potenţial,avem un antrenor dispus să facă  pregătire cu ei şi care a demonstrat  că este capabil să aducă rezultate mai mult decât remarcabile şi atunci care să fie problema?Cine nu îi doreşte pe aceşti tineri la Carei şi nu doreşte o echipă de divizie?

Pe parcursul a 20 de ani de antrenorat, Mircea Podoabă a pregătit şi transferat următorii jucători:LUPSA IOANA  la Eternit  Oradea (div. B seniori);PINK MARK -Centrul Olimpic Bistriţa, CSM Arad, BVSC Budapesta, CSS Slatina ,(acum antrenor la un centru de profil din LONDRA);GRAD ANCA –CSM Arad; RUS ANDREI -CSM Cluj; SEK KRISTOF şi MARAN ALIN -CSS Constanţa; BALAJ ROBERT -CSM Cluj;HEINRICH KEVIN –CSS Tg. Secuiesc;  KERESZTESI KITTI –LPS Tg. Mureş; MOLNAR GERGO – Cegled Ungaria.

Tinerii careieni concurează cu sportivi ce dispun de fonduri şi de echipamente de marcă, dar câştigă trofeu dupa trofeu. Kitty şi Helga au adus bronzul  de la Open-ul Austriei  pentru  ACS Dumbrăviţa din judeţul Timiş care are  echipă  de tenis de masă în Superliga naţională. Mircea nu a dispus de sumele necesare deplasării, înscrierii şi cazării la o competiţie de un asemenea nivel ca cea din Linz, cu 64 de echipe participante dintre cele mai reprezentative din Europa.

Helga şi Kitty nu  au băgat de seamă răutăţile unor umili funcţionari  şi au mai adus o medalie de argint  de la Open-ul Croaţiei ,,Zapping ’’,de la Zagreb din perioada 15-18 mai 2014, rezervându-şi dreptul ca din Praga, de la Turneul de Tenis de Masă, să revină cu 2 medalii de aur şi una de bronz. Medalia de aur de la echipe a fost dublată de cea de la individual pentru Kitty Keresztesi, iar DARI HELGA a revenit cu una de BRONZ!

Un comunicat al Direcţiei de Sport  anunţă performanţa, dar încă niciun primar  nu a apreciat performanţa sportivelor de la TAPO CAREI  cum vedem că se întâmplă peste tot în  alte localităţi.Dacă alte cluburi careiene beneficiază de sprijinul constant şi de prezenţa la fel de constantă a edililor oraşului, sportivii lui Mircea sunt cenuşăresele Careiului şi poate de aceea soarta le surâde mereu, încununând munca depusă şi modestia ce îi caracterizează .

În luna august, Federaţia Română de Tenis de masă organizează baraj de calificare pentru divizia B la acest sport. Chiar să nu îşi dorească conducerea acestui oraş ca sportivii noştri să evolueze  în astfel de competiţii? Ratăm şansa  de a dispune de echipe performante care să reprezinte Careiul  numai pentru că nu practică sportul agreat de unii sau alţii din primărie?Avem ocazia să ne facem remarcaţi la nivel naţional ca oraş care sprijină performanţa în sport.Am beneficia de reclamă gratuită.Potrivit celor declarate de antrenorul Podoba,efortul pentru promovarea în liga B  ar aparţine sportivilor careieni iar susţinerea financiară ar presupune în jur de 1.000 lei pe etapă la care se adaugă cheltuieli de deplasare.Pe an sunt 4 etape.O sumă ridicolă în comparaţie cu cea alocată pentru  tot felul de întâlniri şi cine de taină sau cele alocate amenajării de parcări pentru firme private.

Avem trei fete care pot oricând să evolueze pentru  o echipă în divizia B şi fără cheltuieli prea mari sau nu la fel de mari ca şi cele cu care am fost obişnuiţi la echipele de fotbal. Finanţăm tot felul de sindrofii, dar nu ne  susţinem  în niciun fel tinerii careieni talentaţi şi de viitor.

Dari Helga a fost luată în vizor şi de către persoane din Budapesta care şi-ar dori să evolueze în echipe de top. Renunţăm pur şi simplu la ea?

Pentru 2 săptămâni de cantonament, suportate financiar de CSS Odorheiul Secuiesc, Paul nu poate să îşi plătească deplasarea, dus- întors.

Prezent ca invitat la postul local de radio în cursul zilei de duminică, primarul Kovacs a afirmat “ totdeauna  a fost ajutat TAPO şi cei de fac performanţă…chiar acuma am dat la el ceva” .

Afirmaţia face parte din colecţia de perle sau minciunele care creşte de la o zi la alta.Acel ceva se referă la   motorina  pentru ultima deplasare de la Praga,unde a fost necesară înscrierea,cazarea  şi masa,echipamente.În plus,persistă lipsa de dialog şi încurajarea discuţiilor în particular, promovate mereu în şedinţele de consiliu unde  laitmotivul  „veniţi să discutăm în birou ,nu aici,nu aşa se procedează….”  se repeta constant.

Aducem la cunoştintă pe această cale domnului primar că Clubul TAPO de pe lângă Clubul Elevilor Carei a fost amenajat pe locul unei foste  centrale termice datorită implicării şi muncii lui Mircea Podoabă. Acest antrenor a adus sala de antrenamente la standarde înalte şi a pregătit şi antrenat copii noştri fără a beneficia de sprijin constant  din partea administraţiei locale sau a Clubului Elevilor de care aparţine.Antrenorul este obligat să depună eforturi substanţiale în a căuta sponsori pentru deplasări, tăind astfel din timpul alocat antrenării copiilor. Pentru a face performanţă, copii mai au nevoie, înafară de munca asiduă şi de o alimentaţie corespunzătoare şi de echipamente şi de posibilităţi de deplasare la competiţii.

Dacă străinii i-au apreciat mereu, conducerea oraşului nu a fost niciodată prezentă în mijlocul lor, nici măcar atunci când au revenit cu MEDALII de AUR de la Praga.

Am ajuns să ne dăm copii la alte cluburi numai pentru a  susţine ambiţiile unora? Avem un viceprimar care a fost sportiv  la viaţa lui şi de la care se aştepta susţinere pentru o activitate sportivă care poate face reclamă oraşului unde îşi desfăşoară activitatea.

Chiar nu este nimeni interesat de valorile noii generaţii? Dar de activitatea sportivă de performanţă în Carei?

Daniela Ciută

comentarii

de Nelu la 3 iulie 2014 - 21:47

bravo voua pentru rezultate!!!!
vedeti=va de treaba si mereti mai departe ca la fiecare le vine randu daca asa rautaciosi is!
Copii sa fie sanatosi si antrenoru in putere ca vin ele rezultatele!

de Pop Rodica la 3 iulie 2014 - 23:06

Felicitari domnule Mircea Podoba!!!

de eva la 3 iulie 2014 - 23:13

Rautatea din ei nu ii lasa sa sprijine acesti copii minunati.Sa te pui tu marele primar impotriva talentului unor copii.Asta da barbatie! Este un comandant brav.Ce victorie… Extraordinar… Si omul asta mai este si bunic. Sper ca ,cu asa o atitudine fata de niste copii sa nu fie lasat prea des in preajma nepotelului. De ar da Domnmul sa ajunga sa se roage de Mircea sa -i ia nepotul la tenis.

Lasati un comentariu