Germania este noua campioană mondială la fotbal

• publicat la: 14 iulie 2014
Germania este noua campioană mondială la fotbal

Germania – Argentina 1-0 (0-0, 0-0)

Germania a câştigat campionatul mondial de fotbal învingând Argentina în prelungiri prin golul înscris în minutul 113 de Mario Götze. O victorie muncită şi foarte greu obţinută de echipa care era creditată ca fiind favorită înaintea finalei. În teren, victoria Germaniei s-a datorat faptului că a reuşit să fructifice SINGURA situaţie în care apărătorii argentinieni nu s-au sincronizat şi l-au lăsat pe Götze într-o poziţie ideală de gol. Argentina a beneficiat de DOUĂ erori majore ale apărării germane dar din poziţii de unu la unu cu portarul Higuain (în prima repriză) şi Palacio (în partea a doua a meciului) şi-au bătut joc de situaţiile de gol avute.

Am avut o finală „închisă”, cenuşie, mult, mult sub alte finale. Argentina a mizat până la saturaţie pe clasicul ei joc defensiv, blocând în primă instanţă la cca 30-35 de metri acţiunile germanilor, iar când aceştia străpungea prima linie de apărare, cea de a doua de pe 16 metri a fost inexpugnabilă. O tactică clară a unei echipe care ştia că nu are voie să se deschidă în faţa nemţilor şi totodată conştientă că vedetele din faţă nu sunt capabile să maseze adversarul în terenul advers. Germania a fost vizibil incomodată de stilul de joc al Argentinei şi din această cauză a recurs la o „tiki-taka” made in Bavaria, dar fără finalizări periculoase pentru poarta lui Romero. Este adevărat, Germania l-a pierdut la încălzire pe unul dintre oamenii cheie, Khedira, adică dispecerul de la centrul terenului. Pentru a compensa această pierdere, fundaşul lateral Lahm a jucat mai mult pe post de mijlocaş ofensiv, dar nu a fost sufiecient. Meciul a fost „închis” şi „cenuşiu” nu doar pentru că a fost tacticizat la maxim, ci şi pentru că mai mulţi jucători din ambele tabere au evoluat slab. Kroos (de nerecunoscut), Özil (mediocru, ca şi în celelalte meciuri) şi Thomas Müller au fost oamenii care nu au ajutat deloc Germania, iar de cealaltă parte, trio-ul Messi, Higuain, Aguero a jucat la limita mediocrităţii. În schimb, ambele cupluri de fundaşi centrali au reprezentat piesele de rezistenţă ale finalistelor. Pe ansamblu, deşi a fost o partidă echilibrată şi oricine putea câştiga, Germania a meritat victoria. Argentina cu doar 2 şuturi pe spaţiul porţii în 120 de minute, nu putea emite totuşi pretenţii prea multe. Cine a aşteptat totul sau măcar ceva deosebit de la Messi, acum îşi poate da seama (la fel s-a întâmplat şi în 2010) că este o distanţă mare între Maradona şi starul comercial al Barcelonei.

FIFA: ipocrizie şi neruşinare

Forul conducător al fotbalului mondial, FIFA a dat dovadă de ipocrizie şi de o mare neruşinare, acordând trofeul „Balonul de Aur” – cel mai bun fotbalist al campionatului mondial – lui Lionel Messi. Este o alegere nu greşită, ci una care insultă sute de milioane de iubitori ai fotbalului. Au fost cel puţin 30 de jucători care au jucat mai bine decât Messi la acest campionat mondial. În ultimele 4 meciuri, Messi a avut doar evoluţii slabe şi foarte slabe. Se pare că decizia FIFA ţine de raţiuni publicitare, dar în acest caz trebuia să precizeze acest lucru. O altă decizie eronată: desemnarea lui Götze ca jucătorul meciului. Este adevărat, Götze a dat golul victoriei, dar au fost alţi 10 jucători (de la ambele echipe) care ar fi meritat această desemnate.

În ceea ce priveşte titlul de golgheter James Rodriguez (Columbia) nu a fost ajuns la Thomas Muller şi cu 6 goluri la activ, cucereşte Gheata de Aur a campionatului mondial. Cel mai bun portar al turneului final a fost desemnat germanul Manuel Neuer.

Casetă tehnică

Rio de Janeiro: 23 de goluri

Stadion: Estadio do Maracana

Spectatori: 74.738

Arbitru: Nicola Rizzoli (Italia)

Asistenţi: Renato Faverani (Italia), Andrea Stefani (Italia)

Al patrulea oficial: Carlos Vera (Ecuador)

Au marcat: 1-0 (min.113 – Götze)

Cartonaşe galbene: Höwedes, Schweinsteiger – Mascherano, Aguero

Germania: Neuer – Lahm, J. Boateng, Hummels, Höwedes – Schweinsteiger – Kramer (min.32- Schürrle), T. Kroos – T. Müller, Özil (min.120- Mertesacker) – Klose (min.88- Götze)

Antrenor: Joachim Löw

Pe bancă: Weidenfeller, Zieler – Durm, Ginter, Großkreutz, Draxler, Podolski,

Neutilizabili: Shkodran Mustafi, Khedira

Argentina: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo – Mascherano, Biglia – Perez (min.86-Gago), Lavezzi (min.46-Aguero) – Messi – Higuain (min.78-Palacio)

Antrenor: Alejandro Sabella

Pe bancă: Andujar, Orion – Basanta, Campagnaro, F. Fernandez, R. Alvarez, Augusto, Maxi Rodriguez.

Neutilizabil: Angel Di Maria

Total şuturi: 10 – 10

Şuturi pe spaţiul porţii: 7 – 2

Cornere: 5 – 3

Faze de atac: 64 – 30

Mingi recuperate: 54 – 51

Mingi pierdute: 105 – 98

Total pase: 915 – 583

Pase corecte: 736 – 415

Offsides: 3 – 2

Faulturi comise: 20 – 16

Distanţă alergată: 112 km – 102,7 km

Timp efectiv jucat: 46 min. – 30 min.

Posesie: 60% – 40%

MVP: Mario Götze (Germania)

Registrul erorilor de arbitraj:

  • ar fi trebuit să îl elimine pe Aguero
  • trebuia să acorde penalty la faultul lui Neuer

Europa – America de Sud: 11 – 9

Prin victoria Germaniei, Europa a ajuns la 11 titluri câştigate, fiind acum la 2 titluri distanţă de America de Sud. Germania – 4 titluri, Italia – 4, Anglia – 1, Franţa – 1, Spania – 1, Brazilia 5, uruguay – 2 şi Argentina – 2 sunt campioanele celor 20 de ediţii ale mondialelor.

Victoria Germaniei este prima a unei ţări europene pe continentele americane şi totodată a treia victorie consecutivă a unei echipe de pe acelaşi continent.

Finala din Brazilia este a 7-a care nu se decide în timpul regulamentar şi a 3 consecutivă (altă premieră) care a necesitat prelungiri.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu