În Germania Da,la Carei,BA. Bust pentru principele român Dimitrie Cantemir la Berlin,la Academia de Ştiinţe

• publicat la: 11 iulie 2014
În Germania Da,la Carei,BA. Bust pentru principele român Dimitrie Cantemir la Berlin,la Academia de Ştiinţe

Academia de Stiinte din Berlin îşi arată pretuirea faţă de opera si viaţa unuia dintre cei mai mari savanţi pe care ţara noastră i-a avut vreodata, găzduind bustul lui Dimitrie Cantemir la doar câţiva paşi de bustul lui Gottfried Wilhelm Freiherr von Leibniz.Spre deosebire de UDMR Carei care prin primari şi consilierii majoritari nu acceptă amplasarea unui bust al unui rege al României (statul în care se află municipiul Carei)  în niciunul din parcurile din oraş.În parcul castelului careian,urmaşii grofilor Karolyi nu acceptă amplasarea bustului regelui Ferdinand,potrivit celor declarate de primarul Kovacs.

La 11 iulie se implinesc 300 de ani de la primirea lui Cantemir, la propunerea lui Leibniz, in Academia Regală Prusacă de la Berlin, principele român fiind desemnat sef al Sectiunii de orientalistica a renumitului forum stiintific european.

La dezvelirea bustului primului om de stiinta roman recunoscut la cel mai inalt nivel la Berlin au participat Gunter Stock, presedintele Academiei de Stiinte a Germaniei, Corina Adriana Dumitrescu, rector al Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir”, Radu Podgorean, secretarul de stat pentru analiza politica si relatia cu Parlamentul, reprezentanti ai Asociatiei Europene „Dimitrie Cantemir”, ai Asociatiei ASTRA si alti oameni de cultura.

Manifestarea a fost organizata de Ambasada României in Germania si a fost gazduita de prestigiosul for academic berlinez. Momentul a coincis in mod simbolic cu aniversarea infiintarii Academiei de Stiinte din Berlin in anul 1700, precizeaza un comunicat MAE remis vineri Ziare.com.

In cadrul ceremoniei a fost dezvelit un bust al lui Dimitrie Cantemir, realizat de sculptorul Valentin Tanase. Cu acest prilej, presedintelui Academiei de Stiinte din Berlin, precum si unor personalitati stiintifice, culturale si politice din România si Republica Federala Germania le-a fost inmanata medalia „Dimitrie Cantemir”, realizata intr-o editie de colecţie, serie limitata.

In alocutiunea sa, secretarul de stat Radu Podgorean a mentionat importanta acestei aniversari pentru cultura română, pentru afirmarea sa pe plan european si international.

„Este prima recunoastere stiintifica a unui român – iar opera noului membru al Academiei de Stiinte din Berlin incepand din vara lui 1714 reprezinta, ea insasi, un moment de hotar in literatura , istoria, stiinta si filosofia romaneasca. Putem vorbi de o intuitie a forului academic berlinez a valorii de sinteza intre Orient si Occident, intre traditie si modernitate a gândirii si operei lui Cantemir”, a subliniat reprezentantul MAE.

In paralel cu evenimentul comemorativ de la Berlin, Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir” a organizat, la Bucuresti, Simpozionul stiintific omagial „Dimitrie Cantemir – G.W: Leibniz si Academia din Berlin”. In aceeasi zi, la Academia Fortelor Aeriene din Brasov s-a desfasurat simpozionul „300 de ani de la primirea lui Dimitrie Cantemir in Academia Regala Prusacă de Stiinte de la Berlin”.

Dimitrie Cantemir a fost primul turcolog si arabist din lume, precum si primul traducător al Coranului. Ca savant enciclopedist, filosof, musician, diplomat si om politic, a construit un pod al cunoasterii intre Occident si Orient.

Drept urmare a numeroaselor sale lucrari stiintifice referitoare la istoria, cultura, limba si civilizatia poporului român, precum si a lucrarilor care au valorificat civilizatia orientala, in special pe cea turco-arabo-persana, cunoscute in lumea stiintifica apuseana si in spatiul germanic, Cantemir era pretuit si se bucura de faima de savant orientalist de o vasta cultura intelectuala si de autor al unor lucrari care prezentau un mare interes pentru oamenii de stiinta occidentali de atunci, devenind un reper cu valoare universala al culturii si civilizatiei românesti si europene.

De aceea, este intemeiata afirmatia potrivit căreia Dimitrie Cantemir este considerat a fi „cel mai erudit principe din ultima mie de ani”.

sursa ziare.com

comentarii

de emil la 12 iulie 2014 - 16:25

întrebări pentru k0vax de asuaj, folegelista de Carei, întrebări „tendențioase” la care nu răspunde la radio sau în orice altă parte

1)În ce calitate nu acceptă familia Karolyi amplasarea unor busturi? De proprietari? De administratori? De cetățeni români? De finanțatori? Din câte știu, nu au nici una dintre aceste calități. Sunt niște simpli străini de România și ca străini pot să emită ce fel de păreri doresc, dar cuvântul lor nu are nici o greutate. Mai ales că l-au donat armatei ungare, deci statului ungar. Iar pentru bunurile ungare rămase pe teritoriul României, statul român a plătit. Nu numai cu sânge, ci și cu bani grei.

2)Familia i-a adresat lui folegelista rugămintea de a nu amplasa în parc statuile nimănui din afara familiei. Ce îl forțează pe folegelista să facă exact ce l-au „rugat” foștii grofi?
3)De când parcul dendrologic din Carei se numește oficial parcul Karolyi?

Lasati un comentariu