Incertitudinile UDMR:iese sau nu de la guvernare?

• publicat la: 5 iulie 2014
Incertitudinile UDMR:iese sau nu de la guvernare?

UDMR a condamnat prin vocea secretarului general Peter Kovacs implicarea MAE in procesul in care formatiunea contesta respingerea de catre Comisia Europeana a unei initiative cetăţenesti pentru protectia minorităţii maghiare.

Secretarul de stat pentru afaceri politice si relatia cu Parlamentul din cadrul MAE, Radu Podgorean, îi răspunde printr-un comunicat remis sambata presei că stabilirea si mentinerea relatiilor consulare de catre România cu alte state revine MAE, care se ocupa de politica externa a statului român.

„Deschiderea de noi oficii consulare pe teritoriul României face obiectul dialogului direct intre ministerele de externe roman si al statului interesat.

Referirea la comunitatea numeroasa a maghiarilor din România prin raportare la comunitatea etnicilor romani care traiesc in Ungaria este una incorecta, intretinand, voit sau nu, o confuzie care nu are menirea de a contribui la dezvoltarea in continuare, in spirit european, a relatiilor privilegiate intre doua state membre UE, precum este cazul României si Ungariei.

Interesele maghiarilor din România sunt reprezentate de statul ai cărui cetăţeni sunt, adică de România”, se arată in documentul citat.

De asemenea, Pogdorean arată si că ministerul nu este obligat să se consulte cu partidele politice in chestiuni de natura consulara, având in vedere că acestea nu au competenta diplomatică fata de partenerii externi.

Corlăţean: Pozitia statului român nu e negociabilă

La rândul său, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, arată că această „dezbatere nu poate fi tratată intr-o cheie de politică internă, ci este o problema de stat, care impune o abordare consecventa si ferma de pe pozitia promovarii interesului national si a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene”.

„Pozitia exprimata de România prin intermediul MAE reprezintă o pozitie consecventa a statului nostru, o chestiune de stat si nu o problema sau un orgoliu de ordin personal. Din această perspectiva, apreciez, in calitate de ministru de externe, că exprimarea pozitiei statului român nu poate fi supusa nici negocierii, si nici compromisului politic.

Totodata, mentionez ca pe acest subiect România a manifestat o pozitie constanta si fundamentata pe principiile constitutive ale Tratatelor UE”, a subliniat ministrul de Externe, Titus Corlatean.

Secretarul general al UDMR, Peter Kovacs, a declarat, vineri, că MAE nu a discutat cu UDMR in aceasta privinta a birourilor consulare si ca autoritatile romane ar trebui sa isi reconsidere atitudinea, transmite agentia maghiara MTI.

Intrebat de jurnalistii de la Gândul dacă ia in calcul iesirea de la guvernare, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a răspuns: „Nu vreau să răspund la această intrebare, dar pozitia mea foarte hotărâtă o cunoaste premierul, de la el astept un răspuns. Pentru mine este o chestiune de onoare!”,se menţionează în ziare.com.

Şi comunitatea românescă din Carei aşteaptă un răspuns de la preşedintele UDMR care în cadrul vizitei efectuate la Carei în data de 6 noiembrie 2012,nu a fost deranjat de lipsa vreunui reprezentant de etnie română din Consiliul Local sau altă instituţie publică ,la  obiectivul Teatru Municipal, aflat în patrimoniul  unui oraş multietnic cum este oraşul Carei,unde a fost depusă capsula timpului în fundaţia renovată.(aici)

Nici până la această oră organizaţia judeţeană UDMR Satu Mare   nu s-a  delimitat de acţiunile vădit discriminatorii ale preşedintelui UDMR Carei care  a  acceptat omiterea  ca obiectiv turistico-istoric a Monumentului Ostaşului Român de pe ultima hartă tipărită a Careiului sau de refuzul acestuia de a amplasa în parcul oraşului bustul unui rege al României,cum a fost Ferdinand I.

comentarii

de sergiu la 6 iulie 2014 - 08:56

jaful e lozinca sefilor lor .niciodata nu au facut nimic pentru comunitatile unde triesc.m numai le-au capusat

de gelu la 7 iulie 2014 - 09:00

noi suntem români şi ne purtăm cu mândrie şi numele si tradiţiile.dacă nu vă place în ţara nostră puteţi să dispăreţi repede pe la vama urziceni că e mai aproape.nu noi am venit aici ca să furăm identităţi şi munca altuia ci voi care nu reuşiţi să vă descurcaţi fără banii statului român.de ce stai la banii româneşti joltică dacă nu îţi place? merită să te chinui pe aici când ai şi alt paşaport? tu pe tine te chinuieşti de pomană aşa că mai bine fă-ţi curaj şi ia viaţa în piept şi mergi acolo unde îţi este pe plac.e prea scurtă viaţa asta ca să merite atâta chin pe capul tău

de ZSOLTI la 7 iulie 2014 - 09:08

Dupa ce ati demonstrat ca sunteti neputinciosi de a guverna o tara, minoritatile vor sa-si ia soarta in mana. Nu au nevoie nici de sprijinul, nici de managementul, nici de politicienii vostrii. De tzigania voastra s-au saturat cu totii. Nemtii si ungurasii au venit din alte parti, construind comune, orase, cetati medievale. Iar oltenii s-au asezat prin furt, tradare, minciuna, manipulare in gata facutul de altii. E o diferenta imensa, nu crezi? Daca tu ai construi o casa cu munca si banii tai, vin niste * care se aseaza in gata facutul fara consimtamantul tau, ti-ar conveni? Exact asta au facut oltenii si moldovenii. Au lasat in urma case construite din chirpici, cu latrina in curte, , ocupand ca o colonie Ardealul. S-au saturat cu totii de voi, de * gen Corlatean, de plagiatori gen Ponta, de puscariabili gen dragnea, de tradatori gen sarbu. Mai ai intrebari?

de gelu la 7 iulie 2014 - 09:25

nu prea esti umblat prin lume..sau îl însoţeşti pe viceprimar la târgurile de vechituri de prin străinătate unde evident intri în contact cu lumea de acolo.atunci te înţeleg că ai astfel de percepţii şi ţi se acordă alte circumstanţe.de guvernat am văzut cum ştiţi a guverna de 20 de ani încoace,fără discernământ şi fără să vă pese de principii-aţi guvernat cu cine s-a nimerit numai să ajungeţi la ciolan şi l-aţi prins bine că nu a mai rămas nici măduva din el.în loc să construiţi staţi mereu cu jalba-n proţap după retrocedări.voi aţi venit pe pământurile noastre şi v-am învăţat cum să prăjiţi carnea şi cum se faceţi agricultură şi ceramică dar voi aţi preferat să daţi în cap la cei care v-au învăţat şi să îi asupriţi pentru că munca nu a fost preferata voastră.dacă sunteţi aşa sătui ce tot căutaţi pe la noi acasă? ca să fi plagiatori trebuie să te ducă mintea la voi nu e cazul mai ales dacă ne uităm cine vă conduce în carei,un datornic şi un fost fotbalist fără şcoală doar cu liceul făcut la seral la unio satumare. la noi nici măcar ponta nu are datorii pentru care să aibă reţinere pe salar şi nici nu pofteşte la pământurile altor oameni.pana acum dragnea nu e puscariabil dar s-ar putea să aveţi voi surprize mari dacă intră justiţia în drepturi şi la carei.am auzit că consiliera lui hunor ar fi poftit la banii careienilor pentru ceva proiecte.ne dai un răspuns? scurt şi clar,adică de câte proiecte e vorba şi în ce sumă?fără poveşti despre români deportaţi şi masacraţi te rog

de emil la 9 iulie 2014 - 15:08

zsolti 7 iul 09:08

Minoritățile nu-și pot lua „soarta în mână” decât dacă desființează majoritatea. Știu că ți-ar plăcea un genocid de acest gen. Din nefericire pentru tine, puteți lua altceva în mână: ………. bagajele! Fii sigur că nu ne vor conduce minoritățile, mai ales cea ungurească, aceea ce are mereu pretenții exagerate, de parcă ungurii ar fi fost vreodată majoritari prin Ardeal. Stăpânitori au fost însă, fără a fi fost majoritari și am văzut ce au făcut, cât au fost de toleranți cu românii și cu celelalte etnii și cu religia românească. De aceea, ungurii nu sunt în măsură să dea lecții. Iar când au ajuns ungurii prin părțile astea au găsit și cetăți, construite chiar de localnici, de la care le-au luat, adică le-au furat, sau cum zici, s-au așezat în gata făcutul de alții. Ce au făcut nemții, n-au făcut ungurii, așa că degeaba încerci să manipulezi, ca să poți spune că ungurii sunt civilizați iar românii nu. Iar aia cu consimțământul se potrivește mănușă pentru unguri. I-a chemat cineva în Ardeal? Au luat ei Ardealul cu consimțământul românilor? Adică, în Ardeal ungurii sunt ocupanții, nu românii! Ungurii au folosit Ardealul ca pe o colonie, după ce au primit colonia de la austrieci! Asta ca să nu uităm cum stăm. Iar unele lucruri le-au făcut exploatând în mare măsură munca românilor. Cu munca și banii altora e ușor să faci ceva cu care să te lauzi. Exact ce face acum kk0vax, primarul folegelista. Am înțeles că nu-ți plac românii, mai ales moldovenii și oltenii. N-am înțeles însă din pustietatea din capul tău ce au făcut românii ardeleni? Despre ăștia ce răutăți mai zici? Ca să fie tacâmul românesc complet.

Lasati un comentariu