Invitaţie la Lucăceni

• publicat la: 18 iulie 2014
Invitaţie la Lucăceni

Duminică va fi mare sărbătoare în satul Lucăceni. Se vor sărbători 90 de ani de la înfiinţarea localităţii,prilej cu care fii satului sunt invitaţi să ia parte la manifestările culturale şi artistice.

Duminică, 20 iulie, de sărbătoarea Sfântului Ilie Tesviteanul,se vor sărbători 90 de ani de la înfiinţarea localităţii Lucăceni. Sărbătoarea va începe de la ora 10:00 cu o Liturghie ce se va desfăşura la biserica din localitate,potrivit celor declarate de părintele paroh  Ovidiu Boloş.

La emisiunea televizată de luni,14 iulie 2014,organizatorii evenimentului au oferit date despre istoria satului,despre activităţile şi evenimentele mai importante ale comunităţii în cei 90 de ani de existenţă dar şi despre nevoile cu care se confruntă urmaşii lui Lucaciu de pe aceste meleaguri.

Au luat cuvântul,rând pe rând,decana de vârstă a satului,Floare Babici,de 94 de ani,ultima supravieţuitoare dintre primii colonişti,prof.Maria Mărneanu,directorul Şcolii Gimnaziale din sat,Vasile Chiş-viceprimar,preotul Ovidiu Boloş si Mirela Horgoş,preşedintele Asociaţiei Urmaşii lui Lucaciu.Moderator a fost Alexandra Catargiu.

La 7 august 1924,la iniţiativa preotului Vasile Lucaciu,un număr de 72 de familii din Sişeşti dar şi din Dăneşti şi Unguraşi,au poposit pe aceste locuri.Iniţial putin mai încolo de vatra de azi a satului,dar condiţiile neprielnice i-au determnat să se mute în aceste locuri.Ne bucurăm să o avem în mijlocul nostru pe Floare Babici,care la cei 94 de ani ai săi este un izvor viu de istorie nescrisă.După ce au început să prindă cheag,în 1940 au trebuit să lase totul şi să plece în refugiu la Orăştie.Credinţa le-a dat putere ca la întoarcere să reia totul de la zero pentru ca mai mult de jumătate din locuinţe au fost total distruse.Satul are acum peste 300 de familii.Primul  care a oferit şi consemnat date despre satul nostru a fost părintele Dumitru Tămaş,care a fost aici preot între anii 1949 şi 1971.Credinţa în Dumnezeu i-a susţinut pe oameni în faţa greutăţilor vieţii.Dovada credinţei lor de acum este şi această biserică frumoasă” a relatat preotul Boloş.

Deşi are o vârstă înaintată ,nana Floare încă este ageră la minte şi mai putin la trup dar  nu se plânge şi nici nu se vaită.Dimpotrivă,povesteşte cu plăcere despre viaţa din sat din momentul întemeierii acestuia.

A fost tare greu la început,că nu aveam prea  multe.Oamenii au trebuit să îşi construiască locuinţe,îşi făceau singuri hainele că nu erau de cumpărat ca şi acum.Eu am  2 copii de la care am 10 nepoţi şi 16 strănepoţi.Pe toţi i-am învăţat să fie buni şi cinstiţi,să lucre cu 2 mâini şi să nu ia nimic de la alţii” povesteşte nana Floare.

Viceprimarul Vasile Chiş se mândreşte cu satul Lucăceni,”deşi terenul agricol nu  ne prea ajuta,dar avem pe viitor in lucru proiecte pentru modernizarea străzilor”.

Programul artistic de duminică 20 iulie,ce va incepe de la ora 17,00, va fi asigurat de Andsamblul Ceatara si de interpeeta ana Holdis Pop,de binecunoscutul interpret Petrica Muresan ,de solistele locale Laurta Bakk si Oana Poduţ  dar si de Ansamblul “Urmaşii lui Lucaciu”,instructor Mirela Horgoş.

Toţi iubitorii de traditii si obiceiuri populare sunt asteptati duminică la Căminul Cultural din Lucăceni,de la ora 17,00.

Lasati un comentariu