La câte lucruri neaşteptate te ajută cuptorul cu microunde

• publicat la: 7 iulie 2014
La câte lucruri neaşteptate te ajută cuptorul cu microunde

Cei mai multi posesori de cuptor cu microunde il folosesc aproape exclusiv pentru incălzirea animentelor sau pentru decongelare. Dar cuptorul poate face incomparabil mai multe, dacă stii sa-l folosesti.

De fapt, cuptorul ar putea fi folosit la prepararea intregului meniu, dar el nu trebuie supralicitat si functiile lui nu se confunda cu ale aragazului. In schimb, exista multe operatiuni simple, foarte utile in gospodarie, la care nu se preteaza nici aragazul, nici cuptorul obisnuit si nici altceva, dar ti le rezolva microundele. Iata numai cateva, potrivit Big Picture:

Curăţatul cepei

Ceapa te face sa lacrimezi si asta produce mai mult decat disconfort. Ei bine, cuptorul cu microunde are solutie. Nu trebuie decat sa retezi cele doua extremitati ale capatanii de ceapa, s-o pui in cuptor si s-o lasi acolo la temperatura maxima timp de 30 secunde.

Porii care produc lacrimi vor seca, in timp ce aroma si substantele nutrive raman nealterate. Poti taia ceapa, fara sa versi nicio lacrima.

Redarea aromei condimentelor

Condimentele stocate indelung isi pierd de obicei aroma, iar gospdinele de cele mai multe ori le arunca. Adesea insa nu e cazul. Este suficient sa le tii 5 secunde in cuptorul incalzit la maximum, pentru ca aromele sa revina.

Reîmprospătarea biscuitilor si a fursecurilor

Biscutii, chiar daca se afla in termenul de valabilitate, isi pierd in scurt timp prospetimea. Uneori ii acceptam si asa, alteori insa i-am prefera proaspeti sau am dori sa ne protejam dantura, inclusiv lucrarile pentru care am tot umblat la stomatolog.

30 de secunde in cuptorul cu microunde la temperatura moderata sunt suficiente, ca sa arate ca si cum acum au fost scosi din cuptor. Dar nu mai mult, pentru ca se usuca. In acelasi fel se improspateaza si painea, in numai 10 secunde, la temperatura maxima.

Migdale, alune, caju

Samburii prajiti aflati in comert au deja o vechime de la data prajirii lor, ceea ce le poate da un usor iz de ranced sau chiar gust de alterat. Mult mai sanatos este sa-i cumperi proaspeti, eventual sa-i cureti chiar tu de coji, daca ai rabdare, si sa-i prajesti in propria bucatarie.

Ii pui intr-un vas (nemetalic!), ii lasi in cupor la temperatura maxima timp de un minut, ii scoti, ii amesteci si repeti operatia pana obtii gradul de prajire care te satisface.

Omleta neprajită în ulei

Bati ouale intr-un bol, adaugi sare, branza, piper si verdeata proaspata, amesteci bine si introduci totul in cuptor. Omleta se face in 3 minute, dar daca doresti sa fie mai moale, poti tine ceva mai putin. Adio ulei, adio prajit!

Mierea cristalizată

De obicei decristalizarea mierii ridica probleme. Operând in sistemul Bain Marie, mierea se topeste inegal: incepe din exteriorul borcanului, iar cand ajunge la mijlocul lui, stratul marginal devine prea fluid, aproape „apos”.

Introdusa in cuptorul cu microunde, mierea se topeste aproape uniform in toata masa ei si iti poti permite sa controlezi consistenta dorita. Nu tii mai mult de 2 minute, la temperatura redusa.

Linte, fasole, muiate rapid

In mod obisnuit, muiatul lintei si a fasolei se face tinându-le toată noaptea in apă. Cuptorul cu microunde permite insa o procesare mult mai rapida. Asezi boabele intr-un vas cu apa, adaugi bicarbonat de sodiu, pui totul in cuptor si lasi la o temperatura medie timp de 10 minute.

Dupa ce ai scos vasul din cuptor, lasi sa se raceasca timp de 30-40 minute si fasolea sau lintea sunt tocmai bune de gatit.

Stoarce lămâia

Cuptorul cu microunde te ajuta să storci lămâia mai usor ca de obicei – mai ales dacă este teapănă. Daca insă tii lămâia 10-20 secunde in cuptorul cu microunde la temperatura maxima, vei fi surprinsa văzând ce fragedă s-a făcut si ce mult suc scoti din ea.

Curăţă căţeii de ursturoi

De obicei, căţeii se curăţă solicitând chiar si unghiile de pe care mirosul specific se indeparteaza greu cu sapun sau detergenti. Solutia este sa introduci in cupor capatana de usturoi si s-o lasi acolo 15 secunde la temperatura maximă. Pielitele devin umede si se curăţă cu usurinta./ziare.com

Lasati un comentariu